Tuesday, February 25, 2014

Pensiile private ar putea avea un cadru legislativ unic la nivel european

Autoritatile europene sustin crearea unui cadru legislativ unic la nivel european pentru pensiile private personale. Acest lucru ar putea aduce castiguri importante pentru consumatorii din Romania, deoarece vor beneficia de un grad mult mai mare de protectie.

Comisia Europeana a initiat in 2002 un demers pentru crearea unei piete unice a pensiilor private personale. In acest sens, a solicitat o analiza catre Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA), pentru a evalua directiile posibile de actiune.

EIOPA a publicat recent un raport preliminar care sustine reglementarea la nivel european a pensiilor private personale. In aceasta categorie, sunt incluse fondurile de pensii facultative (PIlonul III), insa este posibil ca sfera de cuprindere sa fie extinsa si la nivelul fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II).

“EIOPA a ajuns la concluzia ca pensiile private obligatorii care se regasesc in anumite state membre indeplinesc toate criteriile din definitia pensiilor private personale. Desi EIOPA recunoaste ca aceste aranjamente sunt legate de sistemele de asigurari sociale din statele membre, discutiile au evidentiat necesitatea cresterii convergentei dintre statele membre si cerintele UE in domenii precum protectia consumatorilor si dezvoltarea standardelor pentru pensiile private”, se arata in comunicarea trimisa de EIOPA catre Comisia Europeana.

Autoritatea de supraveghere a identificat 2 solutii in acest sens:
-    introducerea unei directive care sa reglementeze la nivel european toate pensiile private, care va acoperi intreaga activitate a fondurilor de pensii (transparenta si publicarea de informatii, practici de vanzare, cerinte profosionale si reguli de guvernanta); o astfel de solutie ar impune ca toate statele membre sa isi armonizeze legislatia actuala cu normele europene;
-    introducerea unui regulament european care sa functioneze ca un cadru legislativ paralel cu legislatia nationala (solutie denumita “al doilea regim”). Intr-o astfel de situatie, administratorii vor putea alege intre a oferi servicii in baza regulamentelor europene sau in baza legislatiei nationale.  

Fara directive europene, consumatorii din Romania sunt lasati de izbeliste


In urma acestui raport, Comisia Europeana va decide directia de actiune, pentru crearea unei pietei unice la nivel european. Acest lucru ar putea aduce beneficii importante pentru peste 6 milioane de romani care participa la fondurile de pensii private. 

Prin reglementarea pensiilor private la nivel european, drepturile de care beneficiaza consumatorii din tari precum Marea Britanie, Germania sau Franta vor deveni obligatorii si la noi. Directivele europene inglobeaza cele mai bune practici din diverse state-membre si le transpun la nivel european.

Asa s-a intampla si in cazul creditului de consum, unde directiva europeana a schimbat radical modul in care bancile de la noi isi informeaza clientii si raportul dintre drepturile si obligatiile consumatorilor. Anterior, clientii era la cheremul bancilor si nu avea nici macar posibilitatea sa compare costurile, cu ajutorul DAE.

In zona pensiilor private, nu exista nicio directiva europeana, motiv pentru care drepturile consumatorilor sunt precare, mai ales in domeniul transparentei si furnizarii de informatii catre participanti.

Declaratiile fiscale anuale trebuie certificate, dar nu exista penalizare

Ministerul Finantelor Publice a precizat ca incepand din 2014, declaratiile fiscale anuale trebuie certificate de un consultant fiscal, insa nerespectarea acestei obligatii nu se sanctioneaza.

De la 1 ianuarie 2014, declaratiile fiscale anuale ale persoanelor juridice trebuie sa fie certificate de catre un consultant fiscal, cu exceptia firmelor pentru care este obligatorie auditarea acestora.

Pe de alta parte, Codul de procedura fiscala nu prevede posibilitatea respingerii declaratiei fiscale anuale in situatia in care aceasta nu a fost certificata de catre un consultant fiscal si, de asemenea, nu prevede sanctiuni contraventionale in caz de nerespectare a acestei obligatii.

Organul fiscal competent poate totusi informa contribuabilii asupra neindeplinirii obligatiei de certificare a declaratiei fiscale in vederea aplicarii corecte a prevederilor legislatiei fiscale.

Actionarul majoritar Astra: Decizia ASF este excesiva

TNG Romania, companie care detine pachetul majoritar de actiuni la Astra Asigurari, considera ca decizia ASF prin care s-a deschis procedura de redresare financiara este nelegala, excesiva si depaseste prerogativele stabilite de lege.
In comunicatul TNG se precizeaza ca Astra a adoptat un plan de masuri, care include o majorare de capital cu 150 milioane lei. O parte din aceasta majorare provine din fuziunea cu Axa Romania.

In opinia TNG, aplicarea acestui plan incepuse deja, prin convocarea AGA in data de 12 februarie 2014, dar “autoritatea a actionat abuziv suspendand dreptul la vot al actionarilor, zadarnicind astfel orice fel de demers de majorare a capitalului si de satisfacere a necesitatilor imediate de lichiditati ale societatii”.

TNG acuza ca ASF a demarat controlul inopinat – care a dus la instituirea redresarii financiare – in momentul notificarii intentiei de preluare a companiei Axa Romania. “In loc sa aprobe achizitia companiei Axa Romania si fuziunea cu societatea Astra, si crearea unei companii de asigurari mai bine capitalizate, ASF a hotarat sa blocheze tranzactia prin masuri abuzive”, se arata in comunicatul TNG.

Actionarul Astra precizeaza ca cererea de autorizare a fuziunii a fost amanata in mod succcesiv de ASF pana la data cand a dispus masura de intrare in redresare financiara, desi termenul legal pentru aprobarea fuziunii este de 60 zile, iar cererea a fost depusa pe 28 noiembrie 2013.

“Inca inainte de data inceperii controlului care dus la decizia din data de 18.02.2014, decizia reprezentantilor ASF era luata, controlul neavand un caracter real si neurmarind adoptarea unor masuri benefice societatii, ci preconstituirea unui inscris pentru a justifica masura abuziva hotarata inca din data de 20 ianuarie 2014, astfel cu rezulta din minuta intalnirii din acea data, care a avut loc la sediul ASF si in cadrul careia presedintele ASF aducea la cunostinta reprezentantilor societatii decizia ASF de a institui administrarea speciala”, se mentioneaza in comunicatul TNG.

Facturile Romtelecom si Cosmote pot fi platite si la bancomatele Alpha Bank

Facturile emise de Romtelecom si Cosmote pot achitate incepand cu februarie si in reteaua de bancomate detinute de Alpha Bank.

Plata facturilor la ATM se adauga celorlalte canale deja existente prin care clientii Alpha Bank pot achita facturile de utilitati, respectiv: internet banking, direct debit si ghiseu.  

Pentru facturile achitate la ATM-uri, banca nu percepe niciun comision pentru client.