Thursday, March 20, 2014

Creditele de consum s-ar putea relaxa

Pe termen scurt, bancile anticipeaza relaxarea standardelor de creditare la creditele de consum, pentru prima oara in ultimul an si jumatate, conform unui sondaj realizat de BNR.

Institutiile de credit au semnalat ca cererea pentru credite de consum s-a majorat in trimestrul IV din 2014. Evolutiile au fost mixte la nivel de produse. In timp ce solicitarile pentru carduri de credit s-au intensificat, cererea pentru credite de nevoi personale cu ipoteca a suferit o contractie.
In primul trimestru din acest an, bancile mizeaza pe stabilizarea cererii de consum, atat la nivel agregat, cat si in structura.

Pierderea medie in caz de nerambursare pentru creditele restante se situeaza la 45%. Cele mai riscante produse sunt cardurile de credite, unde pierderea urca la 60%.

Doua banci vin cu modificari de costuri la creditele de nevoi personale

In vreme ce ING Bank revine la costuri mai mici pentru creditul negarantat cu asigurare de viata atasata in lei, Bancpost a schimbat total structura planului tarifar pentru acest tip de credit.
Dupa mai multe majorari aplicate in ultimele luni, ING Bank a decis sa readuca la niveluri mai mici ratele de dobanda, aplicand o reducere cu 1 punct procentual, prin diminuarea marjei fixe peste Robor la 3 luni. Chiar si asa, dobanzile se afla peste nivelurile practicate in toamna anului trecut.

Rata dobanzii pentru creditele de consum in lei se incadreaza in prezent la niveluri cuprinse intre 11,3% si 19,5%, in functie de existenta asigurarii de viata, perioada de rambursare, existenta unui cont de salariu si de profilul de risc al solicitantilor. 

Plata taxelor si impozitelor locale pentru sectorul 4 se poate face si prin debit direct

Primaria sectorului 4 din Capitala a adaugat inca o metoda de plata a taxelor si impozitelor locale. Astfel, clientii Raiffeisen Bank isi pot plati datoriile catre stat prin debit direct gratuit. In acelasi fel se faciliteaza si plata amenzilor.

Contribuabilii, persoane fizice si societati comerciale, ce sunt inregistrati fiscal laDGITLS4 si au cont curent deschis la Raiffeisen Bank se pot adresa bancii pentru semnarea mandatului de debit direct care faciliteaza plata impozitelor si taxelor locale fara deplasare la casieriile DGITLS4. 

Clientii bancii care utilizeaza serviciul de internet banking au posibilitatea de activare a mandatului direct in aplicatie, prin accesarea serviciului ConfortaBill. Atat activarea, cat si platile ulterioare sunt gratuite pentru contribuabili, iar dovada platilor se regaseste in extrasul de cont. 

Clientii BCR folosesc intr-o masura mai mare canalele alternative

Gradul de utilizare a serviciului de online si phone banking a crescut cu 15% in 2013, in randul clientilor persoane fizice. Pe segmentul PFA, avansul a fost de 25%.

Segmentul PFA a inregistrat cele mai mari cresteri de tranzactii, atat din punct de vedere al numarului de tranzactii efectuate (peste 23%), cat si al valorii tranzactionale (peste 26%). 

Majoritatea tranzactiilor efectuate de clientii de retail al BCR – peste 96% din total – reprezinta transferuri intra si interbancare si schimburi valutare. Aceste operatiuni au costuri mai mici atunci cand sunt efectuate prin canale alternative decat la ghiseele din unitati.