Friday, June 8, 2018

Ce masuri cere FMI Guvernului pentru a evita derapajele?

Situatia economica a Romaniei s-a inrautatit in ultima perioada, astfel ca autoritatile trebuie sa ia masuri pentru limitarea deficitului bugetar si sa evite viitoare derapaje, reiese dintr-un raport al FMI. Institutia recomanda, printre altele, informatizarea colectarii taxelor si amanarea sau majorarea graduala a punctului de pensie. 
Institutia aminteste, in acest context, faptul ca viteza de crestere a economiei a incetinit, iar datele privind executia bugetara pe primele patru luni arata o deteriorare a pozitiei fiscale raportat la ianuarie-aprilie anul trecut.

In opinia expertilor FMI, politica fiscala ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea colectarii veniturilor, pe cresterea eficientei cheltuielilor si pe o mai buna absorbtie a fondurilor europene. In acest sens, implementarea unei noi infrastructuri IT in administratia fiscala este o prioritate cheie, avand in vedere sistemele invechite ale Romaniei. In plus, ar trebui intarita prioritizarea marilor proiecte de investitii.

„Intarirea administratiei fiscale este cruciala pentru imbunatatirea eficientei colectarii taxelor in Romania si necesita angajament la cele mai inalte niveluri. Implementarea si operationalizarea unei noi infrastructuri IT in Romania reprezinta o prioritate cheie, avand in vedere sistemul invechit si fragil. Finantarea aprobata din 2013, in cadrul programului de modernizare convenit cu Banca Mondiala, nu a reusit sa aduca reformele IT necesare. In plus, structura organizationala a ANAF are nevoie sa fie imbunatatita pentru a produce reforme, simplificand legea si procedurile”, se arata in raportul FMI.

Totodata, expertii institutiei recomanda concentrarea autoritatilor pe administrarea contribuabililor mari si pe indivizii bogati pentru a identifica, evalua si cuantifica riscurile de conformitate. 

Imbunatatind eficienta colectarii taxelor, statul va incasa venituri mai mari, absolut necesare pentru a sustine implementarea programului guvernamental si consolidarea fiscala in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO). 

Majorarea punctului de pensie, amanata sau aplicata gradual

In timp ce programul guvernamental prevede aducerea si multor romani in clasa de mijloc cu cresteri de venituri si pensii, dar si cu reduceri de taxe, FMI recomanda o serie de masuri posibile pentru mentinerea deficitului in limita de 2% din PIB in acest an.  

Printre acestea se numara amanarea sau implementarea graduala a majorarii punctului de pensie - impact 0,3% PIB, reprioritizarea cheltuielilor actuale (de exemplu sistemul de achizitii centralizate anuntat intre timp de Ministerul Finantelor) - impact 0,2% PIB, eficientizarea colectarii veniturilor statului si extinderea bazei de impozitare - impact 0,1% PIB, rationalizarea rezervei de 10% din cheltuieli, constituita la nivelul fiecarui minister - impact 0,5% PIB si alte masuri (de exemplu accelerarea atragerii de fonduri UE) - impact 0,5% PIB. 

Aceste masuri ar avea un impact cumulat de 1,6% din PIB si ar permite diminuarea deficitului la 2% cat recomanda FMI, de la 3,6% cat estimeaza Fondul pentru acest an daca Guvernul nu schimba nimic.

In plus, institutia mai spune ca multiple modificari ale Codului fiscal au fost implementate din 2013, aparent fara o strategie de politica fiscala, in timp ce progresul privind administrarea veniturilor a fost lent. Unele dintre reforme, precum modificarile aduse contributiilor sociale, au dus la o structura fiscala care sustine mai putin cresterea.

Se aminteste si implementarea sistemului split TVA, care, spune FMI, nu va aduce la buget sumele programate, in timp ce cheltuielile sociale in 2018 vor fi mai mari decat cele bugetate.