Tuesday, March 6, 2018

Cati ani trebuie sa strang bani pentru a-mi cumpara o casa fara credit?

In piata imobiliara se remarca tot mai des cumparatorii cu “banii jos”, sustin specialistii in domeniu. Totusi, pentru cei mai multi romani, perioada de timp necesara pentru a strange bani de casa este destul de lunga. La nivel national, depaseste 10 ani pentru un apartament de doua camere. 

Perioada difera in functie de regiunea in care se face achizitia. Spre exemplu, in Cluj, durata de achizitionare este mai ridicata, la 11 ani, iar in Bucuresti este mai redusa, de doar 8 ani. Pentru un apartament cu trei camere, perioada necesara achizitionarii unei locuinte fara intermediere financiara (fara credit) este de 12,5 ani, la nivel national, sustine Florin Dragu, sef serviciu Monitorizare Riscuri Sistemice - Directia Stabilitate Financiara, Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Romania are cea mai ridicata rata de detinere a unei locuinte, respectiv de 96% din total populatie. Insa, desi avem aceasta rata ridicata de detinere a unei locuinte, calitatea bunurilor imobiliare este mai redusa comparativ cu media europeana.

Creste riscul de nerambursare la ipotecare

Oficialul BNR a mai punctat faptul ca exista diferente regionale si in ceea ce priveste accesul la finantare al celor care doresc sa isi cumpere o locuinta. Din acest punct de vedere, disparitatile regionale sunt generate atat de evolutiile preturilor, cat si de nivelul de salarizare. Astfel, in orase precum Bucuresti sau Timisoara, accesul la finantare este mult mai facil comparativ cu media la nivel national.

Pe de alta parte, rata creditelor neperformante a ajuns la 3,2% in decembrie 2017, iar distributia probabilitatii de nerambursare este redusa pentru creditele imobiliare. Insa, pentru perioada urmatoare, prognoza ratei anuale de nerambursare pentru creditele ipotecare indica o majorare de la 0,4%, la momentul actual, la 0,6% intr-un an.

Si cresterea preturilor la locuinte difera in marile orase fata de restul tarii. Spre exemplu, in Bucuresti locuintele s-au scumpit, in ultimul an, cu aproape 9%, in timp ce media nationala este de 6,1%. 

Specialistii, reuniti la Salonul Imobiliar Bucuresti, remarca faptul ca la apartamentele vechi cresterea incepe sa incetineasca, pe fondul majorarii accentuate a ofertei de locuinte noi.

Totodata, s-a facut remarcat si un alt segment de clienti care dispun de cash pentru achizitie si nu se finanteaza de la banca: ei cauta apartamente in proiecte premium din zonele ultracentrale, centrale si cea de nord.