Thursday, May 9, 2013

EximBank se extinde in zona Galati cu o agentie de dimensiune redusa

EximBank a deschis un punct de lucru la Galati, acesta fiind a 13-a unitate teritoriala a bancii. Banca a ales sa deschida o agentie de dimesiune redusa dar mai mobila. 

“Vom merge pe modelul agentiilor cu un numar mic de angajati (cea de la Galati are trei), fara servicii de banck office, care sa recurga la modele de vanzare directa, la sediul companiilor. Vizam orice tip de societate, fie ca este IMM sau companie mare, este exportatoare sau se adreseaza numai pietei interne”, a precizat Traian Halalai, presedintele bancii. 
Noua agentie va deservi zona oraselor Galati si Braila si va oferi produse din toate cele trei axe de activitate ale bancii: finantare, garantare si asigurare. 

EximBank mai are alte 12 unitati teritoriale in Bucuresti, Bacau, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Craiova, Oradea, Timisoara, Deva, Iasi si Sibiu. 

Bancile pregatesc noi majorari de comisioane la contul curent

Clientii bancilor trebuie sa se astepte la un nou val de modificari in grilele de tarife si comisioane in urmatoarea luna. Deja doua banci au anuntat majorari importante incepand din iunie. 

CEC Bank si Garanti Bank si-au informat deja clientii asupra unor schimbari de tarife ce urmeaza sa scumpeasca serviciile financiare de baza. 

Astfel, in cazul Garanti Bank, clientii persoane fizice vor plati 2,5 lei pentru administrarea lunara a contului curent, cu 1 leu mai mult decat in prezent. Banca a eliminat insa comisionul de administrare al contului de economii dar a introdus un comision de 10 lei pe an pentru administrarea celui de-al doilea card de debit.

Si in ceea ce priveste operatiunile curente, clientii trebuie sa se astepte la majorari. Retragerea de numerar va costa 0,5%, comparativ cu 0,3% in prezent. Transferurile la ghiseu intre clientii bancii vor fi taxate cu 3 lei, in loc de 1 leu, iar cele realizate prin internet banking nu vor mai fi gratuite ci vor fi taxate cu 1 leu. 
De asemenea, toate platile interbancare mai mici de 5.000 lei ordonate la ghiseu vor costa 6 lei, iar cele ordonate prin internet banking vor costa intre 3 si 5 lei, cu 2 lei mai mult decat in prezent.  

Banca a majorat si comisioanele de transfer in valuta iar solicitarea unui extras de cont suplimentar fata de cel gratuit va costa 8 lei.  Modificarile intra in vigoare de la 1 iunie. 

CEC Bank a decis sa modifice grila de comisioane aferenta conturilor curente destinate clientilor companii. Astfel, banca a renuntat la comisioanele unice pentru anumite operatini si a adoptat politica transelor valorile. 

Spre exemplu, in cazul cecurilor si biletelor la ordin primite la plata in sistem interbancare, comisionul urmeaza sa varieze intre 4 si 10 lei, in functie de valoarea sumei de plata. Pana in prezent, banca percepea un comision unic de 4 lei. 

Si in cazul platilor interbancare si intrabancare comisioanele au cunoscut majorari pe anumite transe. 

De asemenea, si incasarile vor fi taxate mai scump iar incasarile intrabancare nu vor mai fi gratuite. Clientii vor suporta un comision cuprins intre 0,5 si 2 lei pentru incasarea intrabancara si intre 1,5 si 5,5 lei pentru incasarile interbancare. 

Modificarile vor intra in vigoare din 17 iunie. 

BNR a redus usor prognoza de inflatie pentru 2013

Prognoza de inflatie a BNR pentru finalul lui 2013 a fost redusa la 3,2%, in conditiile in care exista informatii referitoare la modificari in calendarul de ajustare a preturilor administrate. 

Noua prognoza este cu 0,3 procente sub nivelul anterior si se incadreaza in intervalul tintit de 2,5%, plus/minus 1 punct procentual. 

De asemenea, pentru 2014, rata estimata a urcat usor, de la 3,2% la 3,3%
“Am luat in calcul imbunatatiri la doua grupe mari de produse: la combustibili, fata de 0,4% avem doar 0,1%, si la volatile, unde vom avea o contributie negativa. O usoara contributie in crestere la tutun si bauturi alcoolice, unde s-au refacut calculele privind impactul accizelor”, a precizat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, citat de Mediafax. 

La finnalul lunii martie, rata inflatiei a fost de 5,25%, in scadere pe fondul ieftinirii marfurilor alimentare si nealimentare. 

Comisia Europeana vrea sa usureze alegerea contului bancar printr-o directiva

Comisia Europeana a pus la punct un proiect de directiva ce are ca scop facilitarea accesului la conturi curente pentru toti cetatenii UE, cresterea transparentei comisioanelor aferente si imbunatatirea procedurii de transfer de la o banca la alta. Cresterea competitiei ar trebui sa atraga dupa sine si o ieftinire a serviciilor. 

In prezent, conturile bancare au devenit aproape obligatorii pentru derularea activitatilor de baza pentru majoritatea cetatenilor Uniunii Europene. Incasarea salariului sau a diverselor alocatii, realizarea de plati si economisirea se fac in principal prin intermediul unui cont curent. 

Nu toti cetatenii au acces insa la un astfel de serviciu bancar. In functie de fiecare stat in parte, pentru a obtine un cont curent, solicitantii trebuie sa faca dovada rezidentei sau sa aduca diverse acte suplimentare privind veniturile. Aceasta politica poate exclude de la obtinerea unui cont bancar studentii care merg la studii in alta tara sau pe cei care lucreaza in afara granitelor. 

In plus, chiar si pentru cei care au acces la un cont bancar alegerea celei mai bune variante nu este facila. Nu exista un standard iar diversitatea comisioanelor fac aproape imposibila comparatia. Ulterior, cei care gasesc o oferta mai buna intampina dificultati in schimbarea bancii, deoarece regulile privind mobilitatea conturilor bancare inca nu sunt pe deplin aplicate de catre banci. 
 
In consecinta, Comisia Europeana a pus la punct un proiect de directiva care are ca scop facilitarea accesului la un cont de baza pentru toti cetatenii UE si imbunatatirea transparentei in ceea ce priveste comisioanele. 

“Propunerea de astazi va oferi, in sfarsit, tuturor cetatenilor europeni accesul la un cont bancar de baza si le va permite sa participe pe deplin la societatea in care traiesc si sa profite de avantajele pietei unice”, a precizat Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii. 

Accesul la un cont bancar si un card de debit trebuie sa fie un drept

Prin aceasta directiva, Comisia Europeana isi propune sa ofere tuturor cetatenilor UE dreptul de a deschide un cont de baza,  indiferent daca sunt sau nu rezidenti ai tarii in care isi are sediul banca aleasa.

Astfel, consumatorii vor putea avea acces la un cont de plati de baza, indiferent de tara lor de resedinta din UE sau de situatia financiara personala. 
Fiecare stat membru trebuie sa se asigure ca cel putin un prestator de servicii de plata ofera, pe teritoriul lor, un astfel de cont. Acesta nu poate utiliza situatia financiara a solicitantului ca motiv pentru a refuza detinerea unui cont.

Directiva enumera serviciile esentiale care trebuie asigurate, printre care se numara retragerile, transferurile bancare si un card de debit. Pe de alta parte, descoperitul de cont sau facilitatile de credit nu vor fi autorizate pentru conturile de baza.

Mai multa transparenta la comisioanele percepute

Pentru a creste transparenta in privinta costurilor pe care le presupune un cont curent, directiva propune ca toti prestatorii de servicii de plata trebuie sa puna la dispozitia consumatorilor un set de documente care sa contina:

1.    un document de informare cu privire la comisioane, care sa prezinte cele mai obisnuite servicii furnizate si comisioanele percepute pentru fiecare dintre acestea;

2.    o situatie a comisioanelor percepute de prestatorul de servicii de plata in ultimele 12 luni pentru serviciile oferite in legatura cu contul de plati;

3.    la cerere, un glosar de termeni utilizati in ceea ce priveste conturile de plati.

Aceste documente trebuie sa fie intocmite utilizand terminologia si formatele standard, pentru a facilita comparatia intre ofertele diferitilor prestatori de servicii de plata. 

In cele din urma, propunerea prevede ca ar trebui sa existe cel putin un site internet care sa functioneze drept comparator independent in fiecare stat membru, prin colectarea de informatii privind comisioanele percepute de catre prestatorii de servicii de plata. Acesta le va permite consumatorilor sa compare cu usurinta preturile si conditiile pentru conturile de plati oferite pe piata. 

Transferul conturilor de plati va creste competitia

Directiva isi propune sa faciliteze si procedura de transfer a contului curent de la o banca la alta. 
Atunci cand un consumator solicita transferul, integral sau partial, catre un alt cont al ordinelor de plata recurente (cum ar fi debitele directe), banca de la care pleaca trebuie sa se ocupe de toate demersurile necesare. Clientii pot solicita, de asemenea, transferul soldului ramas pe vechiul cont si inchiderea acestuia. 

Bancile trebuie sa finalizeze aceasta procedura in termen de 15 zile (30 de zile in cazul in care transferul se realizeaza intre furnizori stabiliti in state membre ale UE diferite), iar acest serviciu trebuie pus la dispozitie in mod gratuit.

In plus, furnizorii de servicii de plata vor trebui sa furnizeze consumatorilor informatii adecvate cu privire la drepturile lor de a-si transfera contul bancar si la procedura pe care trebuie sa o urmeze in acest sens. 

“Ratele de transfer in Europa sunt foarte scazute in ciuda numarului mare de consumatori care nu sunt multumiti de banca lor. Astfel ca este foarte buna decizia de a obliga bancile sa stipuleze clar cat au clientii de plata si pentru ce. Doar atunci cand costurile vor fi mai transparente si comparabile vor putea consumatorii sa forteze sectorul sa devina mai competitiv”, a precizat Monique Goyens, directorul general al Biroului European al Consumatorilor (BEUC).