Friday, November 17, 2017

Experti din 8 tari discuta la Bucuresti despre impactul PSD2

Din 13 ianuarie 2018, va intra in vigoare noua directiva europeana a serviciilor de plata (Payment Services Directive–PSD2). Aproape 30 de experti in domeniul platilor electronice vor discuta la PSD2. New Business Models – Fintech Banking Summit, despre legislatie, solutii tehnice si modele de business care rezulta in urma implementarii directivei.

Noua directiva va permite, printre altele, ca intre client si banca sa se interpuna o terta parte, institutie de plata. Efectul dorit este imbunatatirea experientei de banking printr-un plus de calitate si securitate ale serviciilor, in conditii mai reduse de cost.

Aceasta institutie de piata terta - care poate fi o banca, o companie de telecomunicatii, o retea de socializare etc, va putea sa ofere doua noi tipuri de servicii de plata: 

-> servicii de informare cu privire la conturi - presupune un serviciu online care furnizeaza informatii consolidate cu privire la unul sau mai multe conturi bancare detinute de utilizator la o banca sau la mai multe banci. De asemenea vor putea fi furnizate informatii suplimentare ca de exemplu modul in care va gestionati finantele, categorii de cheltuieli, etc.

-> servicii de initiere a unei plati – reprezinta un serviciu de initiere a unui ordin de plata la cererea utilizatorului direct din contul bancar detinut de acesta la o banca, catre un beneficiar al platii (de exemplu un magazin online),(fara a mai fi necesara utilizarea unui card bancar.

In acest sens, exista insa o conditie, respectiv clientul bancii sa-si dea acceptul ca o institutie de plata terta, licentiata, sa aiba acces la datele lui financiare personale, respectand in mod obligatoriu standardele tehnice de securitate elaborate de Autoritatea Bancara Europeana.

Aproape 30 de experti din Belgia, Germania, Franta, Israel, Irlanda, Olanda, Ungaria, dar si din Romania, vor aborda in cadrul summitului transformarea digitala a sistemului bancar.

Agenda conferintei si lista vorbitorilor pot fi consultate pe platforma evenimentului www.nocashevents.ro. De asemenea, cei interesati sa participe la acest summit isi pot face o rezervare la linkul http://nocashevents.ro/tickets/.

Robor la 3 luni o ia din nou din loc


Dobanzile din piata monetara continua sa creasca in ciuda interventiilor BNR. Rata medie a dobanzilor interbancare, Robor la 3 luni, in functie de care se indexeaza majoritatea dobanzilor la creditele in lei, a depasit 2%, cu un sfert de punct procentual peste dobanda de politica monetara de 1,75% pe an. 
Indicatorul a facut, din nou, un salt spectaculos miercuri, ajungand la 2,06%, de la 1,92% cu doar o sedinta in urma. Joi, a continuat sa creasca la 2,09% pe an. 

Pe scadente scurte, cresterea Robor a fost chiar mai mare, de cate 0,2 puncte procentuale de la o sedinta la alta, in ultimele cinci zile. 

In ultima luna, cresterea Robor la 3 luni s-a produs cu pasi mici, dupa explozia de la finalul lunii septembrie – inceput de octombrie, dupa mesajele transmise de Banca Nationala. Guvernatorul BNR a dat asigurari ca dobanzile vor fi mentinute in apropierea dobanzii de politica monetara. 

Astfel, Robor la 3 luni a revenit aproape de valoarea de la finele lunii octombrie 2014. La inceputul acestui an, indicatorul se situa la 0,87%, dupa ce, in octombrie 2016 a atins minimul istoric de 0,68% pe an. 

Economistii se asteapta la cresterea dobanzii de politica monetara

Pentru perioada urmatoare, este de asteptat ca dobanzile din piata sa fluctueze in jurul dobanzii de politica monetara, in prezent la 1,75%, plus/minus un punct procentual (coridorul din jurul dobanzii cheie). Coridorul a fost ingustat in cea mai recenta sedinta de politica monetara a bancii centrale la un punct procentual si va ramane acolo, cel putin pentru o vreme. 

In schimb, nu este cert ce se va intampla cu dobanda de politica monetara. Numerosi analisti se asteapta ca aceasta sa creasca in prima parte a anului viitor. 

Dintr-un raport al Raiffeisen Bank reiese faptul ca economistii bancii estimeaza o prima crestere a dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, in martie 2018, pe fondul presiunilor inflationiste. De asemenea, ei se asteapta la inca doua decizii de acest gen pe parcursul anului viitor, astfel incat dobanda de politica monetara sa ajunga la 2,5%. 

Si UniCredit Bank a anuntat, recent, ca estimeaza majorarea dobanzii de politica monetara, in trei pasi de cate 0,25 puncte procentuale fiecare in prima parte a anului 2018. 

In cazul in care scenariile se adeveresc, si dobanda cheie ajunge la 2,5%, este de asteptat ca si dobanzile din piata monetara sa urce anul viitor, iar intervalul de variatie sa fie mai ridicat decat in prezent, respectiv intre 1,5% si 3,5% (fata de 0,75% - 2,75% in acest moment).