Wednesday, November 12, 2014

Preturile la alimente au batut pasul pe loc in ultimul an

Preturile de consum consemnau luna trecuta o crestere de 1,44% fata de octombrie 2013, dar dinamica este diferita intre componente. 

Daca marfurile alimentare au un avans de numai 0,09% (practic au stat pe loc), serviciile s-au scumpit cu 2,1% in ultimele 12 luni iar marfurile nealimentare cu 2,2%.

Fata de septembrie, cresterea preturilor este de 0,2% iar de la inceputul anului avem un avans de 1,1%. 
Avand in vedere ca inflatia anuala era de 1,54% in septembrie, reducerea ritmului de crestere a preturilor confirmat in octombrie denota ca scaderea cererii ramane ramane una dintre problemele serioase cu care se confrunta economia. 

BNR a redus recent prognoza privind inflatia de la 2,2% la 1,5% pentru acest an si de la 3% la 2,2% in 2015, niveluri situate cu 0,7 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte sub cele prognozate in august.

Saga pragului la SIF-uri continua

Ultima varianta a proiectului privind modificarea legii pietei de capital a aparut fara nicio referinta la eliminarea/modificarea pragului la SIF-uri, motiv de ceva corectii la BVB pe actiunile in cauza luni si marti.
Proiectul anterior, alcatuit de Ministerul Finantelor, mentiona ca pragul actual de 5% va fi eliminat iar actionarii vor decide ulterior intr-o AGA Extraordinara daca pastreaza o anumita limita de detinere sau nu. 
S-a mentinut insa in proiect mentiunea privind cresterea pragului de detinere la operatorii de piata, de la 5 la 20% (sunt afectate bursele din Bucuresti si Sibiu). 

Influenta baronilor SIF asupra politicenilor a fost considerata de observatorii fenomenului bursier explicatia amanarii repetate a ridicarii sau eliminarii pragului la SIF-uri in ultimii ani.

Electrica a devenit mai vizibila pentru investitorii de calibru

Actiunile companiei de distributie a energiei electrice a intrat in componenta unui indice al pietelor de frontiera (MSCI) si poate beneficia de atentia unor fonduri de investitii care rezerva capital pentru acest gen de plasamente.

Morgan Stanley Capital International (MSCI) a anuntat saptamana trecuta ca va include din 25 noiembrie doua noi companii in indicele pietelor de frontiera pe care il gestioneaza: grupul de distributie Electrica din Romania si grupul de panificatie Kinhdo Corp din Vietnam.
Electrica este a sasea companie romaneasca inclusa in indicele pietelor de frontiera, dupa Banca Transilvania, Petrom, Romgaz, BRD si Transgaz. 

Indicele este urmarit de fonduri de investitii cu active de 12 miliarde dolari iar includerile in componenta sa se fac in functie de capitalizarea si lichiditatea emitentilor vizati.

Premii la plata combustibilului cu carduri Visa

Clientii care alimenteaza masina cu carburant la statiile MOL pot castiga premii in bani daca achita cumparaturile cu carduri Visa.

La tragerea la sorti, vor participa toate persoanele in varsta de 18 ani, care fac cumparaturi pana la 31 ianuarie 2015 si completeaza datele de pe bonul fiscal intr-un formular online. 

Premiile oferite constau in 400 de plinuri de carburant sau marele premiu, ce consta in carburant in valoare de 30.000 lei.
Conform datelor Visa Europe, benzinariile se situeaza pe locul doi, dupa supermarketuri, in topul comerciantilor din România preferati pentru platile la POS de catre posesorii de carduri Visa. 

Romanii achita in medie cu cardul Visa aproximativ 165 de lei per tranzactie la benzinariile din tara, suma fiind similara cu valoarea medie a platilor efectuate cu cardul la comerciantii de pe piata locala.