Friday, February 27, 2015

Bancile grecesti se confrunta cu retrageri mari de depozite

Clientii bancilor grecesti au retras, in luna ianuarie a acestui an, aproape 13 miliarde de euro din depozite, fata de cinci miliarde de euro in decembrie, arata datele Bancii Centrale Europene. 

Accelerarea acestui proces a avut loc pe fondul adancirii tensiunilor privind situatia financiara a tarii, in pofida acordului incheiat cu Uniunea Europeana, BCE si FMI pentru extinderea asistentei financiare, transmite MarketWatch. 

Banca Centrala Europeana a anuntat, la inceputul acestei luni, ca nu mai accepta obligatiuni grecesti drept garantii pentru creditele acordate bancilor comerciale, ceea ce inseamna ca sarcina finantarii bancilor grecesti a cazut pe Banca Centrala a Greciei. Cu toate acestea, BCE pastreaza controlul, in conditiile in care imprumuturile de care bancile grecesti pot beneficia prin intermediul finantare de urgenta (ELA) de la Banca Centrala a Greciei trebuie aprobate de BCE. 

Decizia BCE, impreuna cu iesirile masive din depozite, a fortat creditorii eleni sa-si majoreze dependenta de finantare de urgenta (ELA) de la Banca Centrala a Greciei, in conditiile in care finantarea oferita de ELA este mai scumpa decat imprumuturile de la BCE.
    
In total, de la debutul crizei datoriilor suverane, in 2010, si pana in 2014, bancile grecesti au pierdut 30% din depozite in valoare de aproximativ 90 de miliarde de euro. Aproximativ 17 miliarde de euro au revenit in sistemul bancar elen dupa alegerile din iunie 2012, care au atenuat ingrijorarile potrivit carora Grecia va parasi zona euro.

Inca 3 banci acorda credite crescatorilor de pasari in baza subventiei APIA

UniCredit Tiriac Bank, OTP Bank si Piraeus Bank se alatura bancilor care vor acorda credite pentru finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii de subventii APIA pentru cresterea de pasari. 

Astfel, numarul de banci cu care FNGCIMM a semnat conventii pentru astfel de finantari se ridica la sapte. 

Potrivit acestor conventii, clientii bancilor semnatare pot beneficia de garantarea creditelor de catre Fonsul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, in procent de maxim 80% din valoarea creditului.

„Beneficiarii, IMM-uri definite conform  legii, trebuie sa se incadreze in criteriile de eligibilitate ale finantatorului, sa detina adeverintele emise de APIA, sa nu se afle in dificultate financiara in sensul prevederilor Comunicarii Comisiei Europene privind orientarile comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor in dificultate si sa nu beneficieze de garantii de la alte Fonduri de garantare pentru finantarea accesata”, se precizeaza intr-un comunicat al fondului.

Pentru obtinerea garantiei, beneficiarii vor depune la banca finantatoare documentatia de credit, iar garantia va fi acordata, la solicitarea bancii, dupa analiza acestei documentatii.

Comisionul de garantare se plateste o singura data si va fi stabilit pe baza ratingului atribuit de institutia finantatoare, in functie de suma efectiv garantata.

Celelalte patru banci cu care Fondul a incheiat conventii pentru astfel de garantii sunt CEC Bank, Banca Comerciala Carpatica, Banca Transilvania si EximBank, urmand ca si alte banci sa se inscrie in perioada urmatoare, se precizeaza in comunicat.

BVB a lansat oficial AeRO

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a lansat oficial noua piata AeRO, segmentul de actiuni al sistemului alternativ de tranzactionare operat de BVB, dedicat finantarii IMM-urilor sau companiilor aflate la inceput de drum (start-up-uri). 

Doua companii - Delivery Solutions si Carpathia Capital - au debutat pe AeRO in ziua lansarii. 

Delivery Solutions opereaza brandul Sameday Courier si este prima si actualmente singura companie de nisa pe piata romaneasca de curierat rapid. Compania poloneza Carpathia Capital vizeaza sa activeze ca venture capital / private equity dedicat IMM-urilor din Romania.

„Sunt convins ca aceasta este o zi istorica. Oamenii se schimba, unii dintre noi vor incepe alte cariere, oameni noi vor aparea pe scena pietei de capital, dar AeRO va fi un semn permanent de inovare si creativitate, va fi o marca a Romaniei”, a declara directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

El a subliniat ca antreprenoriatul nu poate exista fara acces la capital, iar AeRO da companiilor sansa sa gaseasca aceasta finantare.

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, a caracterizat lansarea AeRO drept o relansare a pietei de capital romanesti, pentru ca presupune simplificarea regulilor si punerea pe primul plan a interesului emitentilor. 

Negritoiu a mentionat ca, in ultimele sase luni, ASF a operat reduceri masive de comisioane pe tranzactii, scaderea medie fiind de 75%. ”Am facut-o ca o investitie, nu stiu ce o sa vina din ea. Bugetul nostru pe anul trecut este sigur, nu stiu ce o sa fie anul asta, dar asta conteaza mai putin daca dam un avant din perspectiva asta”, a spus Negritoiu.

Mediul de afaceri din Romania este compus in proportie de 99,8% din IMM-uri, a declarat Anca Ionescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, iar sprijinirea acestzi sector este o prioritate la nivel european si national.

AeRO este un sistem alternativ de tranzactionare operat de BVB, dedicat finantarii IMM-urilor sau companiilor aflate la inceput de drum (start-up-uri), care nu indeplinesc criteriile de marime si vechime pentru listarea pe piata reglementata, dar care au rate ridicate de crestere si potential. Pentru admiterea pe AeRO, companiile trebuie sa aiba o valoare de piata anticipata de cel putin 250.000 de euro.

BCE a prezentat bancnota de 20 EUR din seria Europa

Banca Centrala Europeana a prezentat publicului noua bancnota de 20 EUR, care va intra in circulatie la data de 25 noiembrie 2015 si este cea de-a treia bancnota lansata din seria Europa, dupa cele de 5 EUR si 10 EUR. 

Celelalte bancnote din aceasta serie vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, in ordine crescatoare. Cupiurile se mentin neschimbate: 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR si 500 EUR.

"Includerea figurii mitologice Europa, care i-a dat numele continentului nostru, arata cum Europa se inspira din istoria ei comuna", a spus presedintele BCE, Mario Draghi cu ocazi lansarii.

BCE si bsncile centrale nationale din Eurosistem deruleaza o campanie de informare cu privire la seria Europa, care include un website specializat. Scopul acestuia este de a ajuta publicul sa recunoasca noile bancnote si elementele de siguranta ale acestora. Pentru a sensibiliza publicul cu privire la elementele de siguranta ale noii bancnote, un joc online intitulat Tetris. 

Noua bancnota de 20 EUR, care este organizat in perioada 5 februarie-31 martie 2015. In luna octombrie 2015, Eurosistemul va distribui materiale informative privind seria „Europa”, în special privind bancnota de 20 EUR, catre agentii profesionisti care opereaza cu numerar din peste 3 milioane de magazine si banci din zona euro.

"Eurosistemul este constient de problemele intampinate in anumite tari ca urmare a introducerii noilor bancnote. Cu toate ca a adoptat mai multe masuri pentru a sprijini in continuare adaptarea aparatelor de procesare a bancnotelor, in special prin punerea la dispozitia partilor interesate din sector a noilor bancnote cu mult inainte de lansare si prin intensificarea cooperarii cu toate partile interesate, in cele din urma actualizarea aparatelor in vederea procesarii noilor bancnote este datoria detinatorilor acestora", se arata intr-un comunciat de presa postat pe site-ul Bancii centrale Europene.

Romanii au cumparat 220 de kilograme de aur de la BCR in 2014

Banca Comerciala Romana (BCR) a vandut, in 2014, 220 de kilograme de aur catre populatie, iar cantitatea totala vanduta a depasit 2,5 tone, au anun?at reprezentatii banci intr-o conferinta de presa.

Aurul a fost vandut atat prin vanzari directe la ghiseele bancii, circa 30 kilograme de aur, cat si pe zonele de mass affluent si private banking, unde au fost vandute circa 190 de kilograme de aur. 

In total, BCR a vandut clientilor sai, pana in prezent, peste 2,5 tone de aur. 

Media celor mai importante tranzactii realizate, ca volum, a fost si de peste 40 kilograme de aur pe tranzactie si au fost efectuate de divizia de Private banking. 

BCR ofera clientilor posibilitatea sa cumpere aur direct de la ghiseele unitatilor sale, fara precomanda, de la finalul anului 2013. 

„Clientii cumpara monedele mai ales pentru cadouri la diferite evenimente. Dintre lingouri, cele mai solicitate sunt cele KINEGRAM cu element de siguranta gravat“, a declarat Laura Hexan, sefa Departamentului de Produse de Trezorerie Retail din cadrul BCR.

Aurul este furnizat de catre Monetaria statului austriac, o institutie cu o bogata traditie in domeniu si care comercializeaza aur sub forma de monede si lingouri pentru investitorii din intreaga lume, si este de cea mai buna calitate (puritate 999,9%). 

„Din datele pe care le avem reiese faptul ca barbatii cumpara de aproape doua ori mai mult aur decat femeile. In general, monedele sau lingourile mici sunt cumparate de barbati pentru a le darui femeilor sau copiilor cu diferite ocazii. Din punct de vedere al alegerii monedelor sau lingourilor, clientii au cumparat un numar ceva mai mare de monezi decat lingouri, insa greutatea de aur cumparat este mai mare pe zona lingourilor“, a adaugat Laura Hexan. 

Serviciul de vanzare aur la ghiseele unitatilor BCR este disponibil in 15 unitati din reteaua bancii.