Friday, May 23, 2014

Credite rapide: Rambursare integrala sau in rate?

Creditele rapide pot fi rambursate in mai multe rate sau sub forma unei singure plati. Conso.ro analizeaza care este cea mai putin riscanta optiune pentru clienti.

Creditele rapide ar trebui evitate pe cat posibil de catre consumatori din cauza costurilor foarte mari. In cazul in care ai neaparat nevoie de bani si nu ai alta alternativa, atunci aceste imprumuturi sunt singura solutie.

Daca tot vrei sa obtii un astfel de credit, Conso.ro te ajuta sa decizi care tip de imprumut este mai putin riscant: cel cu rambursarea in rate sau cel cu rambursarea intr-o singura transa?

Creditele care se ramburseaza intr-o singura transa se acorda de regula pe o perioada de 1 luna. Astfel, din urmatorul salariu, trebuie sa rambursezi atat suma imprumutata cat si dobanda.

In cazul in care suma de plata este ridicata, cel mai probabil, nu vei putea rambursa banii si vei fi nevoit sa rostogolesti imprumutul. Dobanda se adauga la datorie, iar luna viitoare, va trebui sa rambursezi o suma si mai mare.

Evident, luna urmatoare, scenariul risca sa se repete, astfel ca aceasta schema de rostogolire a datoriilor face ca un imprumut pe termen de 1 luna sa devina unul permanent, ducand la supraindatorare.

Acesta este principalul risc al creditelor care se ramburseaza intr-o singura transa. Pentru a evita acest risc este recomandat ca suma imprumutata sa nu depaseasca o treime din venitul lunar. 

Daca ai nevoie de o suma mai mare, ar fi mai bine sa cauti un imprumut care se ramburseaza in mai multe rate lunare. In acest fel, vei rambursa gradual imprumutul, tinand cont de posibilitatile tale financiare reale.

In cazul imprumuturilor in rate, trebuie evitata o perioada de rambursare prea mare (de peste 6 luni). Aceste imprumuturi au costuri foarte mari, astfel ca fiecare luna adaugata la graficul de rambursare aduce costuri importante.

Doar 20% dintre angajatii ASF sprijina intentiile de transformare ale conducerii

In urma unui sondaj anonim facut de Departamentul Comunicare ASF in randul salariatilor, mai putin de o cincime dintre salariatii autoritatii sustin in mod expres obiectivele de transformare ale institutiei, reiese dintr-un comunicat de presa al ASF. 
    
Dintre cei aproximativ 650 de salariati, la realizarea sondajului au participat 400 de persoane, din care numai 120 au dat raspunsuri si au facut comentarii. Sondajul a fost realizat in urma intalnirii angajatilor cu Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) din 7 mai, care a avut loc la Parlamentul Romaniei.

Potrivit datelor furnizate de ASF, un procent de peste 90% dintre respondenti (care insa reprezinta doar aproximativ 17% din totalul salariatilor) sustin in mod expres obiectivele de transformare ale institutiei. 

Desi feedback-ul general al salariatilor a fost unul mai degraba rezervat, noua conducere a ASF a preferat sa vada doar partea plina a paharului, tinand cont doar de opiniile celor care au raspuns la intrebari.

 "Ma bucur ca mesajele noastre legate de dezvoltarea in cadrul ASF a unei culturi de management bazata pe leadership, competenta si performanta sunt sprijinite de colegii din ASF si contez pe suportul lor pentru o transformare institutionala profunda", a spus Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Scade cererea de credite pe segmentul companiilor

Bancile estimeaza o scadere a cererii de finantare pe segmentul companiilor in trimestrul II din acest an, conform sondajului periodic realizat de BNR in randul celor mai importante banci.
Pentru prima data in ultimii 2 ani s-a consemnat o scadere a riscului de credit asociat sectoarelor agricultura, industrie si comert. Cel mai riscant sector ramane cel imobiliar.
Bancile au apreciat ca riscul asociat creditarii IMM-urilor a continuat sa creasca. In schimb, s-a inregistrat o scadere a riscului perceput la finantarea corporatiilor, pentru prima oara in ultimii 2 ani.
Standarele de creditare s-au mentinut relativ constante, fiind prognozata o usoara relaxare a acestora in cursul trimestrul II din 2014, conform sondajului BNR.

Programul Casa Verde: Solutionarea dosarelor restante va fi urgentata

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi a declarat ca abia dupa ce vor fi finalizate in regim de urgenta toate dosarele aflate in analiza, restante, se va decide cand va putea fi lansat un nou apel de proiecte in cadrul programului Casa Verde. Un numar de 9.776 de dosare se afla in prezent in curs de analiza.
“Nu pot sa va spun inca cu certitudine daca vom avea un nou call anul acesta, sau daca vorbim de anul viitor. Acest lucru depinde de programarea finantarilor aflate in curs, dar si de rata incasarilor la Fondul de Mediu”, a precizat ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi.

In sesiunea de depunere a dosarelor deschisa in perioada 01 iunie – 15 iulie 2011, au fost depuse un numar total de 23.938 de dosare. Dintre acestea au fost analizate 14.162 de dosare, iar 9.776 sunt inca in curs de analiza.

In acest moment, analiza si evaluarea dosarelor depuse se deruleaza in ordinea sosirii lor la Administratia Fondului pentru Mediu, de la agentiile locale pentru protectia mediului. Din dosarele analizate, 11.509 au fost acceptate si 2.653 au fost respinse.

Astfel, pentru 5.674 de beneficiari, contractele au fost semnate in 2011 si 2012, iar in acest moment sunt in curs de plata. Dintre acestea, pana in prezent au fost decontate un numar de 5.347 cereri in valoare totala de 32,2 milioane lei.

“Pentru restul de 5.835 de beneficiari, contractele se vor semna incepand de saptamana aceasta. Toti solicitantii vor fi contactati de catre autoritatile din teritoriu, in vederea contractarii. Asta inseamna ca, din programul Casa Verde aflat in derulare, anul acesta vom contracta finantari pentru 13.000 de cetateni”, a adaugat Korodi.

Beneficiarii pot face modificari la proiect


Contractul de finantare nerambursabila intra in vigoare la data semnarii acestuia de catre partile contractante si este valabil pana la finalizarea proiectului, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data semnarii.

“Suntem constienti ca, din cauza intervalului mare de timp in care programul a stagnat, vor exista si anumite discrepante. Asadar, vom intalni cu siguranta foare multe cazuri in care proiectul initial nu va mai corespunde cu nevoile beneficiarilor, sau cu solutiile tehnologice ale pietei. Tuturor celor care doresc sa modifice sau sa redimensioneze proiectul le vom oferi aceasta posibilitate. Fiecare caz va fi tratat individual, astfel incat eficienta pentru fiecare sistem instalat sa fie maxima”, a declarat Ministrul Mediului.

Daca la momentul lansarii programului, se avea in vedere o economie de pana la 30% la incalzire si pana la 60% la apa calda pentru beneficiarii programului, in prezent, datorita tehnologiilor mai performante, reducerile de costuri sunt asteptate sa fie si mai mari.

Programul Casa Verde presupune acordarea de subventii de stat pentru inlocuirea centralelor vechi sau achizitia de centrale noi pentru casa, ecologice.