Saturday, December 20, 2014

Axa Romania a fost cumparata de Certinvest si SIF Transilvania

Filiala locala a grupului francez Axa va fi in final cumparata de doua entitati care n-au prea mari tangente in acest moment cu asigurarile de viata-Certinvest si SIF Transilvania.

SAI Certinvest, un administrator de fonduri de investitii, va prelua 70% din actiuni iar SIF Transilvania, alt administrator de active, restul de 30%. Certinvest a fost implicat indirect in trecut in piata asiguarilor, cel
putin prin prisma actionariatului comun cu Certasig. 
Faptul ca nicio compania de renume din piata asigurarilor n-a fost dispusa sa cumpere Axa Romania este un semnal cu privire la atractivitatea pietei autohtone a asigurarilor de viata.

"Deschiderea unei noi linii de business in zona asigurarilor va permite companiei Certinvest sa asigure o diversificare a portofoliului de investitii pentru clientii sai si, in acelasi timp, pentru clientii de asigurari care sunt interesati de alte proiecte investitionale", spune un comunicat al Certinvest.

Moment de respiro pe burse

Comentariile Fed de miercuri au declansat o revenire in pietele bursiere si de marfuri. Leul si-a continuat tendinta de apreciere usoara fata de euro, iar BVB a afisat joi cresteri de peste 2% a indicilor. Se va repeta scenariul din 2008?

Fed a inlocuit sintagma “dobanzi scazute pe termen nedeterminat” afirmand ca se va dovedi “rabdatoare” cu cresterea dobanzilor, pana ce economia nu va impune altfel. Cu o inflatie sub tinta Fed de 2% si cu un pret al petrolului in scadere, preturile nu par sa forteze mana bancii centrale americane. Piata a mutat in 2016 prima urcare a dobanzilor, fostul target fiind trimestrul trei din 2015. 
Cresterea indicilor bursieri la New York a fost in jurul a 2 procente ieri, petrolul WTI s-a apreciat la randul sau azi pana la 58 dolari/baril (de la 55) si lumea pare sa astepte sarbatorile mai linistita.

Euro a fost cotat de BNR la 4,47 lei (-0,07%) iar dolarul la 3,62 lei (+0,91%).

Creditul bancar, locul 3 in topul surselor de finantare pentru companii

Creditele obtinute de la banci reprezinta ca importanta doar a treia sursa de finantare utilizata de catre companii, arata un sondaj BNR.

Reinvestirea profitului sau vanzarea de active a reprezentat in perioada aprilie-septembrie 2014 optiunea de finantare aleasa de catre 46% dintre respondenti.

Finantarea bancara, pentru al treilea semestru consecutiv, a inregistrat un grad de utilizare redus (de exemplu, doar 8% din companii au indicat utilizarea descoperitului de cont bancar sau a liniilor de credit, celelalte categorii de credit bancar fiind selectate de un numar mult mai mic de companii).
Creditele avand garantia fondurilor de garantare au fost utilizate marginal in perioada aprilie – septembrie 2014 (2% din firme).

Din perspectiva marimii companiilor, corporatiile au dovedit o apetenta superioara pentru finantarea bancara, 34% dintre companiile de mari dimensiuni declarand ca au apelat la un descoperit de cont bancar sau linii de credit si doar 12% dintre corporatii au solicitat credite pentru investitii.

BCR: Dobanzile la depozite se vor mentine peste inflatie

Economistul-sef al BCR, Radu Craciun considera ca ratele dobanzilor platite de banci la depozite vor continua sa fie real pozitive, adica peste rata inflatiei.

“In plan apropiat credem ca dobanzile la credite cat si la depozite vor continua sa inregistreze o tendinta descendenta astfel incat nu ar fi de mirare ca inca de la inceputul anului viitor sa vedem o diminuare a dobanzilor la depozite, urmata de o reasezare a celor la credite”, spune Radu Craciun.
El spune ca sunt sanse destul de mari ca inflatia sa ramana sub marginea inferioara a intervalului tintit de banca centrala in prima jumatate din 2015, astfel ca putem asista la o reducere de dobanda la urmatorul consiliu al BNR, programat pentru inceputul lunii ianuarie 2015.

Analistii BCR estimeaza ca dobanzile pe termen scurt ar putea ramane la niveluri scazute, influentate in principal de politica monetara a bancii centrale, in timp ce evolutia randamentelor la titlurile de stat va fi determinata de sentimentul investitorilor si de impactul masurilor de relaxare monetara derulate de BCE.

Bilantul Prima Casa 2014: 25.000 garantii, 900 milioane euro finantari

Valoarea creditului mediu este de 36.000 euro, una destul de redusa in conditiile in care preferintele debitorilor pentru apartamentele de 3 camere au crescut.

De la inceputul programului s-au semnat 130.000 contracte de garantare, valoarea creditelor fiind de 5 miliarde euro. In intervalul septembrie-noiembrie, numarul garantiilor emise a urcat cu 52% fata de 2013, iar valoarea finantarilor a crescut la 278 milioane euro.
Bucurestiul este pe primul loc la numarul solicit?rilor de imprumuturi Prima Casa, cu 35.000 de dosare (27% din total), urmat de Ilfov (8,8%), Cluj (7%), Timis (6%), Iasi si Constanta (cate 5% fiecare).