Friday, January 10, 2014

Bancile au inceput anul cu taieri de dobanzi la depozite

Inceputul de an nu este prea favorabil deponentilor, in conditiile in care noul val de reduceri de dobanda a dus la coborarea ratei de dobanda medie sub 4% la lei pe aproape toate scadentele de sub 1 an. 

In timp ce unele banci au efectuat ajustari usoare de dobanda, de pana la 0,25 procente, altele au venit cu scaderi chiar si de pana 1 procent. 

Cele mai ample reduceri, de pana la 1 procent, au fost efectuate de UniCredit Tiriac Bank si Banca Carpatica. Pentru un depozit pe 12 luni, care remunereaza cel mai inalt nivel de dobanda, clientii mai pot obtine un castig  de numai 3,2% - 3,6%, daca se indreapta spre UniCredit, respectiv de 4,5% daca aleg sa-si depuna banii la Carpatica.


La polul opus se regasesc banci precum BRD, Volksbank sau Piraeus Bank, cu scaderi mai mici de un sfert de procent. Acelasi depozit pe 12 luni poate aduce la aceste banci castiguri intre 4,45% si 4,65% (BRD), intre 4,55% si 4,65% (Volksbank), respectiv intre 4,25% si 4,75% (Piraeus Bank).

Continuarea trendului descendent al dobanzilor era de asteptat in conditiile in care indicii monetari isi mentin scaderea abrupta din a doua jumatate a anului anterior, ajungand in prezent la niveluri minime record (intre 1,5% si 3%).

Cursul BNR trece din nou de 4,5 lei pentru un euro

In urma anuntului de scadere a dobanzii cheie de catre BNR la minimul istoric de 3,75%, cursul de referinta a inregistrat o crestere de peste 3 bani.  Noul nivel este 4,5290 lei pentru un euro. 

Acesta este cel mai inalt nivel publicat de BNR de mai bine de jumatate de an. Un curs mai mare, de 4,534 lei pe euro, a fost afisat pe 20 iunie 2013.

Deprecierea leului fata de ziua anterioara fost la 0,7% in raport cu euro. Cotatiile valutare interbancare oscilau in jurul nivelului de referinta, dupa anuntarea fixingului, intervalul de fluctuatie fiind intre 4,528 – 4,533 lei pentru un euro.


Guvernatorul a numit insa variatiile de 5% ale leului in jurul valorilor curente drept „normale”, mentionand in acelasi timp ca se teme mai degraba de lipsa potentialului de depreciere a leului in urma masurilor recente, se arata intr-un raport ING Bank.

 “Credem ca deciziile semnificative de ieri si toleranta la volatilitate sugereaza ca BNR nu este ingrijorata de eventuale presiuni puternice asupra leului. Totusi, prognoza noastra de intarire a monedei locale pe termen scurt s-a mai temperat ieri, intrucat oscilatiile respective au avut loc pe volume semnificative ce sugereaza o consolidare la nivelurile actuale”, au precizat analistii ING Bank.

Programul de credite pentru reabilitare termica continua in 2014

Programul de credite cu garantii de stat pentru reabilitarea termica a cladirilor continua si in 2014. Guvernul a aprobat un plafon de garantii de 50 milioane lei.

Programul este gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si permite asociatiilor de proprietari si persoanelor fizice sa contracteze credite, garantate si subventionate de stat, pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica.

Creditele sunt destinate atat blocurilor de locuinte cat si cladirilor de locuit individuale. De la inceputul programului – in 2010 – au fost acordate 22 de garantii in valoare totala de 6,2 milioane lei.