Wednesday, January 14, 2015

Inflatia anuala a coborat in 2014 la un minim istoric de 0,83%

Preturile de consum s-au redus in decembrie cu 0,1% fata de noiembrie, pe fondul ieftinirii marfurilor nealimentare cu 0,5% si al unor preturi usor mai mari la servicii si alimente. In aceste conditii, rata anuala a inflatiei a coborat la 0,83%, minim record, potrivit Institutului National de Statistica.

In decembrie 2014, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%, respectiv cu 0,3%, iar preturile marfurilor nealimentare au scazut cu 0,5%.

Cea mai mare reducere a preturilor, de 7,6%, a fost inregistrata la "citrice si alte fructe meridionale", iar cea mai ampla scumpire s-a regasit la "alte legume si conserve de legume”, de 5,73%.

Comparativ cu decembrie 2013, alimentele s-au ieftinit cu 0,4%, în timp ce m?rfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,25%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 2,25%.


Pe parcursul intregului an, cel mai mult s-au ieftinit cartofii, cu 35,8%, dar si zaharul, cu 18%. Pe de alta parte, cele mai mari scumpiri s-au consemnat la mierea de albine (8,2%), oua (6,1%) si fasole boabe si alte leguminoase (5,1%).

"Indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC) in luna decembrie 2014 fata de luna precedenta este 99,90%, iar fata de luna corespunzatoare din anul precedent este 101,03%. Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (ianuarie 2014 - decembrie 2014) fata de precedentele 12 luni (ianuarie 2013 - decembrie 2013), determinata pe baza IPC este 1,1%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 1,4%", se precizeaza in comunicatul INS.

Banca Nationala a Romaniei a redus, in noiembrie, prognoza privind inflatia de la 2,2% la 1,5% pentru 2014 si de la 3% la 2,2% in 2015, niveluri situate cu 0,7 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte sub cele prognozate in august. Pentru prima parte a acestui an, banca centrala se asteapta ca inflatia sa ramana sub limita minima a intervalului de variatie, respectiv 1,5%.

Ajutoare de stat pentru firmele care infiinteaza minim 10 locuri de munca

Firmele care infiinteaza minim 10 noi locuri de munca pot depune, in februarie, cereri pentru ajutor de stat, in cadrul unei noi sesiuni deschise de Ministerul Finantelor Publice (MFP), cu un buget total de 450 de milioane de lei.

“Ministerul Finantelor Publice anunta deschiderea unei noi sesiuni de inregistrare a Cererilor de acord pentru finantare in baza Hotararii Guvernului nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca, care se va desfasura in perioada 02 – 27.02.2015, cu posibilitatea prelungirii, bugetul total alocat sesiunii fiind de 450 milioane lei”, se arat? într-un comunicat al MFP.
 
In prima sesiune de inregistrare a cererilor, derulata in perioada 22 septembrie - 28 noiembrie 2014, au fost inregistrate 49 de cereri in valoare de 207,9 milioane de lei, din care 30 de intreprinderi, ce vor crea 3.724 noi locuri de munca, au fost selectate pentru etapa a doua de evaluare.

“Este vorba despre acordarea unui ajutor de stat de maxim 50% din costurile salariale totale ale companiilor care creeaza minim 10 noi locuri de munca. Aceasta schema de ajutor de stat va conduce la crearea a 3.724 de noi locuri de munca”, a explicat ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov.

Carpatica Asig isi majoreaza capitalul cu un milion de lei si nu se dizolva

Carpatica Asigurari, societate aflata in redresare financiara, isi va majora capitalul social cu 1 milion de lei, prin aportul in numerar al actionarului majoritar.

Decizia a fost aprobata de actionari in data de 2 decembrie 2014 si publicata in Monitorul Oficial in 9 ianuarie 2015. In plus, actionarii au mai decis ca societatea Carpatica Asigurari sa nu fie dizolvata, dar aceasta decizie este valabila dupa obtinerea avizului ASF.

Astfel, capitalul social al companiei va creste de la 20,8 milioane de lei la  21,8 milioane de lei.  
Referitor la faptul ca actionarii nu au aprobat dizolvarea societatii, in Hotararea AGA se explica faptul ca, in cazul in care „consiliul de administratie, respectiv directoratul, constata ca, in urma unor pierderi, stabilite prin situatiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societatii, determinat ca diferenta intre totalul activelor si totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris, va convoca de indata adunarea generala extraordinara pentru a decide daca societatea trebuie sa fie dizolvata”.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat, in data de 9 septembrie 2014, planul de redresare financiara pentru Carpatica Asigurari, care contine masuri menite sa conduca la restabilirea situatiei financiare si a solvabilitatii societatii pana la data de 31 decembrie 2015.

Bancile taie dobanzile la depozitele in lei la inceput de an

Bancile ofera clientilor dobanzi din ce in ce mai mici la depozitele atrase, in special la economiile în lei, pe fondul reducerii dobanzii de politica monetara de catre Banca Nationala a Romaniei, dar si a presiunii in sensul scaderii costurilor de creditare. 

Astfel, chiar la inceput de an, Banca Comerciala Romana (BCR) a redus dobanzile la depozitele in lei cu pana la 0,45 puncte procentuale, invers proportional cu scadenta depozitului. In plus,  rata dobanzii este stabilita pe transe valorice. Spre exemplu, pentru sume cuprinse intre 500 si 20.000 de lei, depuse pe o perioada de un an, banca ofera o dobanda de 2,75% pe an, iar pentru sume care depasesc 100.000 de lei, pe aceeasi perioada, dobanda este de 2,85% pe an. 

Pe de alta parte, BCR a introdus suma minima de deschidere a depozitelor, respectiv 500 de lei. 

Si BRD – Groupe Societe Generale a redus, la inceput de an, dobanda cu pana la 0,25 puncte procentuale. Si in cazul acestei banci, rata dobanzii este stabilita pe transe valorice. Astfel, pentru un depozit cuprins intre 150 si 10.000 de lei, constituit pe un an, dobanda este de 3,5% pe an, pentru sume cuprinse intre 10.000 si 50.000 de lei, creste la 3,6%, iar pentru sume ce dapasesc 50.000 de lei, dobanda anuala este de 3,7%. 
 
CEC Bank a scazut dobanda la depozitele standard cu dobanda fixa cu 0,25 puncte procentuale.

Tot la inceput de an, Volksbank a redus dobanzile la depozitele populatiei cu 0,25 puncte procentuale, iar Piraeus Bank cu pana la 0,3 puncte procentuale. 
 
In schimb TBI Bank a introdus un nou depozit All Inclusive, pentru care banca suporta impozitul pe dobanda. Astfel, dobanda neta este de 4% pe an, iar cea bruta de 4,76% pe an. 

In acest moment, potrivit calculatorului conso.ro, dobanzile din piata bancara, oferite pentru un depozit de 1.000 de lei, constituit pe un an, variaza intre 4,4% pe an la TBI Bank si 2,2% pe an la UniCredit Tiriac Bank.