Monday, February 10, 2014

Depozite: Scaderile de dobanda nu se opresc

In prima luna a anului, bancile au aplicat reduceri succesive in cazul dobanzilor la depozitele in lei, ducand la scaderea dobanzii medii sub 3,65% pe scadentele de pana la un an. Nici amplitudinea scaderilor nu pare a se micsora pe masura ce sunt aplicate noi taieri, in conditiile in care BNR a continuat reducerea dobanzii cheie.  

Ultimele scaderi operate de banci au coborat castigurile deponentilor cu 0,3 pana la 0,75 puncte procentuale. Aproximativ opt banci au afisat in ultima saptamana dobanzi in scadere, printre acestea numarandu-se Volksbank, Alpha Bank, Marfin Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Feroviara, ProCredit Bank, BRD si OTP Bank.

Odata cu scaderea mai accentuata a dobanzilor la depozite, bancile si-au echilibrat grila de dobanzi, in functie de perioada de economisire, iar acest lucru se vede cel mai bine in prezent. Majoritatea ofertelor respecta principiul cresterii castigului direct proportional cu scadenta depozitului. 


Daca pentru scadenta de o luna, dobanda maxima la un depozit de 3.000 lei a fost plafonata la 4%, in cazul scadentei de 3 luni aceasta urca la 4,35%, in cazul celei de 6 luni se ridica la 4,75%, iar pentru cea de un an – la 5%, conform tabelelor comparative Conso.ro.

Pe de alta parte, daca pentru scadenta de 1 luna, dobanzi de 4% se regasesc numai in cazul unor banci mici precum TBI Bank si Nextebank, pentru scadente mai mari, in top apar si banci de talie medie precum Carpatica, Volksbank si Piraeus Bank.

Topul dobanzilor de peste 4% la un depozit de 3.000 lei pe 12 luni
                                                                   
Denumire BancaDenumire ProdusRata dobanzii (%)
TBI BankDepozitul Simplu5
NextebankDepozit la termen5
Banca FeroviaraDepozitul Intercity4.5
Piraeus BankDepozitul Binevoitor4.45
VolksbankDepozitul Sigur4.35
CarpaticaDepozit la termen.4.25
Marfin BankDepozit la termen4.25
Libra Internet BankDepozit la termen4
Banca TransilvaniaDepozit clasic4

Capacitatea BNR de stimulare a economiei s-a restrans

Spatiul de manevra al politicii monetare s-a restrans in prezent, astfel ca mediul de afaceri nu mai poate conta prea mult pe sprijinul BNR in stimularea economiei.

“Banca centrala continua sa benefieze de un spatiu mai restrans de ajustare a conduitei politicii monetare, prin intermediul conditiilor monetare in sens larg”, se arata in cel mai recent Raport asupra inflatiei.

Utilizarea spatiului de manevra ramas la dispozitia bancii centrale – pentru stimularea creditarii si a economiei -  este conditionata de atingerea obiectivelor convenite in acordul cu FMI. Prin urmare, daca guvernul isi va respecta angajamentele asumate, BNR ar putea merge mai departe cu relaxarea politicii monetare.

Din aceasta perspectiva, ultima reducere de dobanda operata de BNR ar putea fi ultima din acest an, avand in vedere ca banca centrala prognozeaza ca inflatia va urca la 3,5% la sfarsitul acestui an, nivel egal cu actualul nivel al ratei dobanzii de politica monetara.

Inflatia ar putea urca la 3,5% la sfarsitul lui 2014

BNR si-a ajustat in sens ascendent prognoza cu privire la evolutia inflatiei, scenariul de baza luand in calcul o crestere generalizata a preturilor de 3,5% in 2014.
Spre deosebire de prognoza anterioara, aceasta este cu 0,5 puncte procentuale mai mare. Chiar daca ajustarea nu pare semnificativa, acest lucru are implicatii importante pentru deponenti.

Majoritatea bancilor au coborat sever dobanzile in ultimele luni, astfel in multe cazuri, randamentele au coborat chiar si sub pragul de 3%. Daca luam in calcul impozitul pe dobanda de 16%, sansele ca banii depusi la banca sa isi pastreze puterea de cumparare sunt tot mai mici.

Modificarea prognozei asupra inflatiei prezinta importanta si pentru clientii cu credite in lei cu dobanda variabila. 

In 2013, reducerea dobanzii de politica monetara a tras in jos indicii de referinta, ceea ce a dus la diminuarea costului creditelor pentru multi clienti. Acest proces a fost posibil, deoarece rata inflatia s-a aflat pe o panta puternic descendenta, coborand in intervalul inferior al tintei de inflatie.

Pe viitor, insa, inflatia se va plasa in intervalul superior al tintei de inflatiei, astfel ca politica monetara nu va mai fi atat de relaxata. Acest inseamna dobanzi interbancare mai mari si credite in lei mai scumpe.

SIF-urile pot investi intre ele

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a eliminat restrictia prin care SIF-urile nu isi puteau cumpara actiuni intre ele.

Analiza de impact realizata de directiile de specialitate din cadrul ASF releva o mai larga diversitate a structurii de portofoliu pentru cele 5 SIF-uri in prezent, comparativ cu anul 2005, cand a fost instituita restrictia. Astfel, considerentele avute in vedere la momentul emiterii de catre CNVM a acestei restrictii, nu mai sunt de actualitate.

In masura in care SIF-urile aleg sa investeasca in alte societati de investitii financiare, au obligatia sa respecte prevederile legale in ceea ce priveste pragul de detinere.

Legea 297/2004 prevede ca orice persoana poate dobandi singura sau impreuna cu alte persoane cu care actioneaza concertat, actiuni emise de SIF-uri, dar nu mai mult de 5% din capitalul social.

Brokerii estimeaza ca aceasta decizie va avea un impact pozitiv asupra preturilor actiunilor, deoarece va duce la cresterea cererii pentru SIF-uri.