Friday, April 29, 2016

Sustinere europeana pentru Darea in plata

Reprezentantii utilizatorilor de servicii financiare reproseaza comisarilor europeni Jonathan Hill si Pierre Moscovici ca protejeaza interesele bancilor din Romania in detrimentul debitorilor. Ei au trimis o scrisoare celor doi comisari, ca raspuns la opinia acestora transmisa autoritatilor din Romania cu privire la darea in plata.

Scrisoarea este semnata 
de presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare din Romania, Alin Iacob, de directorul general al BEUC (Organizatia Europeana a Consumatorilor), Monique Goyens, de directorul general al Better Finance (Federatia Europeana a Investitorilor si Utilizatorilor de Servicii Financiare), Guillaume Prache, si de presedintele COFACE (Confederatia Organizatiilor Familiale din Uniunea Europeana), Annemie Drieskens.

Semnatarii scrisorii sustin ca, in formularea opiniei lor, cei doi comisari europeni s-au bazat doar pe informatiile primite de la banci, de la BNR sau de la Banca Centrala Europeana, nu si pe cele furnizate de asociatiile de consumatori. 

”Este regretabil ca serviciile Comisiei Europene nu au tinut cont si de opiniile consumatorilor si utilizatorilor de servicii financiare pe aceasta tema, mai ales ca BEUC a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei in decembrie 2015, iar AURSF, membra a Better Finance, a fost foarte implicata in toate dezbaterile pe marginea acestei Legi. Din pacate, scrisoarea dumneavoastra nu mentioneaza si efectele pozitive pe care darea in plata le-ar putea avea asupra consumatorilor romani aflati in dificultate financiara, ci se concentreaza exclusiv pe interesele si stabilitatea institutiilor financiare”, se mai arata in scrisoare. 

In plus, in document se precizeaza ca cei doi comisari nu au tinut cont nici de amendamentele aduse Legii in Parlament, in cadrul procesului de reexaminare. 

”Comentariile dumneavoastra nu au tinut cont de amendamentele care au fost aduse Legii la cererea presedintelui, a Bancii Nationale si a Guvernului Romaniei. Cele mai importante sunt plafonul de 250.000 de euro sau echivalent, excluderea programului Prima Casa de sub incidenta Legii si mentiunea clara ca Legea se va aplica doar consumatorilor, respective creditelor ipotecare cu destinatie de locuinta”, se arata in scrisoare.

Comisia Europeana sustine protejarea consumatorilor de servicii financiare

In document se reaminteste si angajamentul Comisiei Europene de a pune in centrul reformei pietei financiare consumatorul si promisiunea de a veghea ca drepturile si interesele utilizatorilor sa constituie pilonul central in orice decizie la nivelul Uniunii. 

Reprezentantii consumatorilor readuc in atentia comisarilor europeni problemele cu care se confrunta debitorii din Romania. 

”Multi consumatori se confrunta cu practici comerciale incorecte in zona serviciilor financiare, in special la creditele de consum sau ipotecare. Multi dintre ei au fost puternic loviti de criza financiara si sunt sufocati de plata obligatiilor lunare. Pe de alta parte, dobanzile in Romania au fost printre cele mai ridicate din UE, in ciuda faptului ca veniturile sunt printre cele mai reduse din Uniune. Multe dintre contractele de credit, semnate inainte de criza, cand Romania nu era membra a UE, contin clauze abuzive. In ultimii ani, instantele din Romania au pronuntat numeroase decizii in favoarea consumatorilor care au contestat contractele”, se mentioneaza in scrisoare. 

Consumatorii romani de servicii financiare nu sunt protejati de nicio lege


In ciuda acestor aspecte, consumatorii nu sunt protejati de nicio lege in Romania, iar bancile au fost reticente in a negocia cu clientii solutii convenabile, mai spun reprezentantii utilizatorilor de servicii financiare. 

”De aceea credem ca legea privind darea in plata adoptata de Parlament reprezinta o solutie pentru un numar mare de debitori aflati in dificultate financiara. De asemenea, este esential ca legea sa se aplice si contractelor in derulare, astfel incat sa fie ajutati si cei care nu-si mai pot rambursa creditele pentru case”, se mai arata in documentul citat. 

De asemenea, semnatarii scrisorii critica modul in care cei doi comisari europeni au interpretat directiva europeana privind creditele ipotecare, mentionand ca nu exista nicio reglementare in legislatia Uniunii Europene care sa interzica statelor membre adoptarea unei legi obligatorii a darii in plata pentru a proteja consumatorii.

Comisarii europeni Jonathan Hill si Pierre Moscovici au transmis, in urma cu doua saptamani, o scrisoare ministrului roman al Finantelor Publice, Anca Dragu, prin care isi exprimau ingrijorarea cu privire la efectele pe care Legea privind darea in plata le va avea asupra stabilitatii sistemului financiar din Romania, dar si a economiei in ansamblul ei. Acestia au venit cu aceleasi argumente ca si cele folosite de banci: hazardul moral, retroactivitatea si efectul negativ asupra investitiilor in Romania.

Iohannis a promulgat Legea privind darea in plata

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind darea in plata. Anuntul a fost facut chiar de presedinte la palatul Cotroceni intr-o conferinta de presa. El a precizat ca actul normativ urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial chiar astazi, 28 aprilie 2016. Astfel, legea va putea fi aplicata dupa 15 zile de la publicare. 

"Legea adoptata initial de Parlament nu a fost foarte bine elaborata. Parlamentul a luat in considerare aceste observatii pe care le-am trimis, a modificat legea, a trimis legea in forma noua. Am apreciat faptul ca Parlamentul a tinut cont de observatiile mele si consider ca legea, in forma in care a ajuns la mine, este in regula. Ca urmare, am promulgat-o”, a explicat presedintele. 
 
Proiectul a fost aprobat in urma cu doua saptamani de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala. Imediat, Asociatia Romana a Bancilor i-a transmis presedintelui o scrisoare prin care ii solicita sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la acest act normativ.

Insa, dupa ce premierul Dacian Ciolos a anuntat ca nu va contesta Legea la Curtea Constitutionala, nici presedintele nu a considerat necesar acest demers. 

Debitorul poate preda casa bancii printr-o notificare

De darea in plata vor putea beneficia doar consumatorii, adica persoanele care nu au actionat ca profesionisti, in scopul de a face profit. De asemenea, ipoteca trebuie sa fie pe un imobil cu destinatie de locuinta, nu pe orice tip de imobil. 

Sub incidenta actului normativ intra doar creditele cu o valoare sub 250.000 de euro, sau echivalent, la momentul contractarii. In schimb, cei care au luat credite Prima Casa au fost exclusi explicit de sub acoperirea legii.

In schimb, de prevederile actului normativ vor beneficia si cei care se afla in procedura de executare silita sau au fost deja executati. 

Astfel, debitorul care vrea sa dea casa bancii pentru a i se stinge datoria, trebuie sa depuna o notificare, prin intermediul unui executor judecatoresc, avocat sau notar public, prin care arata ca vrea sa cedeze creditorului ipoteca.

Din acel moment, se suspenda plata ratelor aferente creditului, iar codebitorii si garantii sunt eliberati si ei de sarcini. Daca banca refuza sa ia act de cedarea imobilului de catre debitor, si sa incheie un act translativ de proprietate, atunci debitorul poate apela la instanta, care va judeca cu celeritate o astfel de procedura.