Thursday, February 20, 2014

BNR cere bancilor sa nu mai ciunteasca depozitele prin comisioane

BNR a cerut bancilor sa ia masuri prin care sa evite situatiile cand din cauza comisioanelor, deponentii incaseaza la scadenta unui depozit mai putini bani decat au depus, informeaza Mediafax.

Banca Nationala a atras atentia ca extinderea acestor situatii conduce la aparitia unui risc reputational pentru sectorul bancar, mai ales ca deja astfel de cazuri au fost des mediatizate. In acest mod, banca centrala urmareste mentinerea unor practici bancare prudente in relatia cu clientii. 

Conso.ro a semnalat anterior ca din cauza scaderii dobanzilor la depozite, exista riscul ca la scadenta, deponentul sa incaseze sume mai mici decat cele depuse si sa suporte o pierdere. Astfel de situatii se intalneau anterior in cazul depozitelor in valuta pe termen scurt.

O data cu scaderea semnificativa a dobanzilor in lei si a majorarii comisioanelor de cont curent, deponentii risca sa suporte tot mai des astfel de pierderi.

Beneficiile fondurilor de investitii

Contextul de piata actual, caracterizat printr-o o scadere pronuntata a dobanzilor atat pentru depozitele in lei cat si pentru cele in euro si dolari, indruma clientii sa caute noi solutii de economisire si investitie. 
Petrisor Costin (foto),  Director Produse si Segmente Retail UniCredit Tiriac Bank, vorbeste  despre beneficiile fondurilor de investitii.

1.    De ce sunt fondurile de investitii o optiune interesanta si de ce le-ar alege un client in detrimentul depozitelor?


Fondurile de investitii prezinta cateva avantaje importante. Diversificarea investitiei este unul dintre acestea. Recomandam investitia in portofolii diversificate, atat din punct de vedere valutar, cat si al diferitelor tipuri de plasamente (actiuni, ogligatiuni, titluri de stat, marfuri, etc). Pe termen lung, randamentele sunt superioare celor oferite de depozite. 

Partenerii nostri, Pioneer Investments, sunt prima societate de investitii din lume care a reusit sa obtina, pentru cel mai "batran" fond al companiei, lansat in 1928, un randament de 1.000.000 %. Cresterea raportata de Pioneer Fund a fost atat de mare incat sistemele informatice nu au facut fata cand randamentul a trecut pentru prima oara de pragul de un milion la suta, in anul 2010. 

Astfel, o suma de 1.000 dolari investita in fondul Pioneer Fund la inceput, dupa plata unui comision initial de vanzari, ar fi valorat circa 10,1 milioane de dolari la finele anului 2010 (dupa 82 de ani), presupunand ca toate dividendele incasate si alte castiguri de capital ar fi fost reinvestite. Pana in prezent, randamentul fondului a continuat sa creasca.

Revenind la beneficiile generale ale fondurilor de investitii, lichiditatea este un alt aspect important. Clientii pot avea acces in orice moment la sumele investite, in functie de nevoi sau de oportunitatile din piata.

2.    Ce alte oportunitati ofera fondurile de investitii?

Accesul la piete si instrumente financiare greu accesibile cu sume mici. Prin intermediul fondurilor Pioneer, de exemplu, clientii pot investi atat in Europa, America, Japonia, China, etc si totodata atat in obligatiuni, actiuni sau in marfuri. Oferim expunere clientilor nostri in intreaga lume, cu sume mici si costuri reduse. Pioneer este garantia administrarii profesioniste a investitiilor, cu 85 de ani de experienta la nivel global si centre de investitii locale.

3.    Sunt fondurile de investitii garantate?

Cuvantul garantat, asa cum este inteles de detinatorii de depozite in sistemul bancar, nu se aplica pentru industria fondurilor de investii. Garantarea poate fi regasita pentru unele instrumente in care investesc fondurile de investitii. Va pot da un exemplu foarte elocvent: cel mai conservator produs in lei pe care il distribuim, Stabilo, investeste cu preponderenta in titluri de stat romanesti - aproximativ 76% din portofoliu pentru luna decembrie 2013 – titlurile de stat fiind printre cele mai sigure instrumente financiare.

4.    De ce fondurile Pioneer?

Pioneer Investments, fondata in 1928, este un manager de investitii cu renume mondial, dedicat cresterii si conservarii activelor clientilor sai. Astazi, Pioneer Investments, membra a grupului UniCredit, administreaza active care depasesc 174 miliarde euro (la finalul lui 2013). Pioneer Investments este prezenta in 27 de tari din intreaga lume, avand o echipa de peste 2.000 de specialisti la nivel global.

5.    In ce consta oferta pe care UniCredit Tiriac Bank o pune la dispozitia  clientilor sai pe acest segment?

In Romania, atat pentru clientii persoane fizice, cat si pentru cei persoane juridice, oferim o gama completa de produse, dupa cum urmeaza:
RON - Stabilo (fond cu profil conservator, investeste cu preponderenta in titluri de stat romanesti – vedeta in vanzari a anului 2013 – activele fondului crescand anul trecut cu peste 150%, vanzarile venind atat din zona persoanelor fizice cat si a persoanelor juridice)
RON – Integro - fond diversificat – atat in actiuni romanesti cat si titluri de stat, obligatiuni si depozite emise / detinute la enitati din Romania
EUR si USD - fonduri de obligatiuni (de la cele mai conservatoare – ce investesc cu preponderenta in titluri de stat, pana la obligatiuni din pietele emergente) – acoperind astfel toata gama fondurilor de obligatiuni
EUR si USD - fonduri de actiuni (cu investitii atat in Europa, America, piete emergente, global) – acoperind tot segmentul de investitii in actiuni
EUR si USD - alte tipuri de fonduri – Diversificat (atat actiuni cat si obligatiuni) si pentru a completa oferta de produse, avem un fond ce investeste in marfuri.
 
6.    Care este evolutia pietei fondurilor de investitii din Romania si cum se pozitioneaza Pioneer Investments?

Piata fondurilor de investitii din Romania a avut o evolutie impresionanta, incepand in anul 2005 cu active de 0,34 miliarde lei si ajungand la sfarsitul anului 2013 la 13 miliarde lei

In aceasta piata din ce in ce mai competitiva, Pioneer Investments, societatea de administrare active  a UniCredit, a avut pe parcursul anului 2013 cea mai mare crestere a activelor in administare, pentru fondurile locale, de 179% -  mai mult decat dublu fata de locul 2. Succesul a fost datorat atat profesionalismului consultantilor UniCredit, cat si gamei variate de produse oferite si contextului de scadere accentuata a dobanzilor la depozite. 

UNSAR: Derapajele semnalate in asigurari sunt exceptii

Asociatia societatilor de asigurare considera ca derapajele semnalate in ultima perioada in sectorul asigurarilor trebuie tratate ca exceptii, fara sa fie extrapolate.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a precizat ca industria de asigurari este solida, iar cadrul de reglementare este aliniat cu normelor europene. 

In plus, pentru apararea intereselor clientilor, functioneaza la nivelul industriei “plasa de siguranta”, care garanteaza protectia si respectarea drepturilor asiguratilor in orice situatie.

Printre "exceptiile" aparute in ultimul an in sectorul asigurarilor, Conso.ro remarca urmatoarele: 
- cea mai mare societate de asigurari, Astra a intrat in procedura de redresare financiara prin administrare speciala;
- DNA ancheteaza un caz de coruptie in care sunt implicati functionari ASF si conducatori/actionari de la Carpatica Asig;
- Euroins a fost sanctionata anul trecut prin interzicerea temporara a emiterii de RCA;
- BCR Asigurari a fost implicata intr-o ancheta DIICOT privind evaziunea fiscala;
- service-urile auto au solicitat falimentul Euroins, Uniqa si Astra pentru neplata la timp a daunelor auto;
- in tot acest timp, autoritatea de supraveghere a fost implicata in scandalul salariilor exagerate.

Guvernul ia in calcul o relaxare fiscala

Guvernul Ponta sustine un pachet de relaxare fiscala, care sa includa neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea cotelor de contributii la asigurari sociale.

Aceste masuri vor fi discutate cu reprezentantii Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale, in cadrul vizitei in Romania, care va avea loc in luna aprilie.

Pentru ca aceste masuri sa primeasca acceptul organismelor internationale, este nevoie ca guvernul sa demonstreze cum intentioneaza sa echilibreze bugetul de stat. 

Masurile propuse vor conduce la o reducerea a veniturilor fiscale si va trebui ca guvernul sa recurga in paralel, fie la o reducere a cheltuielilor bugetare, fie la o majorare a altor impozite si taxe. In aceste conditii, este posibil ca propunerea de eliminare a cotei unice sa revina in prim-plan.