Monday, June 29, 2015

Fonduri suplimentare pentru IMM in cadrul JEREMIE

Intreprinderile mici si mijlocii din Romania au, incepand din aceasta saptamana, la dispozitie fonduri in crestere pentru finantare in cadrul initiativei JEREMIE. Trei banci, respectiv Raiffeisen Bank, CEC Bank si Banca Transilvania, au anuntat suplimentarea acestor fonduri. 

Raiffeisen Bank a semnat cu Fondul European de Investitii (FEI) suplimentarea resurselor disponibile in cadrul initiativei JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises). Prin intermediul acesteia, banca va putea acorda credite in valoare de 50 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al bancii.

Totalul creditelor destinate IMM-urilor prin acest instrument financiar cumuleaza 90 de milioane de euro. Produsul de creditare consta in finantarea activitatii curente si a investitiilor, pe termen mediu si lung, cu dobanda subventionata si cerinte reduse de garantii.

Pana in prezent, banca a acordat, prin intermediul primei initiative, peste 2.370 de finantari, in valoare de aproximativ 170 milioane euro. ”In cadrul celui de-al doilea program, capitalizand succesul primului instrument financiar implementat sub initiativa JEREMIE, au fost acordate deja peste 700 de finantari IMM-urilor, iar prin intermediul acestei suplimentari ne asteptam macar la dublarea acestui numar", a declarat Monica Udrescu, director executiv al Ariei IMM la Raiffeisen Bank.

Si CEC Bank a anuntat recent suplimentarea acordului de finantare si garantare cu partajarea riscurilor in cadrul initiativei JEREMIE. Potrivit bancii, valoarea totala disponibila pentru noile imprumuturi este de 24 de milioane de euro, in echivalent lei, contributia fiecareia dintre institutii fiind de 50% din valoarea finantarilor acordate.  

”Suma de 10 milioane euro alocata initial (5 milioane euro din surse FEI si 5 milioane euro din sursele proprii ale bancii) a fost utilizata integral, creditele fiind acordate pentru finantarea capitalului de lucru,  pentru realizarea unor proiecte de investitii cu destinatii, precum constructia/achizitionarea de hale industriale, achizitionarea de spatii comerciale si de productie, extinderea si modernizarea  unitatilor de cazare si turism sau achizitionarea de echipamente industriale si medicale”, se arata intr/un comunicat al bancii.

De asemenea, Banca Transilvania anunta o suplimentare de 13 milioane de euro a fondurilor JEREMIE. Astfel, IMM-urile vor beneficia, prin intermediul bancii de finantari suplimentare in valoare totala de 26 de milioane de euro, destinate investitiilor si capitalului de lucru. In plus, banca sustine ca acorda aceste finantari cu dobanda si comisioane reduse la jumatate fata de nivelul pietei, si cu cerinta de a avea garantii pentru doar 70% din valoarea imprumutului.

”Banca Transilvania a beneficiat anul trecut de 15 milioane euro in cadrul initiativei JEREMIE, banca dubland fondurile puse la dispozitia intreprinzatorilor eligiblili. Programul s-a bucurat de succes, suma fiind folosita integral, prin acordarea de credite in valoare de 30 de milioane de euro. Aproape 80% din aceasta suma a fost destinata proiectelor de investitii, iar aproximativ 20%, capitalului de lucru si extinderii afacerilor. Aproape 200 de IMM-uri, clienai ai Bancii Transilvania, au beneficiat pana acum de imprumuturi JEREMIE. Valoarea medie a creditelor acordate de BT intreprinderilor mici si mijlocii este de aproximativ 170.000 euro”, se arata intr-un comunicat al bancii. 

Principala misiune a Fondului European de Investitii, parte din Grupul Bancii Europene de Investitii, este de a sustine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finantare.

JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) este o initiativa comuna a Comisiei Europene si a Bancii Europene de Investitii care are ca obiectiv cresterea accesului la finantare pentru IMM-urile din Uniunea European? in cadrul Fondurilor Structurale pentru perioada 2007-2013.

Titlurile pentru populatie, tranzactionate pe BVB

Titlurile de stat, in valoare de 65 de milioane de lei, vandute de Ministerul Finantelor Publice in cadrul emisiunii dedicata populatiei, intra vineri la tranzactionare pe Bursa. Cu aceasta ocazie, reprezentanti ai Ministerului au declarat ca, pentru urmatoarele emisiuni se ia in calcul reducerea valorii nominale la 100 de lei. 

Titlurile vandute au o valoare nominala de 1.000 de lei, considerata prea mare. Aceasta, alaturi de procedura complicata de subscriere, prin care investitorul trebuia sa aleaga dobanda dintr-un interval, au facut ca subscrierile sa fie mult sub oferta. 

Un numar de 1.236 persoane fizice au cumparat 64.999 de obligatiuni de stat, scoase la vanzare de Ministerul Finantelor in perioada 8-19 iunie. Titlurile au o maturitate de doi ani si vor beneficia de o dobanda de 2,15% pe an.

Astfel, prima oferta de titluri de stat destinata populatiei din ultimii zece ani s-a subscris in proportie de 65%, in conditiile in care statul a oferit 100.000 de titluri, cu valoarea totala de 100 de milioane de lei. 
Prin listarea la Bursa, titlurile de stat vor putea fi vandute inainte de scadenta de doi ani, insa la un pret stabilit de piata. Simbolul bursier sub care se vor tranzactiona titlurile de stat este R1706A.

Titlurile de stat pentru populatie sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti incepand cu data 26 iunie 2015.

Programe gratuite de formare profesionala pentru femei

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) ofera programe gratuite de formare profesionala femeilor din Romania. Astfel, pana in luna octombrie a acestui an, 1.100 de femei pot beneficia de aceste programe. 

Proiectul ”STEP2SUCCESS - Promovarea egalitatii de sanse a femeilor pe piata muncii este implementat de CNIPMMR in parteneriat cu compania Market Scope.

”Discriminarea la locul de munca inca exista, iar maternitatea e principalul motiv de discriminare. Acest fenomen are drept cauze principale educatia si mentalitatea. Femeile, in general, lucreaza mai mult, pe un salariu mai mic, insa sunt mai constiincioase decat barbatii. In functiile de top, discriminarile dintre barbati si femei sunt mai reduse, insa ele se accentueaza in cazul pozitiilor de baza sau de nivel mediu dintr-o companie”, sustine Marian Gherghescu, consultant de implementare al proiectului. 

Obiectivele specifice ale programului se refera la cresterea gradului de ocupare si integrare a femeilor pe piata muncii, prin cursuri de calificare si recalificare pentru minimum 660 de femei, la organizarea de programe pentru competente antreprenoriale pentru 320 de femei, dar si la acordarea de asistenta pentru initierea unei afaceri pentru minimum 100 de femei.

Bancnota de 100 de lei, in topul falsurilor in 2014

La Banca Nationala a Romaniei (BNR) au fost expertizate, anul trecut, 2.631 de bancnote false, in crestere cu 122% fata de anul 2013, potrivit raportului anual al BNR pentru 2014. Cele mai multe bancnote false descoperite sunt de 100 de lei, respectiv 1.725 de bucati. 

Pe locul al doilea s-a situat bancnota de 50 lei, cu un numar de 673 de falsuri, iar pe locul al treilea, bancnota de 200 de lei, cu un numar de 187 de falsuri.

Din numarul total de bancnote false, 229 au fost capturate de politie in cursul unor actiuni specifice, inainte de a fi puse in circulatie, iar 2.402 falsuri au fost depistate in circulatie (cu 225% mai multe decat in anul 2013).

Astfel, potrivit datelor BNR, numarul de falsuri la un milion de bancnote autentice in circulatie a fost de 2,4 bucati, in crestere de la 0,82 bucati in anul 2013.

Anul trecut, numarul de bancnote in euro false descoperite in circulatie pe teritoriul Romaniei si expertizate la BNR a fost de 2.607 bucati, cu 2,6% mai multe decat in 2013.