Thursday, April 26, 2018

ROBOR la 3 luni creste accelerat si doboara noi recorduri

Trendul de crestere accelerata a dobanzilor se confirma. ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, creste, din nou, accelerat. Acesta a ajuns la 2,42% pe an, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani si jumatate, dupa trei sedinte sustinute de cresteri. 
  
Un nivel similar nu s-a mai atins din 24 octombrie 2014. Doar in sedinta de marti, indicele a urcat cu 0,14 puncte procentuale, de la 2,28% pe an cu o zi in urma, la 2,42% pe an. Cu o zi in urma, cresterea fusese de doar 0,06 puncte procentuale, dupa un avans de aproape 10 puncte de baza in sedinta de vineri. 

Indicele la sase luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare de anumite banci, a crescut si el, insa mai moderat, la 2,54% pe an de la 2,52% cu o zi in urma. 


Pe scadentele scurte, insa, dobanzile au urcat mult mai abrupt. Spre exemplu, ROBOR la 1 luna a ajuns la 2,44% pe an, de la 2,27% cu o zi in urma, iar cel pe o saptamana a ajuns la 2,51% de la 2,27% cu o sedinta in urma. 

Asadar, se poate spune ca se contureaza o tendinta de crestere similara celei din toamna anului trecut.  

ROBOR la 3 luni a revenit pe crestere accelerata incepand cu data de 16 aprilie, cand a “sarit” de la 2,07% pe an la 2,13% pe an intr-o singura sedinta, la scurt timp dupa anuntul referitor la inflatia din luna martie, de 5%. 

Majorarea indicelui era anticipata de majoritatea analistilor, care se asteapta ca acesta sa treaca de 3% in urmatoarele 12 luni.