Thursday, February 19, 2015

TVA scade la 20% de la 1 ianuarie 2016, potrivit proiectului de Cod Fiscal

Proiectul de Cod Fiscal presupune reducerea TVA, a cotei unice de impozitare, a constributiilor sociale, eliminarea taxei pe constructii speciale, a impozitarii dividendelor, dar si noi modalitati de impozitare a microintreprinderilor. Cele mai multe dintre aceste masuri urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, odata cu actul normativ.

Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, a prezentat proiectul in Guvern, in prima lectura, urmand ca acesta sa intre in dezbatere publica timp de o luna, iar apoi sa intre in Parlament pentru aprobare pana la finalul sesiunii legislative, astfel incat sa se respecte prevederea de 6 luni pana la intrarea in vigoare, respectiv 1 ianuarie 2016. 
    
Astfel, Guvernul propune reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 18% de la 1 ianuarie 2018. Tot de la 1 ianuarie 2016 urmeaza sa scada TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% la 9%. 

De la 1 ianuarie 2016 se elimina si impozitarea dividendelor, dar si taxa pe constructiile speciale, potrivit proiectului mentionat. De asemenea, se introduce taxarea inversa pentru "livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016".

In noul Cod Fiscal se propune si reducerea contributiilor de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% si la angajator de la 15,8% la 13,5% incepand cu data de 1 ianuarie 2017. De asemenea, se propune introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CAS si CASS de anul viitor. 

Guvernul interntioneaza sa reduca si cota unica de la 16% la 14%, insa doar de la 1 ianuarie 2019, atat pentru firme cat si pentru persoane fizice, inclusiv pentru veniturile obtinute in Romania de nerezidenti.

In privinta accizelor, acestea vor fi reduse cu procente cuprinse intre 16 si 20% la carburanti, iar la anumite produse vor fi eliminate (cafea, bijuterii, arme de vanatoare si munitia aferenta, vehiculele cu o capacitate a motorului mai mare de 3000 centimetri cubi, iahturi si motoare de barca).

Pentru microintreprinderi, noul Cod Fiscal prevede un impozit suplimentar in cazul firmelor fara salariati, respectiv 1.530 lei pe trimestru, pe langa cota de 3% din venit aplicata firmelor cu un salariat. Microintreprinderile cu doi sau mai multi angajati vor plati un impozit de 1% din venituri.

Guvernul propune eliminarea impozitului pe dividende de la 1 ianuarie 2016

Proiectul de Cod Fiscal prezentat miercuri in Guvern prevede eliminarea impozitului pe dividende incepand cu 1 ianuarie 2016, masura necesara pentru eliminarea dublei impuneri economice, la nivelul companiei si actionarilor. 

"Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar deveni mai atractive, indicele BET ar reveni la valorile inregistrate inainte de criza financiara, putand chiar sa atinga noi maxime", a declarat ministrul finantelor Publice, Darius Valcov.

In opinia sa, eliminarea impozitarii dividendelor va duce la imbunatatirea guvernantei corporative, actionarii urmarind reflectarea reala a rezultatelor economice si financiare. "Companiile mari nu-si vor mai externaliza profitul, iar IMM-urile vor renunta la tendintele de comportament evazionist, respectiv diminuarea bazei de impozitare prin inregistrarea de cheltuieli fictive", a mai spus ministrul Finantelor.

In plus, in opinia lui Valcov, eliminarea impozitului pe dividende va conduce la cresterea incasarilor din impozitul pe profit.

Ministrul Finantelor Publice a prezentat miercuri, in guvern, proiectele de modificare pentru Codul Fiscal si Codul de Procedura fiscala care vor fi in dezbatere publica timp de o luna si ar trebui sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016.

Firmele pot accesa ajutorul de minimis pentru programul Rabla

Firmele vor putea participa la Programul de stimulare a innoirii parcului auto national – Rabla 2015, inclusiv in baza schemei de ajutor de minimis, pentru care Guvernul a aprobat un plafon de 37,5 milioane de lei, din fonduri nerambursabile provenite din Fondul pentru mediu.

Executivul estimeaza, pentru acest an, alocarea, din bugetul anual al Fondului pentru Mediu, a 200 de milioane de lei pentru intregul program, iar firmele vor putea lua parte la program conform plafonului stabilit.
Finantarea, care va fi acordata inclusiv operatorilor economici in baza schemei de ajutor de minimis, trebuie sa respecte conditiile prevazute in Regulamentul CE nr. 1407/ 2013 privind ajutoarele de minimis. Schema de ajutor de minimis va fi aprobata prin act administrativ al presedintelui Administratiei Fondului pentru Mediu.

Proiect ANPC: Clientii ar putea preda bancii locuinta pentru a scapa de creditul ipotecar

Banca va trebui sa imparta riscul de creditare cu consumatorul in cazul creditelor ipotecare, iar executarea garantiei, indiferent de valoarea obtinuta, va duce la stingerea datoriei catre banca, potrivit unui proiect de lege al Autoritatii Nationale pentru Protectiei Consumatorilor (ANPC) initiat in scopul transpunerii Directivei 2014/17/UE. 

“Riscul de creditare se imparte intre creditor si consumator iar returnarea sau transferarea catre creditor a garantiei sau a veniturilor obtinute din vanzarea garantiei este suficienta pentru rambursarea totala a creditului”, se mentioneaza in proiectul citat. 
    
Proiectul cuprinde si prevederi referitoare la dobanzile penalizatoare, respectiv faptul ca acestea se aplica la valoarea principalului restant, nu la soldul creditului si “nu trebuie sa depaseasca cuantumul necesar pentru a compensa creditorul pentru costurile suportate in urma nerambursarii”, se precizeaza in proiect. 
De asemenea, se prevede ca, dupa declararea scadentei anticipate se poate percepe doar o dobanda de penalizare care nu poate depasi dobanda legala, iar pe parcursul procedurii de executare silita se interzice perceperea dobanzilor si a dobanzilor penalizatoare. 

Documentul mai prevede ca, in cazul imposibilitatii clientului de a accepta majorarea dobanzii, creditorul nu are dreptul sa denunte unilateral sau sa rezilieze contractul. 

Banca trebuie sa faca debitorului o propunere, in scris, de reesalonare sau de refinantare a creditului, in raport cu veniturile actuale ale consumatorului. “In orice situatie, rata dobanzii aplicabile anual sumei trase din credit nu poate fi mai mare de 15%”, se precizeaza in proiect. 

Facilitati pentru situatii speciale

Initiativa ANPC mai prevede ca, in cazul in care consumatorul sau sotul/sotia acestuia se afla in somaj, reducere drastica a salariului sau deces, dobanda penalizatoare nu poate depasi cu mai mult de doua puncte procentuale rata dobanzii aplicata atunci cand creditul nu inregistra restante.

Prin reducerea drastica a salariului se intelege o reducere de cel putin 15% din valoarea acestuia, iar dobanda penalizatoare limitata la doua puncte va fi perceputa pana la incetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor, dar nu mai mult de 12 luni. In caz de deces, perioada nu poate fi mai mica de 6 luni.

In plus, potrivit documentului, creditorii trebuie sa poata face dovada ca au depus toate diligentele in vederea evitarii declararii scadentei anticipate, initierii procedurilor de executarea silita a consumatorilor ori vanzarea debitelor restante catre societatile de recuperare creante.

Solutii pentru restantieri

De asemenea, creditorii trebuie sa ofere consumatorilor cu restante cel putin urmatoarele solutii: un plan de reesalonare, sau posibilitatea refinantarii utilizand una din ofertele curente ale creditorului. 

“In orice situatie, solutiile oferite vor tine cont de situatia consumatorului, nu impun costuri suplimentare pentru consumator, nu determina o reevaluare a bunului adus in garantie, decat la solicitarea expresa a consumatorului, si, de asemenea, nu impun o alta garantie”, se mai arata in proiectul ANPC.

Potrivit documentului, perioada dintre declararea scadentei anticipate si executarea silita este cuprinsa intre trei si sase luni.

In ceea ce priveste imprumuturile in moneda straina, proiectul mentioneaza ca banca trebuie sa se asigure ca in contractul de credit este cuprins dreptul consumatorului de a putea converti, oricand pe parcursul relatiei contractuale, contractul de credit intr-o moneda alternativa, precum si alte posibilitati de reducere a costurilor de creditare.
 
“Moneda alternativa poate fi orice moneda din portofoliul bancii in care banca acorda credit, la alegerea consumatorului. Cursul de schimb la care se efectueaza conversia este rata de schimb stabilita de Banca Nationala a Romaniei, aplicabila in ziua realizarii conversiei sau rata de schimb stabilita in contract ori agreata de parti numai daca aceasta este mai avantajoasa pentru consumator”, se precizeaza in proiectul de  act normativ.

Creste numarul de carduri emise, dar mai mult de trei sferturi sunt inactive

Numarul de carduri emise in Romania a crescut cu 3,26 milioane in ultimul an, la 45,9 milioane la finalul anului trecut, dar, cele active sunt din ce in ce mai putine, doar 11 milioane, in scadere cu aproape 300.000 fata de finalul lunii decembrie 2013, reiese din datele publicate de Banca Nationala a Romaniei. 
    
In acelasi timp, retragerile de numerar au continuat sa domine tranzactiile cu cardul in Romania in trimestrul patru al anului trecut, atat ca numar de operatiuni (59,01 milioane de tranzactii la ATM si 52,09 milioane de tranzactii la POS), cat mai ales ca valoare a tranzactiilor (33,19 miliarde de lei retrageri de la ATM si 6,75 miliarde de lei tranzactii la POS). 

Totusi, numarul de tranzactii la POS a crescut in ultimul an cu 7,76 milioane, de la 44,33 milioane in trimestrul patru din 2013, la 52,09 milioane in ultimul trimestru al anului trecut, in timp ce numarul de retrageri de la ATM a crescut mai putin, cu 1,33 milioane. 
    
Numarul de ATM-uri a crescut, in ultimul an, de la 10.772 la finalul lunii decembrie 2013 la 10.950 la 31 decembrie 2014. In aceeasi perioada, numarul de POS-uri a urcat de la 128.043 in urma cu un an, la 135.465 in prezent.

O garsoniera din Bucuresti este cu 30.000 de euro mai ieftina decat in 2008

Preturile locuintelor au scazut semnifiucativ din perioada de varf, 2008, pana in prezent, astfel ca o garsoniera din Bucuresti este,  acum, cu 30.000 de euro mai ieftina decat in 2008, considerat anul de boom imobiliar.

Apartamentele cu doua camere au ajuns mai ieftine decat erau garsonierele in acea perioada, reiese dintr-un studiu realizat de Imobiliare.ro. 

Desi trendul s-a inversat in ultimele luni, diferentele de pret fata de perioada de varf inca depasesc 50%. Cea mai mare diferenta este in Capitala, acolo unde vanzatorii si-au redus cel mai mult pretentiile. 

Altfel, apartamentele cu doua camere din Bucuresti, care continua sa ocupe primul loc in preferintele cumparatorilor, s-au ieftinit cu 56%, de la o medie de 123.003 de euro in 2008, pana la 53.993 de euro. 

In Brasov, in ianuarie 2015, pretul mediu cerut pentru apartamentele cu doua camere scoase la vanzare a fost de 42.721 euro, in scadere cu aproape 49% fata de nivelul consemnat in martie 2008, respectiv 83.534 euro. Suma solicitata in prezent este mai redusa chiar decat pretentiile proprietarilor de garsoniere de la acea vreme, cand o astfel de unitate locativa putea fi achizitionata cu 44.685 euro.

Locuintele cu doua camere din Cluj-Napoca se situeaza, in prezent, la o medie de pret de 53.686 euro. Spre deosebire de celelalte centre regionale ale tarii, diferenta fata de martie 2008 se situeaza sub 30%, fapt ce face din Cluj Napoca orasul cu cel mai redus declin in perioada de criza. Cu toate acestea, si aici un apartament bicameral poate fi achizitionat acum la un pret mai mic decat cel solicitat pentru o garsoniera in perioada de apogeu a pietei, respectiv 56.321 de euro. 

La inceput de an, vanzatorii timisoreni solicita, in medie, 44.509 euro pentru un apartament bicameral amplasat in bloc vechi, suma cu circa 41% mai mica fata de nivelul de 75.402 euro consemnat in urma cu sapte ani. Si in Timisoara, o astfel de locuinta este mai ieftina acum decat o garsoniera in 2008, tinand cont ca aceasta din urma ar fi putut fi achizitionata atunci cu 47.605 euro.

Pretul mediu cerut pentru un apartament cu doua camere din Constanta s-a situat, in prima luna a acestui an, la 43.997 euro, la o diferenta de circa 44% fata de momentul de varf al pietei, cand pretentiile proprietarilor se situau la 79.131 euro.

Brokerii sustin ca Transgaz si Transelectriva vor fi preferatele investitorilor in 2015

Dividendele foarte ridicate oferite de o serie de companii romanesti prin comparatie cu cele din Vest, peste dobanzile bancare, preturile rezonabile ale companiilor listate si o economie locala care avanseaza semnificativ mai bine decat media UE sunt cateva dintre argumentele pentru a investi pe Bursa de Valori Bucuresti in 2015 si in viitor. 

Potrivit brokerilor, titlurile monopolurilor in domeniul transportului de gaze naturale si energie electrica - Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL), vor ramane in topul preferintelor investitorilor la bursa in  acest an datorita dividendelor foarte mari. 

Potrivit unei analize Tradeville, pentru Transelectrica se profileaza un randament brut al dividendului de aproape 13% la ultimul pret de inchidere, iar pentru Transgaz, unul de peste 9%, astfel incat cotatiile celor doua companii pot atinge noi maxime post-criza in urmatoarele luni.
Alte actiuni romanesti considerate atractive de catre brokeri sunt Fondul Proprietatea, Antibiotice, BRD, OMV Petrom si BVB. Dintre companiile straine tranzactionate pe sistemul alternativ /ATS/ al BVB se asteapta evolutii pozitive pentru E.ON, Bayer, Lufthansa, Commerzbank, JPMorgan, Google, Apple si Facebook.

"Un instrument accesibil pentru a beneficia de avantul asteptat al BVB este fondul de investitii de tip ETF, care permite diversificarea portofoliului si pentru plasamente de valori  mai mici. Fondul ETF BET Tradeville replica structura indicelui BET al BVB si investeste, astfel, doar in companiile locale de tip blue-chip. Potrivit Tradeville, indicele BET si, implicit, pretul unei unitati de ETF, ar putea sa se aprecieze cu circa 10% in 2015", se arata in analiza citata. 

Potrivit casei de brokeraj, Fondul Proprietatea (FP) va ramane, foarte probabil, principalul punct de atractie si in 2015, prin prisma lichiditatii si a operatiunilor pe care le va desfasura pentru a-si indeplini obiectivul de reducere a discountului pretului actiunilor fata de valoarea unitara a activului net sub 15%. "Pretul-tinta pentru FP se situeaza, astfel, in jurul valorii de un leu, indicand o apreciere potentiala de aproape 15% fata de cotatia de inchidere de luni", mentioenaza documentul citat. .

In sectorul utilitatilor, E.ON este una dintre cele mai mari companii listate din lume, dupa venituri, care a fost serios afectata de o serie de evenimente negative din industria energetica, insa desfasoara programe robuste de adaptare la noul mediu si are sanse bune de redresare. Conform estimarilor centralizate de Reuters, un pret-tinta in 2015 pentru E.ON ar fi 15 euro, mai mare cu peste 11% fata de inchiderea de luni.

Analiza Tradeville mentioneaza totodata actiunile Antibiotice (ATB), cu o apreciere potentiala de aproximativ 10%, Bayer AG - 4% Commerzbank AG - 6%, JPMorgan Chase & Co (JPM) - 14%, Petrom  - 11%, Deutsche Lufthansa - 6%.

Industria IT, reprezentata deocamdata la BVB doar prin companiile de pe ATS, ramane atractiva si in 2015, sustin reprezentantii Tradeville. Facebook Inc. (FB), care si-a dublat in 2014 profitul pe actiune comparativ cu anul precedent, are perspective de crestere de circa 18%, conform estimarilor Reuters, Google are perspectiva unei reveniri de peste 10% pana la maximul atins recent, de 610 dolari, iar Apple are potentialul de a-si continua aprecierea cu aproape 3%.

Banca Feroviara ofera clientilor posibilitatea sa cumpere franci la cursul BNR

Banca Comerciala Feroviara a lansat un pachet de cont curent, disponibil pana la data de 31 mai 2015, destinat persoanelor fizice, ce permite clientului sa achizitioneze maximum 2.000 CHF contra lei, o data pe luna, la cursul BNR stabilit in data tranzactiei.
  
"Transmiterea de catre client a instructiunii de cumparare CHF contra RON la cursul BNR trebuie efectuata in intervalul orar 09:30 - 12:00, la data tranzactiei. Modalitatile de a intra in contact cu Banca Comerciala Feroviara S.A. in vederea accesarii acestui produs sunt: prezentarea la ghiseul bancii sau comunicarea prin intermediul adresei de e-mail a celei mai apropiate sucursale", se arata in comunicatul bancii.

Primus by BCF este un pachet bancar integrat, format din cont curent in lei, cont curent de economii in lei si euro, un card de debit MasterCard in lei si acces la serviciul de Internet Banking. 

Pentru acest produs, banca anunta ca nu percepe comision de deschidere si admininstrare a contului, de emitere, administrare si cumparaturile facute prin MasterCard si nici pentru serviciul de Internet Banking.