Tuesday, May 9, 2017

Proiectul de lege privind comparabilitatea comisioanelor merge in Parlament

Guvernul a adoptat proiectul de Lege privind comparabilitatea comisioanelor bancare, elaborate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Actul transpune in legislatia nationala prevederile Directivei 92/2014 si ar trebui sa determine cresterea nivelului de informare si protectie a consumatorilor la alegerea unui cont de plati. 
 

Dupa adoptarea de catre Guvern, documentul merge in Parlament pentru dezbatere. 
 
Legea urmeaza sa se aplice acelor conturi de plati prin care consumatorii pot cel putin sa depuna bani, sa retraga numerar si sa execute, respectiv sa primeasca operatiuni de plata, inclusiv transferuri catre si de la terti.
 
”Actul normativ stipuleaza obligativitatea stabilirii unei liste a celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plati. Lista va cuprinde termenii si definitiile pentru fiecare dintre serviciile identificate, utilizandu-se un singur termen pentru fiecare serviciu pentru a se asigura utilizarea unei terminologii standardizate de catre prestatorii de servicii de plata, astfel incat consumatorii sa inteleaga si sa compare comisioanele percepute”, se arata intr-un comunicat al Executivului.
 
Ce servicii vor figura pe lista?
 
Lista trebuie sa cuprinda cel putin 10 si cel mult 20 dintre cele mai reprezentative servicii care fac obiectul unui comision, oferite cel putin de un prestator de servicii de plata la nivel national. 
 
Totodata, lista va integra terminologia standardizata la nivelul UE si va fi adoptata prin hotarare a Guvernului.
 
In plus, actul normativ instituie obligativitatea emiterii documentului de informare cu privire la comisioane si a unui glosar care ar trebui sa ajute consumatorii sa compare cu usurinta comisioanele aferente conturilor de plati din piata interna in ansamblu. 
 
Aceste documente vor fi puse la dispozitia consumatorilor de catre prestatorii de servicii de plata.
 
De asemenea, proiectul prevede realizarea cel putin a unei pagini web independente de comparare a comisioanelor, pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a obtine informatii impartiale cu privire la comisioanele percepute si ratele dobanzii aplicate in legatura cu conturile de plati. 
 
Site-urile de comparare pot fi administrate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau de asociatii de consumatori luate in evidenta de ANPC care desfasoara activitati in domeniul protectiei consumatorilor.
 
In ceea ce priveste schimbarea conturilor, proiectul prevede o procedura clara, rapida si sigura prin care prestatorii vor schimba conturile de plati, inclusiv conturile de plati cu servicii de baza. 
 
Legea contine contraventii si sanctiuni
 
Referitor la accesul la conturile de plati cu servicii de baza, atunci cand solicita sau acceseaza un cont de plati, consumatorii rezidenti in mod legal in UE nu fac obiectul discriminarii de catre institutiile de credit din motive de nationalitate sau loc de resedinta sau din alte motive, potrivit proiectului de lege.
 
De asemenea, proiectul de lege cuprinde dispozitii referitoare la contraventii si sanctiuni, stabilind ca reprezentantii imputerniciti ai ANPC sunt cei care constata contraventiile si aplica sanctiunile, la sesizarea consumatorilor, a asociatiilor de consumatori ori din oficiu, in cazul in care, prin incalcarea prevederilor legale, sunt sau pot fi afectate interesele consumatorilor.