Friday, July 21, 2017

ASF: Declaratiile lui Misa cu privire la Pilonul II nu se incadreaza la ''manipularea pietei''

Dupa ce a sanctionat usturator o companie dupa ce aceasta a semnalat clientilor sai discutiile din spatiul public referitoare la nationalizarea Pilonului II de pensii, ASF a stabilit ca declaratiile ministrului Finantelor pe aceeasi tema nu merita nicio sanctiune. 

Institutia a anuntat ca a analizat masura in care declaratiile lui Ionut Misa, care a anuntat ca Pilonul II de pensii va fi desfiintat chiar inainte de a prelua functia de ministru, au influentat evolutia actiunilor cotate la Bursa din Bucuresti, in conditiile in care acestea au inregistrat pierderi semnificative imediat dupa anunt. Concluzia a fost ca declaratiile respective nu pot fi incadrate in categoria faptelor “de manipulare a pietei prin diseminarea de informatii false sau inselatoare”. 

“ASF a finalizat analiza de specialitate referitoare la existent a unor posibile indicii privind incidenta dispozitiilor legale in materia abuzului pe piata, initiata in contextul evolutiei pietei bursiere din data de 29.06.2017 (data declaratiilor lui Ionut Misa-n.r.). Sub acest aspect, analiza a relevat faptul ca nu sunt intrunite conditiile impuse de cadrul legal pentru existenta unei fapte de manipulare a pietei prin diseminarea de informatii false sau inselatoare, astfel cum aceasta este definita in Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata”, se arata intr-un comunicatal ASF.

Ministrul Finantelor: fondurile nu sunt suficient de performante

Ministrul Finantelor si-a retras declaratiile la cateva ore, la presiunea conducerii partidului de guvernamant, insa detaliile oferite initial au fost suficiente pentru ca piata sa le interpreteze ca nefiind intamplatoare. 

Acesta a mentionat ca Pilonul II administreaza active de aproape 40 de miliarde lei, iar banii acumulati ar fi urmat sa fie returnati contribuabililor, iar acestia sa aleaga intre Pilonul I (de stat) sau Pilonul III (privat). 

De asemenea, Misa a mai spus ca fondurile de pe Pilonul II nu sunt suficient de performante, insa masura nu ar reprezenta o nationalizare a pensiilor private.

“Din analiza pe care am facut-o impreuna cu colegii, pensia pe care ar primi-o astazi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe luna", a precizat Misa.

In cazul NN, amenda a fost usturatoare

Pe de alta parte, in urma cu cateva luni, ASF a amendat compania NN Pensii cu 1% din capital, echivalentul a 750.000 lei, si pe directorul general, Raluca Tintoiu cu 100.000 de lei (careia i-a fost retrasa si autorizatia) pentru faptul ca si-a avertizat clientii, printr-o scrisoare, cu privire la existenta riscului de nationalizare a fondurilor de pensii private. Tot ca urmare a acestui scandal, dar si pe fondul problemelor din piata RCA, fostul presedinte al ASF, Misu Negritoiu, a fost revocat din functie.

La vremea respectiva, ASF sustinea ca a luat act de declaratiile din ultima vreme care au facut referire la o asa zisa nationalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care insa nu le impartaseste. “Nu au fost si nu sunt discutii oficiale pe acest subiect. De aceea, pozitia recenta a societatii NN Pensii, care a avut o interventie in spatiul public pe aceasta tema, este excesiva si neavenita", preciza ASF.