Friday, June 19, 2015

Active in crestere la SIF-uri

Activele nete administrate de cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au crescut, in luna mai, la 6,8 miliarde de lei, cu 1,2% mai mult fata de luna anterioara si cu 4,5% de la inceputul anului. Exprimat in moneda europeana, nivelul activelor nete la finele lunii mai a fost de 1,5 miliarde de euro. 

Potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), toate SIF-urile, cu exceptia SIF Moldova, au inregistrat aprecieri de active nete in mai, cu valori cuprinse in intervalul 4,7% - la SIF Muntenia - pana la 0,02% - la SIF Transilvania. SIF Moldova a avut o scadere 0,6%. 
    
Pe ansamblul anului 2015, SIF Oltenia ramane singura cu scadere de 0,3%, celelalte SIF-uri inregistrand valori pozitive, pornind de la 2,5% la SIF Moldova si crescand pana la 8,5% la SIF Banat – Crisana.

In schimb, actiunile tuturor celor cinci SIF au inchis luna mai cu preturi in scadere fata de aprilie, cu procente cuprinse intre 0,2 si 3,3%. ”Cumulat, insa, de la inceputul anului, SIF Muntenia, cu o scadere de 4,2%, ramane inca pe minus, in timp ce celelalte SIF-uri sunt toate pe plus, pornind de la 12,5%, la SIF Banat-Crisana, pana la 1,8% - la SIF Moldova", mai arata datele AAF. Astfel, nivelul de capitalizare inregistrat de societatile de investitii financiare a fost, in mai, de 3,8 miliarde de lei, cu 1,4% sub nivelul lunii anterioare. Exprimata in moneda europeana, capitalizarea la finele lunii raportate era de 0,87 miliarde de euro, cu 1,8% sub nivelul din aprilie.

Deputatii au respins infiintarea Comisiei pentru RCA

Deputatii au respins infiintarea unei Comisii parlamentare de ancheta pe piata asigurarilor RCA. Proiectul a obtinut 117 voturi pentru, insa 135 de deputati au votat impotriva, iar sase s-au abtinut. Solicitarea de infiintare a unei comisii de ancheta, adresata Biroului permanent al Camerei, a fost semnata de mai multi deputati PNL.

Potrivit proiectului de hotarare, Comisia ar fi trebuit sa verifice toate notele de fundamentare care au stat la baza adoptarii ordinelor, normelor si instructiunilor emise de ASF in anii 2013-2014 in domeniul asigurarilor obligatorii si facultative auto. In plus, Comisia ar fi trebuit sa verifice modul in care societatile de asigurari-reasigurari au raportat sustenabilitatea economico-financiara si in ce mod au fost acoperite eventualele pierderi din anii anteriori prin majorarea primelor de asigurare in 2014-2015. 


De asemenea, se avea in vedere analiza motivelor pentru care ASF nu a sesizat Consiliul Concurentei privind posibilitatea existentei unor situatii de concurenta neloiala pe piata asigurarilor din Romania. 
Aceeasi Comisie ar fi fost mandatata sa verifice modul in care este aplicat si respectat sistemul bonus-malus in evaluarea primelor de asigurare. 

O sarcina a Comisie ar fi fost sa analizeze motivele pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiara nu a sesizat Autoritatea pentru Protectia Consumatorului in cazul unor societati de asigurari-reasigurari acuzate de refuz nejustificat de plata de catre mii de asigurati.

Infuzii de capital in banci in 2015

Bancile mama au capitalizat subsidiarele din Romania cu 525,5 milioane de euro in primele patru luni ale acestui an. Suma este cu mult mai mare decat cea din aceeasi perioada a anului trecut, respectiv 12,94 milioane de euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Astfel, in primele patru luni din 2015, cea mai mare infuzie de capital a fost primita de Volksbank Romania (482,14 milioane de euro, in martie), iar pe locul doi se afla OTP Bank, cu 39,09 milioane de euro, in ianuarie.

Romanian International Bank si-a majorat capitalul social cu 3,15 milioane de euro in februarie, iar Libra Internet Bank a primit un aport de 1,12 milioane de euro la capitalul social, in martie. 
    
In acelasi interval din 2014, OTP Bank si-a majorat capitalul social cu 11,17 milioane de euro, in aprilie, in timp ce Libra Internet Bank a primit, in martie, 1,77 milioane de euro.

Prima masina, varianta Second hand

Romanii care nu au bani pentru o masina noua, pot opta pentru una second hand in rate. New Kopel Group a lansat programul "Prima Masina SH" prin care se poate achizitiona un autovehicul rulat in conditii de dobanda similare programului "Prima Masina", respectiv 4,5% pe an. 
In schimb, valoarea imprumutata trebuie achitata in 36 de luni, fata de 60 de luni in programul guvernamental.

Programul demareaza in 18 iunie si se adreseaza oricarei persoane care isi doreste sa achizitioneze o masina, dar nu dispune de buget pentru una noua.

"Prima Masina SH este un program propriu al grupului, care poate fi accesat cu si fara credit. Am dezvoltat un parteneriat cu o companie specializata in leasing, iar programul pus la punct este foarte avantajos din perspectiva conditilor de finantare”, sustine un reprezentant al grupului. 

Inmatricularile de autoturisme rulate au crescut in Romania, in primele cinci luni ale anului, cu 13,8%, pana la 92.135 unitati, comparativ cu aceeasi perioada din 2014, cand numarul acestora era de 80.966 unitati, reiese din statistica Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). 

Marca auto second hand preferata de romani este Volkswagen, cu 26.305 unitati inmatriculate din ianuarie pana in mai 2015 (+15,71% fata de aceeasi perioada din 2014).

Topul preferintelor continua cu Opel (15.828 unitati, +9,12%), Ford (10.640 unitati, +12,58%), BMW (6.366 unitati, +23,85%), Audi (6.246 unitati, +16,20%), Skoda (4.316 unitati, +19,16%), Renault (3.967 unitati, +21,54%), Mercedes-Benz (3.438 unitati, +9,39) si Fiat (2.143 unitati, -13,90%).
    
Dacia se situeaza in partea a doua a clasamentului, cu 635 de exemplare second-hand inmatriculate in intervalul ianuarie - mai din acest an, dar in crestere cu 102,8%, comparativ cu perioada similara din 2014, dintre care 155 inregistrate doar la nivelul lunii mai, in urcare cu 109,46% fata de aceeasi luna din anul precedent.