Wednesday, February 27, 2013

Care este diferenta intre debit direct si plata repetitiva?

Intrebare: Banca mea are in oferta si serviciul de plati repetitive si am inteles ca pot plati facturi astfel. Este acelasi lucru cu debitul direct?


Raspuns:
Debitul direct si platile recurente (standing order) sunt doua servicii diferite, care pleaca insa de la aceeasi idee: clientul mandateaza banca ca la o anumita perioada, in general lunar, sa transfere o suma de bani in contul unui beneficiar. 
Diferenta consta in faptul ca in cazul debitului direct suma transferata poate varia de la o luna la alta, in timp ce in cazul platilor repetitive suma ramane in general constanta.
Spre exemplu, plata automata a facturilor se face prin serviciul de debit direct atunci cand suma este diferita in fiecare luna. Banca va incheia in acest sens o conventie cu furnizorul de servicii astfel incat sa primeasca lunar informatii despre suma pe care clientul o datoreaza. Astfel, factura se va emite in dublu exemplar, una catre client si una catre banca, aceasta din urma ordonand plata in suma exacta. 
Daca trebuie platita lunar o suma fixa, atunci se poate apela la serviciul de plati repetitive. Banca va initia in fiecare luna, la data indicata de client plata sumei catre un cont beneficiar. In acest caz, nu este obligatoriu ca banca sa aiba o conventie cu furnizorul de servicii.