Friday, January 9, 2015

OTP Bank tinteste locul 10 pe piata romaneasca in urma preluarii Millennium Bank

OTP Bank Romania a finalizat achizitia actiunilor Millennium Bank Romania, in proportie de 100%, in urma tranzactiei in valoare de 39 de milioane de euro, si tinteste intrarea in top 10 pe piata bancara din Romania, potrivit unui comunicat al bancii.

In urma tranzactiei, banca ajunge la o cota de piata de 2% in sistemul bancar romanesc, ceea ce o plaseaza pe locul 13 in clasamentul bancilor prezente in Romania. 

"Achizitia Millennium Bank Romania este un moment cheie in istoria OTP Bank Romania, care ne apropie tot mai mult de obiectivul nostru strategic pe termen mediu, acela de a ne clasa printre primele 10 banci din Romania", a declarat Laszlo Diosi, CEO, OTP Bank Romania.

Potrivit comunicatului, Millennium Bank Romania are aproximativ 80 de mii de clienti. Reteaua sa cuprinde 56 de unitati si 58 de ATM-uri, cu o concentrare ridicata in Bucuresti. Ca urmare a achizitiei, OTP Bank Romania va avea aproximativ 400 de mii de clienti si o retea de 140 de sucursale si 180 de ATM-uri. 

"Odata cu finalizarea achizitiei, OTP Bank Romania va demara un proces firesc de integrare. (...) Ne asteptam ca procesul de integrare sa fie finalizat in decurs de un 1 an", se mai arata in comunicatul citat.

BNR a redus dobanda de politica monetara de la 2,75% la 2,5%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis reducerea dobanzii de politica monetara de la 2,75% la 2,5% incepand cu data de 8 ianuarie, potrivit unui comunicat al bancii centrale. 

De asemenea, s-a decis îngustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,25 puncte procentuale de la +/-2,5 puncte procentuale. 

”Astfel, incepand cu data de 8 ianuarie 2015, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,75% pe an de la 5,25%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an”, se precizeaza in comunicat.

In aceeasi sedinta, banca centrala a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

BCR extinde la 10 ani perioada de dobanda fixa pentru creditele ipotecare

BCR extinde la 10 ani perioada de dobanda fixa pentru creditele ipotecare Casa Mea, incepand din luna ianuarie 2015.

Dobanda peste astfel de credite este de 5,95% pe an pentru clientii care au cont de salariu sau pensie la BCR, iar pentru cei care nu au cont de salariu la BCR, dobanda creste cu 0,2 puncte procentuale.  

Banca nu percepe comision de analiza pentru astfel de credite. 

“BCR a introdus mai intai dobanda fixa pe 3 ani, apoi pe 5 ani si acum facem un pas major si introducem dobanda fixa pe 10 ani. Peste 80% dintre clientii nostri au ales in 2014 creditul ipotecar Casa Mea cu dobanda fixa pe 5 ani. (…) Incepand cu aceasta luna, le oferim clientilor posibilitatea sa cunoasca inca de la momentul cand iau creditul cat vor plati lunar pentru urmatorii 10 ani”, a declarat Ioana Mihai, sef Departament Credite Garantate, BCR.

Fondurile de pensii private au obtinut un randament de 8,7% in 2014

In 2014, randamentul mediu obtinut de fondurile de pensii private obligatorii a fost de 8,71%, potrivit datelor publicate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania  (APAPR).

Cele sapte fonduri de pensii de pe Pilonul II au ajuns la sfarsitul anului 2014 la un numar total de aproape 6,3 milioane de participanti si administrau active nete in valoare totala de peste 19,1 miliarde lei (4,26 miliarde euro).

De la lansare, in mai 2008, si pana in prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit in administrare in numele participantilor contributii brute totale in valoare de 15,2 miliarde lei si au adaugat, prin activitatea investitionala, castiguri nete in valoare de peste 3,9 miliarde lei. 

De la lansarea lor, aceste fonduri au obtinut un randament mediu anualizat de 11,08%. 

Pe pilonul III, cele 10 fonduri de pensii facultative au ajuns la sfarsitul anului 2014 la un numar total de circa 345.000 de participanti si administrau active nete in valoare totala de 1,04 miliarde lei (232 milioane euro), potrivit datelor APAPR. 

In 2014, randamentul mediu obtinut de toate aceste fonduri de pensii private facultative a fost de 7,45%.

In medie, un participant care economiseste atat la un fond de pensii obligatorii (Pilonul II) cat si la unul de pensii facultative (Pilonul III), si-a majorat valoarea contului sau de la circa 4.900 de lei la finele lui 2013 la 6.060 de lei la finele lui 2014.

Isarescu: Leul nu s-a depreciat! A mai mancat din apreciere!

BNR  este pregatita sa intervina rapid in cazul unor situatii de dezechibre pe pietele interbancare, la fel cum s-a intamplat si anul trecut, cand leul nu s-a depreciat, ci a pierdut din aprecierea anterioara, iar in 2015 va ramane in zona de echilibru, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Acesta considera ca moneda nationala, desi reactioneaza la factorii externi si nu numai, nu este depreciata.

"Cu Grecia este un pericol mare! Trebuie avut in vedere si de catre Romania. Noi deja, la Banca Nationala, il avem în considerare. Eu nu cred ca se va intampla, dar riscul exista si ne pregatim sa gestionam orice fel de risc. Nu avem practic niciun instrument blocat, spre deosebire cu alte banci centrale. (...) Ca sa replic in terminologia unui ziar occidental, apropo de politica BCE ca nu mai are gloante, noi avem suficiente, pe mai multe tipuri de armament", a explicat Isarescu. 

Referitor la evolutia leului din ultima perioada, guvernatorul BNR sustine ca nu am asistat la o depreciere ci la o reducere a aprecierii. "Noi nu vedem niciun fel de depreciere. Leul a crescut de la 4,52 lei/euro pana la 4,38 lei/euro, a stat tolanit si apoi s-a dus spre 4,48 lei/euro. S-a depreciat? Nu! A mai mancat din apreciere. In 2014, leul nu s-a depreciat si nu cred ca va iesi din zona aceasta de echilibru nici in acest an", a mai spus Mugur Isarescu.

El a adaugat ca la nivelul bancii centrale se considera ca zona de stabilitate a monedei nationale este cea de anul trecut, iar o variatie de cinci puncte procentuale nu este considerata apreciere sau depreciere a monedei nationale. 

Guvernatorul BNR a reamintit faptul ca banca centrala nu are un curs central, nu are paritati si nu se angajeaza sa tina cursul in anumite marje. "Cursul se duce unde il duce piata. Banca Nationala intervine daca apar dezechilibre date de factori emotionali", a mai spus Mugur Isarescu.