Wednesday, September 30, 2015

China da din nou emotii investitorilor

Situatia economica din China zdruncina, din nou, bursele lumii. Actiunile asiatice au scazut marti la cel mai redus nivel din ultimii trei ani si jumatate, dupa ce si pietele americane de capital au intrat in declin. Nici economia Japoniei si nici cea europeana nu dau investitorilor motive de optimism. 

"Investitorii sunt ingrijorati de incetinirea puternica a economiei Chinei, dar cel mai mare risc este o recesiune globala, nu doar problema chineza. Daca te uiti la Japonia…economia este in stare proasta. Iar situatia economica nu este buna nici in Europa", a declarat reprezentantul unei case de brokeraj din Hong Kong, citat de Reuters. 

Perceptia pesimista a investitorilor este amplificata si de evolutia negativa a preturilor marfurilor, care a facut ca titlurile traderului Glencore sa scada luni cu 29%, la un minim record. Actiunile Glencore au revenit totusi marti la o crestere de 6,4% la bursa din Londra.

Cum au fluctuat cotatiile burselor in lume

Astfel, bursa japoneza a inchis sedinta de marti cu o cadere de peste 4%, comparativ cu valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente.

In acelasi timp, bursa din Shanghai a deschis sedinta in scadere cu 1,47%, iar cea din Hong Kong a pierdut in deschidere 3% fata de inchiderea sedintei precedente.

Si bursele de pe Wall Street au inchis luni in scadere. Indicele Dow Jones s-a depreciat cu 1,92%, Standard and Poor's 500 cu 2,57%, iar Nasdaq s-a depreciat cu 3,04%. Insa cei trei indici americani au deschis sedinta de marti in crestere usoara fata de inchiderea de luni. 

La Londra, Bursa a inchis luni in scadere cu 2,46%, iar la Frankfurt s-a inregistrat o depreciere de 2,12% a principalului indice bursier, DAX. Si bursa de la Paris a inchis luni in scadere cu 2,76%. Cu exceptia indicelui parizian, care evolua pe plus marti dupa-amiaza, principalii indici ai celorlalte doua burse europene erau inca pe scadere.

Banca Centrala Europeana: Bancile se confrunta cu o grava criza de incredere

Increderea opiniei publice in banci, puternic erodata de criza financiara, s-a diminuat si mai mult in ultima perioada. Scandaluri de genul manipularii ratelor dobanzilor Libor, de evaziune fiscala, comportamente frauduloase ale unor traderi etc, au adancit neincrederea in acest sector.

Un alt motiv care a dus la cresterea neincrederii publicului in banci il reprezinta interventiile autoritatilor pentru salvarea de la faliment ale unor banci, sustine Sabine Lautenschlaeger, membru al board-ului Bancii Centrale Europene (BCE) si vicepresedinte al Mecanismului European de Supraveghere Bancara (SSM).

„Nu exista nicio indoiala ca bancile, bancherii si intreaga industrie se confrunta cu una din cele mai grave crize de incredere. Criza din 2008 si 2009 a jucat un rol major in aceasta diminuare a increderii opiniei publice, dar problema nu s-a incheiat odata cu trecerea celei mai grave faze a crizei. Chiar si  sapte ani mai tarziu, increderea in sectorul bancar este foarte scazuta”, a declarat Sabine Lautenschlaeger, in cadrul unei conferinte internationale pe teme bancare. 

Restabilirea increderii depinde de banci


In opinia sa, pentru restabilirea increderii in industria bancara este nevoie de interventii din partea organismelor de reglementare si supraveghere dar, mai ales, de eforturi din partea bancherilor, echipelor manageriale si a consiliilor de administratie ale bancilor.

„In cele din urma, este ca in relatia dintre doctor si pacient: cea mai grea parte revine bancilor. Sunt multe lucruri pe care le pot face si trebuie sa le faca. Recastigarea increderii nu va fi usoara. Managerii bancilor trebuie sa convinga publicul ca vor recompensa comportamentele corecte social in timp ce comportamentele incorecte vor fi sanctionate, chiar si la varf”, a spus  Lautenschlaeger.

Oficialul BCE a precizat ca, in procesul revizuirii procedurilor de guvernanta si a apetitului de risc pentru cele 123 de banci din zona euro pe care SSM le supravegheaza direct, s-a constatat ca unle dintre aceste banci, chiar daca respecta standardele nationale, nu le indeplinesc pe cele internationale de bune practici.