Monday, November 23, 2015

Centru SAL pentru asigurari, pensii private si piata de capital

Clientii de asigurari, pensii private sau investitorii pe piata de capital vor putea apela, gratuit, la o metoda alternativa de solutionare a litigiilor cu entitatile din pietele respective. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a lansat in dezbatere publica, un proiect de Regulament in aces sens. 

Este vorba de proiectul privind organizarea si functionarea Entitatii de Solutionare Alternativa a Litigiilor (SAL-FIN) in domeniul financiar nebancar.

Entitatea este constituita in baza Ordonantei Guvernului nr. 38/2015 privind privind solutionarea alternativa a litigiilor dintre consumatori si comercianti si ofera solutionarea unui litigiu printr-o procedura SAL. Aceasta va functiona exclusiv in cadrul ASF.

Pentru solutionarea unui litigiu cu o companie din domeniile supravegheate de ASF, consumatorul trebuie sa-si exprime aceasta optiune in mod voluntar, in scris, direct la sediul SAL-FIN, prin posta sau prin mijloace electronice de comunicare.

Insa, consumatorii pot supune litigiul procedurilor SAL administrate de SAL-FIN daca fac dovada ca, in prealabil, au incercat sa solutioneze litigiul direct cu comerciantul in cauza.
„Organizarea si solutionarea alternativa a litigiilor se realizeaza prin Procedura SAL finalizata cu propunerea unei solutii sau Procedura SAL finalizata cu impunerea unei solutii”, se mentioneaya in proiect.

Procedura este gratuita pentru consumator


Finantarea centrului este asigurata de ASF, iar pentru consumator procedura este gratuita. Insa, celtuielile pentru efectuarea de expertize, traduceri de documente si alte probe suplimentare necesare in solutionarea litigiului se efectueaza de catre partea care le solicita.

Ca si in cazul SAL-ului bancar, conducerea SAL-FIN este asigurata de Colegiul de Coordonare, care este format din 5 membri. In acst caz, insa doi membri sunt nominalizati din partea A.S.F., unul din partea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si doi din partea asociatiilor pietei financiare nebancare si a asociatiilor de consumatori.

Analizarea litigiilor se realizeaza de catre conciliatori conform procedurilor aplicabil. Conform regulamentului, consumatorul isi poate alege conciliatorul/conciliatorii dintre cei inscrisi in lista specifica domeniului litigiului.

Remuneratiile ce vor fi acordate membrilor Colegiului de Coordonare si conciliatorilor se stabilesc anual, prin decizia Consiliului A.S.F., dupa aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli. Remuneratiile vor fi acordate in suma fixa in baza unui contract de mandat sau a unui contract individual de munca, dupa caz, incheiat cu ASF. Conciliatorii vor beneficia de o suma fixa bruta pentru fiecare caz de conciliere, in functie de tipul de procedura aleasa.

Utilizatorii de servicii financiare preseaza Parlamentul sa le apere interesele

Utilizatorii de servicii financiare solicita Parlamentului adoptarea de urgenta Legii privind conversia creditelor in franci elvetieni si mentinerea in forma actuala a Legii 193/2000 privind clauzele abuzive. De asemenea, consumatorii solicita precizari in legatura cu Centrul de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul bancar.
Asociatiile care reprezinta acesti consumatori au convenit incheierea unui parteneriat strategic in scopul sustinerii eficiente a intereselor consumatorilor utilizatori de servicii financiare. 

„In cadrul primei intalniri, participantii au convenit sa solicite Parlamentului adoptarea de urgenta a legii care va reglementa conversia in lei a creditelor in CHF si sa sustina pozitia AURSF-GCCC in cadrul dezbaterilor care vor avea loc pe aceasta tema la Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor”, se mentioneaza intr-un comunicat comun al asociatiilor. 

Semnatarele documentului sunt Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania), Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) si Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC).

Acestea au mai s-a convenit sustinerea comuna a proiectului de lege privind dare in plata, recent aprobat de Senat si care urmeaza sa intre curand in dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor.

De asemenea, participantii la intalnire au reiterat opozitia lor ferma la orice tentativa de modificare a legii 193/2000, urmand sa solicite in acest sens Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor sa renunte la examinarea acestui proiect de lege.

Consumatorii cer transparenta in organizarea SAL-ului bancar 

Reprezentantii consumatorilor au stabilit o abordare comuna si recentei reglementari a solutionarii alternative a litigiilor in domeniul bancar. 

„S-a stabilit participarea comuna la sedintele comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor, in vederea depunerii de amendamente care sa corecteze neconcordantele existente in actuala forma a Ordonantei 38 fata de prevederile Directivei 11/2013. In plus, s-a stabilit initierea de demersuri comune, inclusiv pe calea instantelor judecatoresti, in vederea clarificarii modului in care s-a facut desemnarea si validarea membrilor Colegiului de coordonare a Centrului SAL din domeniul bancar, precum si respectarea conditiilor prevazute de Ordonanta 38, avand in vedere lipsa totala de transparenta in care s-a desfasurat acest proces, numele membrilor fiind dezvaluite de un articol din presa”, se mai arata in comunicatul citat. 


Potrivit participantilor la intalnire, este profund ingrijoratoare perspectiva de functionare, prezenta si viitoare, a acestui organism. In plus, ei si-au exprimat ingrijorarea cu privire la reglementarea activitatii corpului de conciliatori care urmeaza sa analizeze litigiile dintre consumatori si banci, avand in vedere lipsa oricarei informatii publice privind activitatea desfasurata pana in prezent, desi exista informatii credibile care plaseaza demararea activitatii Colegiului la inceputul lunii octombrie.

ANPC trebuie sa fie independenta politic

In alta ordine de idei, Asociatiile de consumatori au au hotarat adoptarea unui Apel pentru crearea unei autoritati pentru protectia consumatorilor autonome si independente de interesele politice (similara BNR, ASF, ANCOM, ANRE, Consiliul Concurentei, etc.). „Apelul adresat Guvernului, Parlamentului si partidelor politice este deschis pentru semnare tuturor celor interesati”, sustin Asociatiile semnatare. 

Necesitatea acestui demers a aparut in contextul schimbarii intempestive a presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), pentru a evita producerea pe viitor a unor asemenea situatii. 

Potrivit apelului, consumatorii nu beneficiaza de o Autoritate Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) independenta de interesele politice, la fiecare schimbare de guvern, si uneori chiar in timpul existentei aceluiasi guvern, conducerea sau o parte a conducerii ANPC a fost schimbata, fara justificare, in afara de apartenenta politica a celor vizati, iar desele schimbari ale conducerii ANPC (5 presedinti in ultimii 7 ani) au afectat interesele consumatorilor.

Programul Bani pe Net te invata cum sa faci cumparaturi online

Programul national de educatie financiara privind comertul electronic Banii pe Net a depasit in primele zece luni din 2015 pragul de 100.000 de cursanti. Acestia au finalizat trainingul atat prin intermediul platformei online de informare, cat si in scolile, liceele si bibliotecile din intreaga tara. 

Potrivit unui comunicat Visa Europe, trei sferturi dintre cele aproximativ 15.000 de persoane care au finalizat in acest an trainingurile online www.baniipenet.ro au varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani, iar aproape o treime dintre acesti cursanti sunt din Bucuresti. 

Programul  este derulat in perioada 2014 - 2017 de Visa Europe, impreuna cu bancile membre din Romania si organizatia non-profit Junior Achievement Romania. 

Conso.ro se afla printre sustinatorii programului, alaturi de companii din domeniul online si din industria platilor, cum sunt PayU, Google, evoMAG si eMAG.

Programul isi propune sa ofere cursantilor un ghid complet de informatii utile despre platile online, instrumentele de comparare a ofertelor si alegere a magazinului potrivit, siguranta cumparaturilor pe internet si drepturile consumatorilor online. 

Recomandari pentru cumparaturi sigure

Printre recomandarile programului pentru alegerea magazinului online se numara: 
1. informeaza-te si achizitioneaza de la furnizorii cunoscuti de tine si/sau cu o anumita reputatie;
2. cumpara doar de pe site-uri care folosesc cel putin pentru pagina de plata o conexiune securizata de tip “https://” care are un simbol cu lacat verde afisat inaintea adresei paginii accesate; 
3.foloseste cosul de cumparaturi si/sau opziunea “wishlist” pentru a monitoriza evolutia pretului produselor pe care intentionezi sa le cumperi, dar si daca acestea iti sunt cu adevarat necesare;  
4. acorda atentie si conditiilor de transport oferite, intrucat unii comercianti ofera aceste servicii gratuit, iar costurile totale ar putea fi mai reduse (in cazul magazinelor din strainatate, este posibil ca tarifele de curierat sa nu justifice la final sa cumperi un produs cu un pret afisat mai mic decat cel al comerciantilor locali; 
5. nu cumpara de pe site-uri care nu afiseaza date de identificare complete, precum si conditiile generale de vanzare, cele de prelucrare a datelor cu caracter personal, procedurile si costurile de achizitionare, livrare si de returnare. 

Drepturile clientului la cumparaturile online

Clientul trebuie sa mai stie ca are dreptul de a renunta la achizitie in termen de 14 zile de la primirea pachetului, prin simpla notificare a furnizorului ,  fara a fi conditionat de pastrarea ambalajului, singurele costuri suportate fiind cele de rambursare a produselor.
In plus, are dreptul de a primi produsele in cel mult 30 de a de zile de la incheierea contractului,  si dreptul la informatii clare privind caracteristicile produsului sau serviciului. 
De asemenea, consumatorii care platesc cu cardul au dreptul de a adresa bancii refuzul la plata daca nu primesc bunurile/serviciile comandate sau la parametrii specificati, dar si dreptul de a primi sumele platite in avans in termen de cel mult 7 zile, daca produsul comandat nu se afla pe stoc si alegi sa anulezi comanda.

Bancherii recunosc ca au o problema cu reputatia

Reputatia bancilor in fata clientilor pare a fi, in sfarsit, luata in seama de bancheri...de unii dintre ei. Altii ii spun popularitate scazuta, dar ideea pare a fi aceeasi. Pe de alta parte, insa, reprezentantii bancilor se plang ca veniturile le scad din cauza faptului ca clientii sunt tot mai educati. 

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Sergiu Oprescu, face apel la colegii lui din Asociatie sa recunoasca si sa faca eforturi pentru a repara reputatia bancilor, patata in timpul creditarii iresponsabile. 

"Trebuie sa recunoastem ca sistemul bancar, nu numai cel din Romania dar in general, este la un moment de minim din punct de vedere al perceptiei si al reputatiei pe care acesta o are in ochii publicului larg. Dar este clar ca noi trebuie sa facem eforturi deosebite si aa lansa aceasta tema mai ales pentru Romania. Noi trebuie sa facem eforturi deosebite pentru a restabili aceasta reputatie, pentru a restabili increderea care trebuie sa existe intre sistemul bancar si client”, a spus Sergiu Oprescu in cadrul unei conferinte de specialitate. 

El sustine ca nu exista o formula de prosperitate la nivelul unei tari in conditiile unui sistem bancar extrem de mic, sau riscant sau cu probleme. 

Pe de alta parte, insa, presedintele Bancii Comerciale Romane, Sergiu Manea, spune ca sistemul bancar nu are probleme cu reputatia, ci doar se afla intr-o perioada de popularitate scazuta. 

In plus, bancherii se plang de faptul ca initiativele legislative aflate in dezbatere publica, inclusiv in Parlament, la afecteaza atat imaginea cat si rezultatele financiare. 

De scaderea veniturilor bancilor s-a plans si presedintele onorific al ARB, Radu Ghetea, mai ales in contextul in care, potrivit acestuia, cheltuielile cresc din cauza reglementarilor si necesitatii adaptarii la noile modele de business. 

Clientii sofisticati incurca socotelile bancilor

Insa, un motiv de scadere a veniturilor, invocat de Radu Ghetea, se refera tocmai la principala problema care a generat disputele dintre clienti si banci: gradul redus de educatie financiara. Tocmai faptul ca acest grad de educare creste este reclamat de bancherul citat. 

„Clientii sunt din ce in ce mai sofisticati, sunt din ce in ce mai atenti la costurile pe care trebuie sa le plateasca atunci cand folosesc un serviciu bancar", a precizat Ghetea. Mai mult, desi bancile sustin ca investes masin in digitalizare, Radu Ghetea se plange ca, in curand, multi clienti isi vor realiza singuri operatiunile si vor refuza sa mai plateasca bancii pentru acest lucru, iar banca va incasa doar un soi de „chirie” pentru cont. 

Ghetea a reclamat si ingustarea marjelor de dobanzi, ca motiv de reducere a veniturilor. 

"Sistemul bancar se confrunta cu o provocare extraordinara in a gasi un echilibru intre cheltuielile care au fost identificate si veniturile care au inceput sa se reduca", a mai spus bancherul mentionat.

Initiativa de la Viena: Finantarea bancara isi revine in tarile central si est-europene

Tarile din Europa Centrala si de Est par a se apropia de finalul dezintermedirii financiare. Potrivit unui raport al Comitetului de Initiativa de la Viena, finantarea bancara pentru tarile din regiune, cu exceptia Rusiei si Turciei, a crescut in al doilea trimestru al acestui an, pentru prima data din 2011 pana in prezent. 

Per total, finantarea pentru grupul de 21 de tari cuprinse in acord a scazut cu 0,3% din PIB in al doilea trimestru al anului, insa scaderea a fost mai mica decat cea din primul trimestru, de 0,5%. Daca scoatem Rusia si Turcia din calcul, tari care s-au confruntat recent cu turbulente semnificative, expunerea a crescut cu 0,1% din PIB, determinata de cresterile puternice din Republica Ceha si Polonia (peste 1% din PIB pentru fiecare). 

Potrivit bancilor care raporteaza Bancii Reglementelor Internationale, intrarile de fonduri au crescut in Estonia, Macedonia si Republica Moldova, dar au scazut in majoritatea celorlalte tari. Finantarea a scazut brusc pentru Turcia (cu 0,5%  din PIB), ceea ce reflecta cresterea incertitudinilor politice si, de asemenea, pentru Rusia (cu 0,5%  din PIB, desi declinul este mai mic decat in primul trimestru).
 
Totusi, imaginea in privinta reluarii finantarii ramane diferita in regiune. Cateva tari europene emergente, cum ar fi Republica Ceha, Estonia, Macedonia, Polonia si Turcia,  beneficiaza de o crestere a creditului acordat sectorului privat, inclusiv societatilor nefinanciare si gospodariilor. In schimb, cresterea creditului a ramas slaba sau s-a contractat in restul regiunii. 

Pe de alta parte, cel mai recent sondaj cu privire la creditarea bancara in regiune  sugereaza ca reducerea gradului de indatorare la nivel de grup a incetinit in mod semnificativ: doar aproximativ o cincime din grupurile bancare se asteapta la o scadere a raportului credie/depozite, in timp peste 60% planuiesc sa isi extinda in mod selectiv operatiunile in regiune. Mai mult, filialele si bancile locale raporteaza o crestere a cererii de credite si conditii de aprovizionare aproape neschimbate in ultimele sase luni.
  
Initiativa de la Viena a fost convenita la inceputul crizei financiare din 2008 – 2009,  pentru a asigura capital adecvat si sprijin de lichiditate de catre grupurile bancare occidentale pentru filialele lor din Europa Centrala si de Sud-Est . Aceasta a fost relansata ca "Viena 2" in ianuarie 2012, ca raspuns la riscurile reinnoite de criza pentru zona euro.

Bancherii spun ca darea in plata se razbuna pe viitorii clienti

Legea privind darea in plata va genera cresterea costurilor pentru viitorii clienti ai bancilor, in special in privinta avansului la creditele ipotecare, care poate ajunge la 50%, sustin reprezentantii sistemului bancar. In plus, acestia sustin ca legea are si aspecte care pot fi reclamate ca fiind neconstitutionale.

Viceguvenatorul Bancii Nationale a Romaniei a declarat, in cadrul unui seminar de specialitate, ca adoptarea unei astfel de legi va avea consecinte foarte importante pentru clienti viitori. "Cei care nu au imprumutat inca bani de la banca pentru a-si lua casa, ci se pregatesc sa o faca, vor imprumuta in noi conditii de risc. Noile conditii de risc vor insemna ceva foarte simplu: cat este in prezent valoarea la care poti sa iti inregistrezi casa drept garantie? 50%? 50% avans! Pentru ca banca nu are niciun motiv sa isi asume riscurile induse prin legislatie haotica”, a subliniat Olteanu. 

Potrivit acestuia,  daca bancile vor fi obligate sa accepte casa in locul creditului, aceasta va fi obligata sa solicite avansuri mai mari viitorilor clienti. 

El s-a referit si la situatia din Statele Unite ale Americii, des invocata de sustinatorii legii. "In America se accepta si avansuri mai mici, doar pentru ca acolo exista in spate o istorie de rambursare. Si oamenii aceia au vazut ca de-a lungul a 100 si ceva de ani de stabilitate legislativa, in care mecanismul de creditare ipotecara a functionat la fel, statistic s-a constat ca X% din creditele ipotecare sunt inchise prin predarea cheilor. Si acel procent este luat in calcul de bancheri cand calculeaza costul creditului si cuantumul avansului. In Romania nu exista nicio istorie, pentru ca noi reluam istoria de la zero”, a mai spus reprezentantul BNR. 

In aceste conditii, spune Olteanu, reluarea creditarii se va realiza in special pe seama programului Prima Casa, unde statul garanteaza 50% din credit. „ Dar aici se pune din nou intrebarea daca cei care nu iau credit ipotecar sunt dornici sa ii subventioneze din banii pe care ii platesc in taxe si impozite pe cei care vor sa ia", a punctat viceguvernatorul BNR. 

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Sergiu Oprescu, a prezentat situatia din perspectiva deponentului, care ar putea solicita, la randul sau, ca persoana care ia creditul sa imparta cu el casa in momentul in care pretul de piata creste. Pe de alta parte, presedintele ARB sustine ca forma finala a legii va fi analizata inclusiv din punctul de vedere al constitutionalitatii. 

Reprezentantii bancilor mai spun ca legea nu il vizeaza doar pe cel sarac, care nu-si mai poate plati rata la banca, ci se aplica si firmelor si persoanelor fizice care au mii de apartamente construite pe credit, cu care au ramas pe stoc din cauza caderii preturilor pe piata.

Practica unitara pentru judecarea proceselor dintre ANPC si banci

Toate procesele deschise de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) impotriva bancilor vor fi judecate de completele civile din cadrul tribunalelor. Masura a fost luata pentru ca, pana acum, practica era neunitara: in unele cazuri autoritatea se adresa tribunalelor, in altele curtilor de apel.

Decizia a fost luata luni de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in urma unui recurs in interesul legii facut de Curtea de Apel Bucuresti (CAB), la finalul lunii iulie.

CAB a cerut ICCJ sa stabileasca instanta competenta sau specializarile completelor competente sa solutioneze cauzele dintre ANPC si bancile comerciale. Asta dupa ce tot Curtea de Apel a constatat ca judecatorii ei, dar si ai altor instante cu acelasi grad din tara, directionau la sectii diferite ale tribunalelor astfel de plangeri: unele ajungeau la complete de civil, altele la contencios administrativ.

ANPC poate cere instantelor, incepand cu octombrie 2013, sa elimine clauzele abuzive din toate contractele incheiate de profesionistii reclamati, dupa ce Legea 193/2000 a fost modificata pentru a cuprinde toate prevederile dintr-o directiva europeana. In total, ANCP se judeca in 37 de procese cu bancile.

Clientii OTP primesc din decembrie oferta de conversie a creditelor in franci

Programul de conversie a creditelor din franci elvetieni in lei sau euro a fost aprobat de actioariatul OTP Bank Romania, insa detaliile inca nu au fost anuntate. Potrivit unui raport al bancii mama, clientii vor primi oferte personalizate incepand din luna decembrie. 

Potrivit documentului, conversia se va realiza la cursul zilei, insa va contine si acordarea unui discount pentru clienti. Acesta va fi variabil, in functie de situatia fiecarui client in parte. In ceea ce priveste dobanzile, acestea vor fi in linie cu media pietei la lei sau euro, mentioneaza banca. 

Oferta este valabila pentru cei cu credite ipotecare. Astfel, sunt vizati 10.500 de clienti, care vor primi oferte in perioada decembrie 2015 – februarie 2016. De oferta nu vor beneficia debitorii cu restante mai mari de 90 de zile. 

“La realizarea programului de conversie, OTP Bank Romania a incorporat sfaturile relevante ale Bancii Nationale a Romaniei privind tratamentul debitorilor cu credite in franci elvetieni”, se subliniaza in documentul citat. 

In cazul in care toti clientii vizati vor accepta oferta banii, costul estimat al operatiunii este de 82 de milioane de euro, se mai arata in raport. 

OTP Bank a obtinut un profit net de 8 milioane de euro, in Romania, in primele trei trimestre din acest an.

Leul recupereaza teren pe final de saptamana

Evolutia cursului de schimb s-a temperat in aceasta saptamana, dupa o volatilitate ceva mai ridicata saptamana, generata de protestele de strada si de caderea Guvernului Ponta. Leul s-a depreciat in fata principalelor valute in primele zile, insa pe final a mai recuperat teren, pe fondul de incredere generat de desemnarea unui premier tehnocrat.

Moneda unica europeana a crescut, luni, in fata leului, pana la maximul perioadei, respectiv 4,4580 lei/euro, la cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), pentru ca apoi sa scada la 4,4398 lei/euro in sedinta de joi, si sa revina pe crestere usoara in sedinta de vineri, la 4,4412 lei/euro. Cotatia ramane, insa, sub cea de vinerea trecuta, cand un euro valora 4,4523 lei/euro. 

O volatilitate mult mai puternica a consemnat leul in fata dolarului american. Cursul a crescut mai multe sedinte consecutive pana la 4,1494 lei/dolar, la BNR, in sedinta de marti. Ulterior, insa, a revenit pe scadere, si a inchis intervalul la 4,1223 lei/dolar. Cu toate acestea, cotatia ramane peste cea de la inchiderea de saptamana trecuta, de 4,0958 lei/dolar. 

Francul elvetian a dat si el, din nou, emotii celor cu credite in moneda elvetiana, urcand pana la 4,1343 lei in sedinta de marti, de la 4,1139 lei vinerea trecuta. Pana la finalul saptamanii a mai scazut, insa, si a fost cotat la 4,1153 lei/franc in ultima sedinta. 

ROBOR la 3 luni incheie saptamana la un nou minim istoric

In schimb, pe piata monetara, indicele ROBOR la trei luni, referinta pentru dobanzile la creditele in lei, a doborat noi minime si a incheiat saptamana la 1,09%, in scadere continua de la finalul trimestrului trei incoace, cand indicatorul era in jur de 1,5%.

Pentru clientii imprumutati in lei, acest aspect este important doar in perspectiva, in speranta ca nivelurile minime se vor mentine si la finalul trimestrului, cand se vor actualiza dobanzile la credite. De la inceputul acestui an, ROBOR a scazut in mod constant de la 1,68% in prima zi a anului, pana la putin peste 1,2% in vara, iar apoi a crescut putin peste 1,5% la sfarsitul lunilor august si septembrie. 

BERD isi reduce participatia la capitalul Bancii Transilvania

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) vinde, dupa 15 ani, un pachet semnificativ din actiunile detinute la Banca Transilvania. Institutia financiara isi reduce, astfel, participatia de la aproape 15% la 11,47% din capitalul bancii romanesti. 
Institutia financiara a devenit cel mai important actionar al bancii romanesti in 2001, cand a cumparat 15% din actiuni pentru a intari capitalul bancii si pentru a sprijini activitatea si dezvoltarea portofoliului de credite.  De atunci, Banca Transilvania a crescut continuu si a ajuns pe locul trei pe piata bancara din Romania in functie de activele detinute. 

Potrivit unui comunicat al BERD, tranzactia de vanzare a pachetului de 86,76 milioane de actiuni Banca Transilvania (TLV) a fost lansata cu succes pe BVB joi, 12 noiembrie, dupa inchiderea bursei. ”Vanzarea a generat un interes puternic din partea investitorilor interni si internationali. Wood & Co a fost intermediarul ofertei. Dupa aceasta vanzare, BERD mai detine 11,47% din actiunile Banca Transilvania”, se mai arata in comunicat.  

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au dominat ultimele doua sedinte de tranzactionare de pe BVB. Joi, tranzactiile cu actiuni TVL s-au ridicat la 22,85 milioane de lei, ceea ce a insemnat mai mult de jumatate din rulajul pietei, iar cotatia a inchis la nivelul de 2,64 lei/actiune, in usoara urcare. La jumatatea sedintei de vineri, de asemenea, mai mult de jumatate din valoarea tranzactiilor era determinata de actiunile TLV.