Thursday, August 31, 2017

MFP lanseaza noi titluri de stat pentru populatie in septembrie

Ministerul Finantelor Publice va lansa a treia emisiune de titluri de stat pentru populatie in cadrul programului FIDELIS in luna septembrie. In plus, din octombrie persoanele fizice vor putea sa cumpere certificate de trezorerie direct de la institutia statului, au declarat reprezentantii MFP. 
Detaliile legate de dobanda sau suma care se doreste a fi imprumutata nu au fost dezvaluite, acestea urmand sa fie anuntate in momentul in care vor fi publicate proiectele. 

Ministerul Finantelor a lansat, pana in prezent, doua emisiuni de titluri de stat in cadrul programului FIDELIS, dupa aproximativ 10 ani de absenta de pe piata destinata populatiei, ambele in valoare de 100 de milioane de lei. 

Prima emisiune nu a avut succesul scontat, fiind subscrisa doar in proportie de 65%, din cauza formulei complicate de stabilire a dobanzii si a valorii nominale mari, respectiv 1.000 de lei pe titlu. 

In schimb, a doua emisiune, cea din 2016, a fost suprasubscrisa de peste sapte ori, pentru ca a avut o dobanda stabilita si anuntata anterior perioadei de subscriptie, iar valoare nominala a fost redusa la 100 de lei pe titlu. 

Prima emisiune a avut scadenta in aceasta vara (2 ani) iar a doua are scadenta anul viitor, de aceea a fost numita si “FIDELIS Centenar".

Titlurile de stat emise in cadrul acestei emisiuni au intrat la tranzactionare anul trecut, pe 5 august, iar in data de 4 august 2017, MFP a platit investitorilor prima dobanda anuala pentru acestea, de 2,15% (2,15 lei pe obligatiune).