Thursday, January 28, 2016

Nextebank va subscrie la majorarea capitalului Carpatica

Actionarii Bancii Carpatica anunta investitorii ca au ajuns la un acord cu Nextebank sa participe la majorarea de capital, operatiune care care presupune un aport de numerar de circa 99 de milioane de lei. In urma tranzactiei, cumparatorul va detine 47% din capitalul bancii din Sibiu. 
Potrivit unui comunicat al bancii Carpatica, transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Nextebank a fost de acord sa subscrie, ”nu mai tarziu de data de 29 ianuarie 2016, 986.663.916 actiuni nou emise de Banca Carpatica (care reprezinta 47% din capitalul majorat) la un pret de 0,1001 lei/actiune.

Dupa finalizarea achizitiei, Nextebank intentioneaza sa repuna in discutia actionarilor bancii din Sibiu fuziunea celor doua institutii prin absorbtia Nextebank de catre Banca Carpatica, plasata mai bine in clasamentul dupa active. Totodata, Nextebank a anuntat si finalizarea achizitiei liniei de afaceri si a actiunilor Patria Credit. 

In plus, presedintele Consiliului de Administratie al Nextebank, Horia Manda, sustine ca institutia a primit autorizatia de la Banca Nationala a Romaniei pentru a participa la majorarea capitalului Bancii Comerciale Carpatica. 

Anul trecut, actionarii Carpatica au negociat vanzarea bancii cu fondul de investitii JC Flowers, dar tranzactia era conditionata si de preluarea Piraeus Bank Romania, operatiune respinsa, insa, de catre banca-mama din Grecia.

La finele anului trecut, BCC a inregistrat o pierdere de 85,4 milioane de lei si a ajuns cu solvabilitatea la 7%, sub pragul minim reglementat de normele BNR, de 8%.

Cardul, tot mai folosit la plata taxelor

Plata taxelor si impozitelor cu cardul castiga tot mai mult teren. Anul trecut, sumele astfel achitate au crescut cu 42% fata de anul 2014, si au ajuns la aproximativ 250 de milioane de lei. Si numarul primariilor care accepta plata cu cardul este tot mai mare. 

Potrivit unui comunicat al Visa Europe, bazat pe datele raportate de bancile membre din Romania, rezultatele pe 2015 au fost obtinute in contextul majorarii tranzactiilor online cu 74% si extinderii retelei de acceptare. Astfel, anul trecut, contribuabilii au realizat aproape 750.000 de plati cu cardul pentru a-si achita obligatiile fiscale, numar, de asemenea, in crestere cu 49% fata de 2014.

“Romanii si-au folosit mai des cardurile anul trecut pentru a-si achita taxele si impozitele datorate statului, iar cresterea spectaculoasa este in mediul online, unde numarul tranzactiilor s-a dublat”, a declarat Catalin Cretu, directorul regional pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia al Visa Europe.

Taxele si impozitele locale pot fi platite cu cardul la POS-urile instalate in sediile administratiilor locale si oficiile postale care accepta tranzactiile cu cardul, online pe www.ghiseul.ro si pe platformele puse la dispozitie de unele administratii locale, precum si la infochioscurile instalate la sediile administratiei locale, in supermarketuri si mall-uri.

210 primarii accepta plata taxelor cu cardul

La finalul anului trecut, 210 primarii din intreaga tara acceptau plata taxelor si impozitelor locale cu cardul la POS si/sau online in timp ce in 2014 numarul acestora era de 171.

Visa Europe, impreuna cu bancile membre din Romania, deruleaza, in perioada 1 februarie – 31 martie 2016, cea de-a saptea editie a campaniei anuale de promovare a platii taxelor si impozitelor locale cu cardul, sub sloganul “Plateste impozitul local cu orice card Visa si poti trai fara griji 10 ani de zile”.

”Toti posesorii de carduri Visa, persoane fizice sau juridice, care isi achita in perioada campaniei taxele si impozitele locale cu orice card Visa, vor participa in mod automat la tragerile la sorti pentru castigarea unuia dintre cele 60 de premii zilnice sau a marelui premiu in valoare de 60.000 de lei”, se mentioneaza in comunicat.

Revizie generala la RCA

Actualul sistem de asigurari obligatorii auto (RCA) pare a intra in ”revizie generala”. Sunt puse in discutie preturile, algoritmul care sta la baza acestora, modul de constatare a daunelor, dar si societatile avizate sa vanda astfel de asigurari pe piata locala.  

In materie de tarife, presedintele ASF, Misu Negritoiu, sustine ca norma RCA ar trebui sa prevada si obligativitatea ca asiguratorii sa afiseze pe site-ul propriu metoda de calcul a primei. 

Formula de calcul a RCA, afisata pe site-ul companiei

”Eu nu concep ca dupa 20 de ani de asigurari (Legea 136 din 1995), noi sa nu stim formula de calcul sau cum se calculeaza daunalitatea. Acum mai mult de un an, cand ne-am intalnit la Camera Deputatilor pe tema RCA pentru persoane fizice, ne-am angajat sa facem cu Asociatia Romana de Actuariat un model de calcul, o formula de calcul si chiar un pret de referinta. A trecut un an, il avem acum, dar nu este in forma comerciala pe care sa o dam publicitatii”, a spus Negritoiu. 

In opinia sa, atat Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) cat si ASF au rolul de a ”recredibiliza activitatea de asigurare".

Pagubitul trebuie sa poata opta pentru o evaluare independenta

Pe de alta parte, Directia pentru Protectia Consumatorului din cadrul ASF propune modificarea legislatiei, astfel incat clientii cu RCA si CASCO sa poata opta pentru o evaluare a daunelor independenta de cea realizata de specialistii companiei de asigurare. Pentru a se evita abuzurile, insa, se propune ca plata evaluarii sa fie realizata de asigurator in cazul in care expertiza independenta ii da dreptate asiguratului, iar in caz contrar, plata va fi suportata de catre asigurat. 

Acelasi organism sustine ca asiguratul trebuie sa aiba dreptul de a contesta expertiza specialistilor in lichidarea daunelor, inclusiv in fata unei comisii pentru rezolvarea amiabila a litigiilor (SAL-FIN). Proiectul pentru infiintarea acestei comisii a fost deja depus la Guvern si asteapta aprobarea finala pentru a fi pus in practica.


Pentru a se asigura corectitudinea procesului, initiatorii propunerii spun ca legislatia in domeniu ar trebui completata si modificata pentru a respecta standardele europene si pentru a determina cresterea gradului de profesionalism al evaluatorilor. In plus, se propune asigurarea independentei si responsabilitatii profesionale a personalului implicat in activitati de lichidare a daunelor, indiferent unde isi desfasoara activitatea (in cadrul unor companii sau ca activitate profesionala independenta).

In prezent, clientii firmelor de asigurare pot apela la un evaluator indepedent de dauna doar atunci cand este vorba despre o polita RCA, si pe cheltuiala proprie. In cazul asigurarilor CASCO, evaluarea este facuta obligatoriu de specialistii interni ai asiguratorului si nu poate fi confruntata cu o evaluare externa efectuata de specialisti in daune auto.

Concurenta pe piata creste

Pe piata asigurarilor RCA sunt autorizate noua companii care activeaza pe piata locala, la care se vor adauga inca doua anul acesta. Insa numarul firmelor care vand RCA in Romania ar putea creste, avand in vedere ca ASF a aprobat un proiect de modificare a Normei RCA, care va permite si companiilor care nu sunt inregistrate in Romania sa vanda polite RCA pe piata locala. 

Potrivit proiectului de norma aprobat de ASF, institutia vrea sa elimine prevederea prin care asiguratorii care vor sa practice RCA sunt obligati sa aiba sediul central si unitati teritoriale in Romania. Pe de alta parte, viitorii asiguratori RCA vor fi obligati sa realizeze constatarea pagubelor in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data luarii la cunostinta a producerii evenimentului.

Banca Carpatica intra in ilegalitate

Banca Comerciala Carpatica a inregistrat anul trecut pierderi de 85,4 milioane de lei si a ajuns cu solvabilitatea la 7%, sub pragul minim prevazut de reglementarile in vigoare, de 8%. In plus, potrivit unui comunicat al bancii, rata creditelor neperformante era, la finalul lui 2015, de 39,4%, mult peste media sistemului. 

Institutia se afla de mai multa vreme in vizorul Bancii Nationale a Romaniei, care spera in parafarea tranzactiei de vanzare cu fondul american J.C. Flowers. Insa aceasta a esuat, din cauza faptului ca fondul american ar fi vrut sa cumpere banca din Sibiu ”la pachet” cu Piraeus Bank Romania, afacere care, de asemenea, nu s-a concretizat. 


In prezent, conducerea Carpatica se afla in discutii cu Nextebank pentru o eventuala preluare, insa termenul pentru depunerea unei oferte ferme expira marti. 

Pierderile bancii s-au mai temperat in 2015, ajungand la jumatate fata de 2014. Insa activele bancii au scazut cu 5%, la 3,1 miliarde de lei, ca urmare a diminuarii soldului creditelor, iar excesul de lichiditate al bancii, care are o rata de credite/depozite de 36%, a fost plasat in titluri de stat, anunta banca.

Pe de alta parte, Carpatica are depozite de la clienti in valoare de 2,85 miliarde de lei, un nivel aproape egal cu cel din 2014.