Wednesday, October 2, 2013

BNR scade dobanda pentru a 3-a oara in acest an

Consiliul de administratie al BNR a decis sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 4,5% la 4,25%, de la 1 octombrie 2013. Aceasta este a 3-a reducere consecutiva a dobanzii in 2013.

Fata de inceputul anului, dobanda BNR a scazut cu 1 punct procentual, datorita procesului accelerat de dezinflatie. 

Ca si pana acum, deciziile bancii centrale nu au avut un caracter neasteptat, ci dimpotriva erau anticipate pe piata monetara. De exemplu, rata Robor la 1 luna a coborat pana la aproape 3%, cu mult sub actualul nivel al dobanzilor BNR.
Prin aceasta masura, Banca Nationala confirma trendul de scadere al dobanzilor la lei. Din pacate, insa, aceste reduceri nu au fost transferate intr-o maniera satisfacatoare in dobanzile practicate de banci la credite.

“Impactul asupra ratelor dobanzilor la imprumuturile noi in moneda nationala acordate companiilor si populatiei este receptat cu un anumit decalaj in timp, fiind deocamdata moderat”, se arata in comunicatul BNR.

Pe de alta parte, dobanzile la depozite au fost ajustate in permanenta, ajungand sa fie cuprinse intre 3-4%, in cazul bancilor cu retea teritoriala extinsa.

Romtelecom introduce un tarif pentru trimiterea facturii prin posta

Abonatii Romtelecom vor fi obligati sa plateasca un tarif de 0,57 euro din luna octombrie, daca vor sa primeasca in continuare factura prin posta.
Pentru a evita acest tarif, clientii trebuie sa isi deschida un cont online pe site-ul Romtelecom si sa activeze factura in format electronic. 
Persoanele care nu sunt de acord cu aceste modificari de tarife, pot rezilia contractul fara sa plateasca niciun cost suplimentar, in 30 de zile de la primirea notificarii. 

In luna septembrie, Romtelecom a redus termenul de plata a facturilor de la 22 de zile la 14 zile.

Regiunea Bucuresti-Ilfov a atras 60% din investitiile straine directe

Investitiile straine directe (ISD) sunt concentrate in Bucuresti-Ilfov intr-o proportie de 60%, arata datele publicate de BNR.

Soldul ISD a urcat la 59 miliarde euro la sfarsitul anului trecut. Acestea sunt concentrate excesiv in jurul Capitalei. Restul regiunilor din tara au atras doar cate 7-8% din totalul ISD, cel mai mic procent fiind inregistrat in regiunea Sud-Est (5,5%). 
Domeniul in care s-a investit cel mai mult a fost industria (cu o pondere de 46,5% in total), urmat de intermedieri financiare si asigurari (18,5%) si comert (11,4%). Cele mai multe investitii au provenit din Olanda (22,4%), Austria (18,5%) si Germania (11%).

Fluxul net de ISD (intrari-iesiri) in cursul anului trecut a fost de 2,9 de miliarde euro, din care 37% au luat forma participantiilor de capital, restul fiind imprumuturi de la investitori.

Ungaria muta supravegherea financiara si protectia consumatorilor la banca centrala

Banca centrala a Ungariei va fi responsabila de la 1 octombrie 2013 cu supravegherea intregului sector financiar si cu protectia consumatorilor de servicii financiare.

Anterior, banca centrala era responsabila in principal cu asigurarea stabilitati preturilor, avand atributii mai reduse in domeniul stabilitatii financiare. Supravegherea sectorului financiar – banci, asigurari, piata de capital si pensii private – este asigurat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, creata in 2000 prin fuziunea a 4 institutii separate.

Dupa 13 ani de existenta, acesta autoritate se va desfiinta, urmand ca atributiile sale se fie delegate bancii centrale.
Banca Centrala Europena a salutat aceasta fuziune, mentionand ca in “statele membre cu sisteme financiare relativ reduse, cum este Ungaria, exista argumente puternice pentru a concentra responsabilitati de supraveghere si macro-prudentiale intr-o singura autoritate”.

Si la noi a avut loc recent o concentrare a supravegherii financiare, prin infiintarea unei autoritati de supraveghere pentru sectorul financiar non-bancar. Sectorul financiar este dominat insa de banci, care sunt monitorizate de BNR.

Clauzele abuzive ar putea sa dispara din contractele bancare

De astazi, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si asociatiile de protectie a consumatorilor care indeplinesc anumite conditii de reprezentativitate pot, in teorie, sa sesizeze instantele de judecata pentru eliminarea din contractele bancare a clauzelor abuzive.  Insa drumul catre normalitate este inca plin de obstacole.

Marele castig pentru consumatori il reprezinta faptul ca, in masura in care instantele vor da dreptate ANPC sau asociatiilor de consumatori, bancile vor fi obligate sa modifice toate contractele care contin clauzele respective si nu doar pe cele in care sunt implicate partile aflate in litigiu. Ma mult, ele nu vor putea insera respectivele clauze nici in contractele care vor fi incheiate pe viitor.

Insa cei care cred ca batalia cu bancile care si-au umplut contractele de clauze abuzive va fi una usoara s-ar putea sa fie dezamagiti. Asta pentru ca intrarea in vigoare a reglementarii, dupa mai multe amanari succesive si intr-un moment in care toata lumea parea convinsa ca urmeaza o noua amanare, nu a fost deloc pregatita si probabil ca momentul declansarii primelor actiuni se va lasa inca destul de mult asteptat. Astfel, persista inca neclaritati in legatura cu instantele care vor avea competenta de a judeca in prima faza aceste procese, precum si in legatura cu instanta de recurs sau cu durata acestor procese.
Detaliile care pot inclina balanta in directii diferite

Marea batalie care urmeaza sa se dea o reprezinta stabilirea instantelor care urmeaza sa poata judeca asemenea cauze. Premierul Victor Ponta a afirmat recent ca aceste procese vor fi judecate de 3-4 instante specializate (probabil Curti de Apel) de la Bucuresti, Cluj si Iasi. Premierul a exclus Inalta Curte de Casatie si Justitie din ecuatie, pentru ca, pe de o parte, aceasta instanta ar fi deja suprasolicitata, iar pe de alta parte pentru ca situatia ar prezenta inconveniente si pentru consumatorii aflati la mare distanta de Bucuresti – cum ar fi, de exemplu, cei din Botosani sau din Satu Mare.

Premierul nu a explicat insa cine va judeca recursul partii care se va considera nedreptatita. Daca procesele incep la cele 3-4 Curti de Apel nominalizate de premier, atunci foarte probabil recursul se va judeca tot la Inalta Curte de Casatie si Justitie, asa cum isi doresc bancherii. Pentru ca este foarte greu de crezut ca ar fi posibila eliminarea cailor de atac si judecarea proceselor intr-o singura faza procesuala.

Pe de alta parte, reprezentantii bancilor incearca in continuare sa influenteze mersul lucrurilor in favoarea lor. Un comunicat dat publicitatii recent de ARB devoaleaza intentiile sefilor de banci. Astfel, bancherii sugereaza ca solutionarea cauzelor legate de clauzele abuzive ar putea fi incredintata unui Tribunal comercial care va fi infiintat in perioada urmatoare la Bucuresti si “isi exprima disponibilitatea de a sprijini eforturile autoritatilor pentru buna organizare si functionare a acestuia”. 

Sefii bancilor pun presiune pe justitie


Cu alte cuvinte, se sugereaza ca bancile sunt dispuse sa ajute autoritatile in privinta organizarii acestei instante (logistic, material, etc.) cu gandul ca atunci cand vor fi chemati sa le judece clauzele din contracte, judecatorii isi vor aduce aminte cui datoreaza conditiile de lucru. 

Mai mult, avertizeaza comunicatul ARB, “in conditiile in care comunitatea bancara va ajunge la concluzia ca nu se creeaza cadrul protejarii, in egala masura, a intereselor clientilor si institutiilor de credit, ARB va continua sa sustina si sa promoveze propunerile initiale ale sistemului bancar, astfel incat instanta de recurs sa fie Inalta Curte de Casatie si Justitie.” Cu alte cuvinte, ARB va monitoriza deciziile instantelor chemate sa judece procesele privind clauzele abuzive si, in masura in care acestea vor da dreptate consumatorilor, va reactiva presiunile la adresa factorului politic.

In functie de raspunsul pe care magistratii il vor da la presiunile si la ofertele de sustinere a activitatii instantelor facute de sefii bancilor, se va putea vedea cat de profunda este reforma din justitie.  Si daca slujitorii zeitei dreptatii vor gasi calea dreapta a unor decizii care sa se ridice deasupra oricaror banuieli sau contestari.

Raiffeisen Locuinte ofera finantari imobiliare pentru chiriasii ANL

Raiffeisen Locuinte ofera tinerilor care locuiesc cu chirie in apartamente ANL, credite in lei pentru achizitia locuintelor.

Actualii chiriasi au dreptul sa achizitioneze locuintele respective dupa o perioada de minim 1 an de inchiriere. 

Ei pot obtine credite cu dobanzi fixe de la Raiffeisen Locuinte, cu o DAE incepand de la 6,5%, in functie de avans. Dupa maxim 5 ani, acest imprumut se transforma intr-un credit locativ, cu dobanda de 4,5%, pe toata perioada ramasa (aproximativ 7-9 ani).
Comisionul de analiza dosar este zero, iar costul raportului de evaluare a imobilului este suportat de banca, in cadrul acestui parteneriat.

“Avem deja mai multe solicitari de credite pentru cumpararea locuintelor construite de ANL. In prima zi dupa semnarea parteneriatului am eliberat o scrisoare de bonitate pentru primul client. Ne asteptam sa finalizam tranzactia in cursul acestei saptamani astfel incat actualul chirias sa fie de vineri proprietar”, afirma Aurelia Cionga, presedinte RBL.

Pentru achizitia unui apartament de 140.000 lei, cu avans de 20%, clientul ajunge sa plateasca in total aproape 162.000 lei. Rata lunara este in primele 51 de luni de 1.365 lei, dupa care va scadea la 980 lei.

Directorul general al ANL, Dumitru Nancu, estimeaza ca 80% dintre chiriasi vor fi interesati de achizitia locuintei, iar fondurile acumulate vor fi alocate pentru constructia de noi apartamente, destinate pentru inchiriere.

Noi promotii pentru cardurile premium MasterCard

Clientii care detin carduri premium MasterCard pot participa la o noua tombola, daca utilizeaza cardul pentru cumparaturi in perioada 1 octombrie - 10 noiembrie 2013.

In aceasta perioada, toate tranzactiile, indiferent de valoarea lor, realizate cu unul dintre cardurile Gold, Platinum, World, World Elite si Corporate MasterCard, emise de bancile participante in campanie, sunt automat inscrise in tragerea la sorti. 
In cadrul campaniei se pot castiga 10 vouchere, in valoare de 1.000 de lei fiecare, ce pot fi utilizate la orice comerciant participant in programul MasterCard Elite din Romania, sau premiul cel mare, constand intr-un weekend la Paris, pentru doua persoane.

Cardurile Volksbank vor fi inrolate in sistemul 3D Secure

Volksbank a inceput procesul de implementare a standardului 3D Secure, ce confera o siguranta sporita pentru cumparaturile online cu cardul.

Pentru fiecare plata online prin 3D Secure, posesorii de carduri introduc o parola personala, prin care li se confirma identitatea, spre deosebire de tranzactiile non-3D-secure, unde nu sunt necesare decat informatiile de pe card.
“Nu putem ignora ritmul de expansiune a comertului electronic si, de aceea, vrem sa cream pentru clientii nostri un mediu care le ofera un plus de securitate la platile online”, afirma Marius Balcanu, seful departamentului Servicii Online si Strategie Portofoliu din Volksbank.

Odata cu implementarea protocolului, intreg portofoliul de carduri Volksbank va fi preinrolat in 3D Secure.