Friday, November 18, 2016

Solutii pentru participarea IMM-urilor la achizitii publice



Guvernul a gasit o alta solutie pentru ca si intreprindeile mici si mijlocii (IMM) sa aiba acces la contracte de achizitii publice, dupa ce a eliminat facilitatea acordata acestora de a prezenta garantii la jumatate fata de firmele mari. De data aceasta garantia se reduce pentru toata lumea, insa pentru contracte sub 25 de milioane de euro. 

Astfel, garantia de participare pentru contractele de achizitii publice cu o valoare estimata mai mica de 25 de milioane de euro nu va putea depasi 1% din valoarea contractului respectiv, in conditiile in care garantia general valabila este de 2%.

De aceasa facilitate vor beneficia toate societatile, indiferent de marime. 

Guvernul a adoptat aceasta masura printr-o hotarare care modifica normele metodologice aferente noului pachet legislativ privind achizitiile publice.

Facilitatile au fost eliminate, fiind considerate discriminatorii

Faciliatile acordate IMM-urilor la achizitii publice au fost eliminate in urma cu cateva luni, la vremea respectiva Guvernul argumentand ca oficialii Comisiei Europene considera ca exista o discriminare fata de firmele care nu au acest statut si, ca urmare, Romania ar fi putut fi sanctionata de forurile comunitare.

Tot atunci, Executivul arata ca noul cadru legal in domeniul achizitiilor publice, adoptat pe parcursul acestui an, contine o serie de prevederi care promoveaza accesul IMM la aceasta piata, cum ar fi faptul ca impartirea pe loturi a contractului de achizitie publica devine regula, autoritatile contractante avand obligatia de a justifica decizia de a nu recurge la atribuirea contractului pe loturi.
 
De asemenea, introducerea unui mecanism care sa permita plati directe catre subcontractanti va facilita indirect, in opinia Guvernului, accesul IMM la piata achizitiilor publice, avand in vedere ca, in multe situatii, subcontractantii sunt intreprinderi mici si mijlocii.

Aceste argumente nu au multumit, insa, mediul de afaceri. La data respectiva, Consilul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a transmis ca foarte multe firme vor fi afectate de anularea acelor facilitati. 

In acel moment, presedintele CNIPMMR, Florin Jianu, avansa o propunere similara cu cea adoptata de Guvern, si anume reducerea la jumatate a garantiilor pentru toate societatile, pentru contractele de maxim 10 milioane de euro. 

Asadar, oferta Guvernului este chiar mai generoasa, avand in vedere ca limita de suma este de 2,5 ori mai mare. 

Ce alte schimbari mai aduce actul normativ?

In plus, actul normativ adoptat de Executiv va elimina obligatia operatorilor economici de a prezenta in original instrumentul de garantare prin care a fost constituita garantia de participare.

Astfel, instrumentul de garantare trebuie sa prevada ca plata garantiei de participare se va executa neconditionat, respectiv la prima cerere a beneficiarului, pe baza declaratiei acestuia cu privire la culpa persoanei garantate, si se prezinta autoritatii contractante cel mai tarziu la data si ora-limita de depunere a ofertelor.

Totodata, documentul aduce lamuriri si cu privire la construirea comisiilor de evaluare si conditiile in care o oferta poate fi respinsa. 

Noi conditii pentru Prima Casa din 2017

Programul Prima Casa s-ar putea modifica, din nou, de anul viitor. De data aceasta, insa, autoritatile anunta o Strategie pe cinci ani, care va stimula cumpararea de locuinte noi. Pe de alta parte, plafonul de garantii urmeaza sa scada la jumatate la finalul celor cinci ani. 
Potrivit unei Note de informare a Ministerului Finantelor Publice (MFP) privind strategia programului "Prima casa" pentru perioada 2017 – 2021 prezentata Guvernului, procentul de garantare de catre stat ar putea scadea de la 50% la 40% pentru locuintele mai vechi de 5 ani. 

In schimb, pentru locuintele mai noi, procentul de garantare va ramane la 50%. 

„Procentul de garantare a creditului de catre stat va fi corelat cu vechimea si rezistenta imobilului, diferentiindu-se in functie de vechimea imobilului achizitionat si/ sau a calitatii acestuia, urmare a consolidarii masurata prin rezistenta la seisme (rezistenta cladirii urmare consolidarii)”, se arata in documentul citat.

Documentul nu face referire la dobanda sau avans

Deocamdata nu se stie daca modificarea procentului de garantare va avea impact si asupra avansului perceput de banci (de 5% in prezent) sau a dobanzii maxime (ROBOR la 3 luni plus 2 puncte procentuale).

Potrivit notei de informare, obiectivul principal al programului ramane facilitarea accesului populatiei la contractarea de credite pentru achizitia de imobile pentru locuinta cu mentinerea caracterului social, national si economic al programului.

Totodata, Ministerul mentioneaza ca a optat pentru nediscriminarea pe criterii de varsta, venit sau mediul de provenienta al creditorului in accesarea programului.

Plafonul de garantii scade treptat in urmatorii cinci ani

Pe de alta parte, autoritatile urmaresc reducerea treptata a volumului de garantii acordate in cei cinci ani de aplicare a strategiei. 

Astfel, se are in vedere un plafon anual de garantii in cadrul programului de aproximativ 2 miliarde de lei pentru primii doi ani acoperiti de strategie (2017 - 2018) si de 1,5 miliarde lei pentru ultimii 3 ani (2019 - 2021).

"Reducerea plafonului de garantii dupa primii doi ani ai strategiei cu 500 milioane lei/anual are in vedere o reducere graduala a interventiei statului prin garantare asumand ca piata creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu cresterea accesibilitatii populatiei la produsele standard ale bancilor", argumenteaza Finantele.

Diminuarea plafonului de garantii a mai fost anuntata si la finalul anului trecut, cand actualul ministru al Finantelor, Anca Dragu, spunea ca, pentru 2016, plafonul va fi la jumatate fata de ani anteriori, respectiv aproximativ 1,5 miliarde de lei. 

Ulterior, insa, au fost aprobate doua suplimentari de plafon de cate 500 de milioane de lei fiecare, pe de o parte pentru a compensa bancile care au reclamat pierderi din cauza Legii privind darea in plata, si pe de alta parte, pentru a satisface cererea clientilor, care a explodat, in acelasi context, alimentata de zvonurile potrivit carora programul Prima Casa va disparea. 

Totodata, in strategie se propune mentinerea conditiei conform careia toate locuintele care se achizitioneaza in cadrul programului trebuie sa se incadreze in una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica.

Inca un caz de manipulare a dobanzilor iese la iveala

Piata financiara este zguduita de un nou caz de manipulare a dobanzilor din piata monetara. De data aceasta este vorba de autoritatile europene care, in urma unei investigatii de proportii, a descoperit sapte banci care au recurs la astfel de practici. Dintre acestea, insa, doar trei urmeaza sa primeasca amenzi.

Astfel, autoritatile de reglementare antitrust din Uniunea Europeana urmeaza sa amendeze, pana la sfarsitul anului, bancile HSBC, JPMorgan Chase & Co si credit Agricole pentru manipularea dobanzii EURIBOR. 

Doua banci si-au recunoscut vina si au platit amenzile

Potrivit agentiilor internationale de presa, care citeaza surse din piata financiara, investigatiile in acest caz au inceput in urma cu cinci ani, dar acuzatiile au fost dezmintite de cele trei banci. Alte patru institutii bancare implicate in aceeasi investigatie, inclusiv Deutsche Bank AG si Societe Generale SA, au acceptat sa plateasca amenzi ce totalizeaza aproximativ 825 de milioane de euro (888 de milioane de dolari) in acest caz.


Cele doua banci si-au recunoscut vina inca din decembrie 2013, in timp ce Barclays a evitat amenda deoarece a alertat Comisia Europeana in acest caz.

Sumele cu care cele trei banci vor fi amendate ar putea fi anuntate luna viitoare de Comisia Europeana, sustin sursele citate, in conditiile in care decizia a fost amanata de cateva ori.

Amenda poate ajunge la 10% din cifra de afaceri globala

Potrivit regulilor europene, autoritatile de reglementare antitrust pot impune amenzi in valoare de 10% din cifra de afaceri globala pentru incalcarea regulilor blocului comunitar.

Bancile sunt acuzate ca au impartasit informatii si si-au coordonat tranzactiile pentru a manipula piata valutara intr-un mod care sa le favorizeze. 

Momentan, reprezentantii Comisiei Europene a refuzat sa comenteze informatia. 

Mai multe cazuri de manipulare de piata in ultimi ani

In 2015, autoritatile de reglementare din SUA si Marea Britanie au anuntat ca cinci banci importante vor plati amenzi de sase miliarde de dolari pentru manipularea pietei valutare si a dobanzii LIBOR. Decizia a venit dupa ce, in 2014, autoritatile au amendat sase banci cu 4,3 miliarde dolari pentru ca nu au reusit sa-i opreasca pe traderii lor sa manipuleze piata valutara mondiala, estimata la 5.000 de miliarde de dolari pe zi.

Dolarul, la un nou maxim istoric fata de leu

Piata valutara din Romania pare sa nu mai fie la fel de linistita cum ne obisnuise. De cateva saptamani, cotatiile principalelor valute fata de leul romanesc au inceput sa urce si, aproape pe nesimtite, dolarul american a depasit un nou maxim istoric in raport cu moneda romaneasca. 
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat miercuri un curs de 4,2246 lei/dolar, cel mai ridicat de pana in prezent. Precedentul record a fost atins in data de 3 decembrie 2015, de 4,2220 lei/dolar.

Dolarul american este cotat, insa, indirect pe piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, iar aprecierea fata de leu este cauzata de avansul in fata monedei unice europene. Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat miercuri in raport cu principalele valute, cursul euro coborand sub 1,07 dolari. 

Moneda americana s-a scumpit cu 4% in raport cu leul dupa victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii. 

La casele de schimb, cursul a atins si 4,3 lei/dolar

La casele de schimb valutar ale mai multor banci comerciale, dolarul american a fost afisat, in premiera, la 4,3 lei la vanzare, dupa anuntul BNR  de miercuri. 

Potrivit analistilor, leul s-a depreciat pe fondul unei tendinte  regionale de inrautatire a perceptiei fata de activele emergente. Totusi, acestia spun ca moneda romaneasca a rezistat mai bine decat alte monede cu regim similar din regiune, precum forintul sau zlotul. 

Pentru consumatorii din Romania, evolutia dolarului este relevanta datorita faptului ca importurile din afara Uniunii Europene – cum ar fi fructele citrice, electronicele, electrocasnicele, gadget-urile, gazul, carburantii sau bumbacul – sunt platite in valuta americana. Astfel, aprecierea dolarului va duce inevitabil la scumpirea marfurilor importate din afara UE, in special din Asia.

Leul s-a depreciat si fata de euro si franc

Leul s-a depreciat miercuri si fata de moneda unica europeana si fata de francul elvetian, insa nu la fel de accentuat ca in raport cu moneda americana. 

Cursul de referinta anuntat de BNR a fost de 4,5218 lei/euro, in crestere usoara fata de cotatia precedenta, dar la nivelul maxim din 29 iunie incoace. 

Cursul francului elvetian, considerat moneda-refugiu in perioade dificile, a urcat usor, pana la 4,2071 lei, de la 4,2018 lei cu o sedinta in urma.

Banca Elvetiei, ingrijorata de aprecierea francului 

Aprecierea francului se datoreaza tot evolutiei din pietele internationale care incepe din nou sa ingrijoreze oficialii Bancii Nationale a Elvetiei (SNB) care au anuntat ca isi mentin angajamentul de a interveni pe pietele valutare, considerand francul elvetian supraevaluat in raport cu euro, transmite Reuters.

"Din ianuarie 2015, politica noastra monetara se bazeaza pe doua elemente. Primul - ratele negative ale dobanzilor - al doilea fiind disponibilitatea de a interveni pe pietele valutare daca este necesar. Avem un mandat, care este asigurarea stabilitatii preturilor, si am dovedit in trecut ca vom face orice este necesar pentru a-l indeplini", a afirmat vicepresedintele Bancii Elvetiei intr-un discurs rostit la Londra. 

In trecut, institutia a luat masuri pentru a stopa aprecierea prea puternica a francului elvetian la 1,2 franci/euro, insa a renuntata la acest prag in urma cu aproape doi ani, ceea ce a determinat aprecierea brusca a francului in raport cu celelalte monede, inclusiv fata de leu.