Wednesday, February 18, 2015

Economia Romaniei a crescut cu 2,9% in 2014

Cresterea economica inregistrata de Romania in 2014 fata de 2013, in termeni reali, a fost de de 2,9%, iar in ultimul trimestru din 2014 cresterea fata de trimestrul anterior a fost de 0,5%, in termeni reali, potrivit estimarilor semnal transmise de INS.
  
FMI estima, in octombrie 2014, pentru Romania un avans al economiei de 2,4%. Comiosia Europeana, insa, a fost mai aproape de datele INS cu estimarea din progniza de iarna, cand anunta un avans al economiei romanesti de 3% datorita unui consum intern mai mare decat era asteptat si a exporturilor bune, insa temperat de lipsa investitiilor.

INS va comunica datele provizorii privind dinamica PIB si a componentelor acestuia pe data de 6 martie.

La nivel european, Eurostat a anuntat o crestere a PIB de 1,4% in 2014, iar pentru zona euro de 0,9%.

ASF vrea sa infiinteze un grup consultativ pentru protectia consumatorilor de servicii financiare

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va constitui un grup consultativ in domeniul protectiei consumatorilor de servicii financiare, al carui scop principal este facilitarea comunicarii intre cele mai importante asociatii si organizatii de profil, cu scopul consolidarii protectiei consumatorilor de servicii financiare.

Grupul consultativ, constituit la initiativa Directiei Protectia Consumatorilor din cadrul ASF, va avea ca obiective consolidarea protectiei consumatorilor de servicii financiare, prevenirea si identificarea practicilor incorecte, neloiale sau frauduloase, a clauzelor contractuale neclare, a celor susceptibile a fi declarate abuzive.

In plus, initiativa are in vedere educarea si promovarea increderii in produsele si serviciile financiare, elaborarea unei strategii comune in domeniul protectiei consumatorilor, cooperarea si schimbul de informatii in ceea ce priveste protectia consumatorilor. 
De asemenea, grupul se va ocupa de emiterea de opinii si recomandari in domeniul protectiei consumatorilor referitoare la proiectele de reglementare ale ASF, la  formularea de propuneri de imbunatatire a reglementarilor ASF, la modul de solutionare a reclamatiilor formulate de catre entitatile aflate in aria de supraveghere a ASF, de recomandari referitoare la reglementari sau ghiduri de aplicare a reglementarilor, de dezvoltarea in comun a unor programe si activitati specifice, a unui sistem de monitorizare a pietei, a sustinerii incluziunii si a educatiei financiare, dar si de efectuarea de studii si analize referitoare la nivelul si nevoile de educatie financiara ale consumatorilor.

In plus, noua structura va urmari realizarea de analize privind modul in care sunt respectate cerintele de informare corecta, completa si transparenta a consumatorilor de servicii financiare, inclusiv a celor potentiali, organizarea unor consultari reciproce asupra unor probleme curente aparute in legatura cu protectia consumatorilor, mediatizarea legislatiei, a celor mai bune practici, a masurilor si actiunilor legate de protectia consumatorilor, organizarea de campanii/evenimente comune in domeniul protectiei consumatorilor, dar si evaluarea modului in care legislatia europeana este implementata si respectata in legislatia nationala, respectiv pe piata financiara ne-bancara autohtona, in probleme care vizeaza protectia consumatorilor – prin studii, analize, actiuni de mystery shopping etc. 
 
La intalnirea de constituire a Grupului au participat reprezentanti ai asociatiilor si organizatiilor din piata de asigurari, de capital si a pensiilor private din Romania.

BCR a obtinut un plafon de 490 de milioane de lei pentru Prima Casa 2015

BCR a obtinut un plafon de 490 de milioane de lei in cadrul programului Prima Casa, pe baza caruia banca estimeaza ca va acorda peste 7.500 de credite noi, se arata intr-un comunicat al bancii. 
        
"BCR a primit un plafon in valoare de 490 de milioane de lei pentru acordarea de garantii in cadrul programului Prima Casa 7. Preconizam ca vom utiliza integral plafonul alocat si vom avea nevoie de plafon suplimentar spre sfarsitul anului", a declarat sefa  departamentului Credite Garantate din cadrul BCR, Ioana Mihai. 

Banca a acordat, deja, in cadrul programului Prima Casa 6 aproximativ 6.000 de credite, iar de la începutul programului si pana in prezent, circa 38.000 de credite, in valoare de peste 6,3 miliarde lei.

"Evolutia vanzarilor de credite ipotecare in 2014 a aratat o crestere a creditului ipotecar standard, ce a egalat vanzarile prin programul Prima Casa, dar la finalul plafonului alocat programului, evolutiile au indicat vanzari mai puternice pe Prima Casa", se mai arata in comunicat. 

Creditul Prima Casa de la BCR are o dobanda formata din Robor la 3 luni plus o marja de 2,3 puncte procentuale, pentru clientii care incaseaza salariul in cont la banca. 

Potrivit comunicatului, DAE ajunge la 4,13% pentru un credit in valoare totala de 160.000 lei, pe 30 de ani, formata din dobanda de 3,8% (ROBOR 3M + 2,3%) si taxa de evaluare de 370 lei inclusiv TVA. Pentru un astfel de credit, rata lunara este de 746 de lei, iar valoare totala platibila de 275.536 lei. 

"Exemplul de calcul este orientativ, valabil in luna februarie 2015 pentru clientii care isi primesc salariul in cont la BCR", se precizeaza in comunicatul bancii.

Rabla 2015 demareaza la jumatatea lunii martie

Programul de stimulare si innoire a parcului auto national (Programul Rabla) pentru 2015 ar putea debuta dupa jumatatea lunii martie, iar Ghidul de finantare este pus in consultare publica incepand din data de 16 februarie, timp de 10 zile, a anuntat ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu.     

„Finantarea Rabla 2015 face parte din bugetul Fondului de Mediu si sper ca, in prima sedinta de Guvern, sa fie aprobat bugetului Administratiei Fondului pentru Mediu. Bugetul pentru programul „Rabla” este de 200 de milioane lei, cu 33% mai mare decat bugetul anului 2014”, a spus Gavrilescu.
Potrivit acesteia, prima de casare va ramane, in acest an, la 6.500 de lei, iar eco-bonsul destinat celor care vor sa cumpere o masini ecologice a fost majorat de trei ori, de la 500 la 1.500 de lei.

“In acelasi timp, speram ca prin dezbaterea publica demarata astazi, sa putem sa finantam 25.000 de tichete electronice, din care 20.000 pentru persoane fizice”, a explicat Gavrilescu.

Sistemul electronic de alocare a voucherelor din Programul Rabla ramane valabil in acest an, a adaugat ministrul Mediului.

Pentru editia din 2014 a Programului Rabla au fost alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice si institutii publice.

Posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egala cu opt ani si-au putut achizitiona o masina noua prin program, pe baza unui tichet valoric in suma de 6.500 de lei, care s-a alocat electronic. Pentru editia din anul anterior, bugetul total a fost de 140 de milioane de lei.