Tuesday, October 14, 2014

Octombrie nu se dezminte: luna rosie la burse

Marile burse ale lumii au cunoscut in intervalul 6-12 octombrie cel mai mare declin saptamanal din martie 2012 iar indicii BVB nu au avut incotro si s-au corelat cu colegii lor mai mari. Explicatia tine de politica monetara, aceeasi care a impins pietele in sus mai repede decat evolutia PIB.

Inasprirea previziunilor privind economia globala si apropierea de inceputul unui trend de crestere a dobanzilor au speriat investitorii la bursa care s-au grabit sa lichideze din pozitii saptamana trecuta. 

Indicele DAX de pilda a marcat un declin saptamanal de 4,5%, “ajutat” si de datele din economia germana care arata cea mai mare scadere a productiei industriale din 2009. 
Indicele londonez FTSE 100 a pierdut la randul sau 2,5% intr-o singura saptamana. BET a fost “rosu” saptamana trecuta, reusind sa termine insa mai bine decat DAX-ul dar mai prost decat “Footsie” (corectie de 3% pe BET). Octombrie nu se dezminte, a zecea luna a anului fiind in mod traditonal una dezamagitoare pentru burse.

Chiar daca in acest punct poate apare oricand o miscare de revenire (rebound), pare sa se contureze tot mai clar o trendinta descendenta de durata in pietele de capital, tendinta data de preturile deja mari ale activelor si unei apropiate schimbari de paradigma monetara (stimuli monetari mai rari, dobanzi in crestere usoara).

De ce nu vom simti scaderea pretului petrolului la benzinariile din cartier?

O stire Bloomberg facea soferii sa tresara: contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare in noiembrie ajunsesera la nivelul de 90,7 dolari//baril, in conditiile in care in 2014 cotatiile scazusera deja cu 18%. Inainte de a chiui insa de bucurie, sa aruncam o privire si peste indicele dolarului.

Sunt doua elemente-cheie care fac ca oscilatiile pretului petrolului sa nu se distribuie uniform in cotatiile la pompele de benzina. In primul rand, sistemul de taxe impus de state face ca aproximativ jumatate din pretul la pompa sa fie reprezentat de valoarea combustibilului, restul fiind TVA, accize, etc. 
Asta inseamna ca daca pretul petrolului ar face un salt de 10% la bursele internationale, la pompe am avea aceeasi majorare doar daca marjele de rafinare, de prelucrare, transport si, nu in ultimul rand, fiscalitatea ar cunoaste evolutii similare. 

Mai este insa un element la fel de important de luat in calcul cand asteptam cu infrigurare preturile la pompa: raportul valutei in care ne luam salariile cu dolarul american (cotatiile petrolului sunt in dolari). Or, din mai si pana la sfarsitul saptamanii trecute, dolarul marcase o crestere de aproximativ 10% fata de leu, evolutie ce taie o felie semnificativa din scaderea pretului petrolului pe pietele internationale. 

Desi media a scos in fata „explicatia FMI” pentru a justifica evolutiile „aurului negru” (previziuni in scadere pentru economia globala, deci urmeaza o scadere a cererii), unul dintre cele mai solide motive de scadere a cotatiilor titeiului l-a reprezentat aprecierea dolarului fata de principalele devize, apreciere data de apropiata schimbare de politica monetara in SUA (de la jumatatea lui 2015 va urma probabil o crestere a dobanzilor).

Raiffeisen Locuinte premiaza clientii care incheie contracte de economisire-creditare

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a demarat o campanie cu premii in bani, cu ocazia aniversarii a 10 ani de activitate pe piata de economisire-creditare.

Orice persoana care incheie un contract nou in perioada 13 octombrie – 19 decembrie 2014 participa automat la o tombola cu premii. Banca ofera 100 de premii a cate 1.000 lei, iar marele premiu este de 10.000 lei.

In plus, banca ofera in perioada campaniei o reducere a comisionului de deschidere cu 25%.

“In 10 ani de activitate RBL, aproape 400.000 de romani au beneficiat de avantajele produsului de economisire-creditare in calitate de clienti ai bancii. Filozofia produsului este foarte simpla: Pentru cei care isi planifica din timp o investitie imobiliara si economisesc bani o anumita perioada, costuri finale de finantare sunt mult mai mici decat in cazul finantarii printr-un credit clasic”, afirma presedintele bancii, Aurelia Cionga.

De exemplu, o familie cu 4 membri care doreste sa cumpere o locuinta de 200.000 lei, trebuie sa economiseasca aproximativ 5 ani. Dupa aceea se poate muta in noua casa si va plati o rata fixa timp de aproximativ 7 ani.

Daca pentru fiecare membru se economiseste 350 lei pe luna, familia acumuleaza dupa aproape 5 ani o suma de 100.000 lei, tinand cont de dobanda bancii si primele de stat. Dupa aceasta perioada se poate obtine un credit de 100.000 lei, cu o dobanda fixa de 4,5% pe an, informeaza RBL.

Finantele propun suplimentarea fondurilor pentru creditele Prima Casa

Pana la sfarsitul lunii octombrie, Finantele promit sa initieze o HG care sa prevada suplimentarea plafonului cu suma necesara acoperirii tuturor solicitarilor care vor fi inregistrate pana la finalul anului 2014

Ministerul Finantelor a aprobat pe 10 octombrie alocarea suplimentara a 135,5 milioane lei catre bancile incluse in Programul Prima Casa in vederea cresterii plafonului general de garantare.

Acest lucru va permite acordarea de garantii in continuare pentru toate tipurile de locuinte.
Saptamana trecuta, BCR anunta ca a epuizat in mai putin de 2 saptamani sumele acordate in plus de autoritati dupa deblocarea programului Prima Casa, banca aproband circa 1.000 de noi credite in valoare de 136 milioane lei.