Monday, April 15, 2013

Cipru cere mai multi bani de la UE

Presedintele Ciprului a declarat ca va solicita majorarea sumelor primite de la UE sub forma de asistenta financiara, deoarece tara se confrunta cu dificultati majore.

Declaratia a fost facuta inaintea intalnirii ce va avea loc intre ministrii de finante ai zonei euro, la Dublin. Cipru pare ca urmeaza astfel modelul Greciei, care si-a majorat constant in ultimii ani necesarul de finantare.
Conform unor documente pregatite de creditorii Ciprului, sumele necesare s-ar ridica la 23 miliarde euro, fata de 17,5 miliarde, cat era estimat initial. Astfel, statul cipriot va trebui sa procure suplimentar 13 miliarde euro, potrivit BBC. 

Pana acum, reactiile venite din partea statelor membre nu sunt tocmai favorabile. Ministerul de finante din Luxemburg a declarat ca UE si FMI nu vor acorda un ajutor mai mare de 10 miliarde euro.

In aceste conditii, oficialii ciprioti au inceput deja sa ia in calcul vanzarea unei parti a rezervei de aur a bancii centrale. Totodata, acest lucru poate insemna ca persoanele cu depozite mai mari de 100.000 euro ar putea suporta pierderi mai mari. 

Bancile care nu percep comisioane de incasare devin minoritare

Numarul bancilor care nu percep comision la incasarea banilor in cont a devenit minoritar, semnal ca sistemul de plati interbancare devine tot mai ineficent. 

Sumele incasate in contul bancar trebuie impartite de clienti cu banca, tot mai des. Comisionul de incasare este introdus de tot mai multe banci. Daca in urma cu cativa ani, acest comision era o exceptie de la regula, acum el a devenit o obisnuinta.
Conform tabelelor comparative oferite de Conso.ro, in prezent, numarul bancilor care impun comisioane de incasare la conturile curente a ajuns la 14. S-au luat in calcul doar bancile cu activitate de retail.

In schimb, au mai ramas doar 12 banci care inca mai ofera persoanelor fizice posibilitatea de a-si incasa sumele integral. Multe dintre ele sunt insa banci de dimensiuni mici, care au o acoperire teritoriala rastransa. 

Prin urmare, in localitatile mici, unde sunt prezente doar bancile mari – BCR, BRD, Raiffeisen, CEC – comisionul de incasare a devenit deja de neocolit. 

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?


Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?


Folosit corect, creditul ne poate ajuta sa ne indeplinim dorintele, indiferent ca este vorba de o casa, o masina sau diverse alte bunuri.  

Important este ca intotdeauna sa ne evaluam precis capacitatea de rambursare, astfel incat imprumutul sa nu devina o povara sau, chiar mai rau, sa nu-l putem achita pana la capat.

Prin urmare, inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este bine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara proprie si cat de mult iti poti permite sa platesti la un credit. 

In numai 10 minute, poti afla ce imprumut iti poti permite, fara riscul de a te supraindatora! Ai nevoie de o foaie de hartie si de un calculator. In plus, extrasele de cont de la banca pe ultimele luni se pot dovedi foarte utile.

Indicele Robor face creditele in lei mai ieftine

Nivelul Robor la 3 luni s-a redus in ritm alert de la inceputul anului, scaderea accelerandu-se si mai mult in ultimele zile. Valoarea publicata vineri este foarte aproape de minimul istoric de 4,21%.

De la inceputul anului, Robor la 3 luni a coborat cu 1,5 puncte procentuale, pana la 4,5%, aflandu-se cu doar 0,3 procente peste minimul istoric. Un nivel mai mic nu a mai fost inregistrat din mai 2012. 

Valorile Robor se incadrau vineri in intevalul 4,23% si 5,21%, in functie de scadenta, cel mai mare nivel inregistrandu-se pentru maturitatea de 1 an.
Incepand cu 2012, Robor la 3 luni s-a invartit in jurul nivelului de 5%, depasind ocazional chiar si pragul de 6%.

Robor la 3 luni este utilizat frecvent de banci la indexarea ratelor de dobanda la creditele in lei. Efectele recentelor scaderi ar trebui sa se reflecte in costul suportat de clienti, in lunile urmatoare. 

Ponturi pentru rambursarea imprumuturilor la cardul de credit

Cardul de credit se poate transforma intr-un imprumut foarte scump, daca nu cunosti modul in care functioneaza. Cei care isi impun o disciplina financiara pot beneficia insa de imprumuturi fara dobanda. Conso.ro iti arata cum sa rambursezi sumele utilizate in modul cel mai eficient.

Cardurile de credit au ca scop acordarea unei linii de credit clientului, pe care acesta o poate folosi in orice scop, oricand pe parcursul a 2-3 ani. 

Exista insa cateva avantaje suplimentare pe care aproape toate cardurile le ofera si care pot permite obtinerea de imprumuturi fara dobanda. Conditia este sa respecti regulile impuse de banca. Orice abatere duce la aparitia unor costuri semnificative. 

Conso.ro iti arata cum trebuie rambursate sumele de pe card cel mai eficient, in functie de tipul de tranzactie.

         1.    Cumparaturi la comercianti

Plata cumparaturilor cu cardul de credite este tranzactia recomandata in toate cazurile. Niciodata sa nu retragi numerar de la ATM, daca poti plati cu cardul de credit.

Tranzactia nu are comisioane in aceste situatii si intotdeauna, vei putea beneficia de perioada de gratie, indiferent de banca emitenta.
Solutia optima de rambursare a acestor tranzactii este in perioada de gratie. Plateste toate cumparaturile pana la data scadenta inscrisa in extras si nu vei plati nicio dobanda pentru creditul utilizat.

O alta solutie este sa accesezi programul de rate fara dobanda, in cazul in care cardul tau beneficiaza de aceasta facilitate. Ratele fara dobanda sunt valabile in multe cazuri, doar la anumiti comercianti, astfel ca trebuie sa te informezi in prealabil, daca magazinul ales este inscris in program.

Daca nu te poti incadra in niciuna din optiunile de mai sus, ramburseaza cat de mult poti in fiecare luna. Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa rambursezi doar suma minima de plata. Acest lucru face ca imprumutul sa devina foarte costisitor si sa para ca nu se mai termina.

         2.    Retragere de numerar la ATM

Retragerea de numerar de la bancomat este o operatiune costisitoare. Banca iti va percepe dobanda din prima zi de retragere pana la rambursarea integrala a banilor, iar rata dobanzii este in unele cazuri mai  mare decat la cumparaturile cu cardul la comercianti.

In plus, comsionul de retragere de numerar este de cateva ori mai mare la cardul de credit decat la cardul tau de salariu, astfel ca te poti astepta la un cost suplimentar semnificativ.

Daca trebuie sa apelezi la aceasta operatiune, singura solutie este sa incerci sa rambursezi banii in cel mai scurt timp. Plateste cat de mult poti in fiecare luna, pentru a rambursa creditul rapid. Ca si in cazul de mai sus, evita cu orice pret sa rambursezi doar suma minima de plata, trecuta in extrasul de cont.

Este bine de stiut ca sunt cateva banci, care ofera perioada de gratie si la retragerea de numerar, 
precum Banca Transilvania, Carpatica si ATE Bank. 

In aceste cazuri, poti evita plata dobanzii daca rambursezi integral sumele retrase de la bancomat si comisonul de retragere de numerar la urmatoarea scadenta.