Saturday, June 11, 2016

Singurul investitor de la Carpatica se retrage

Carpatica Asig a ramas fara singurul investitor care a declarat public faptul ca vrea sa o cumpere. Grupul olandez International Insurance Consortium (IIC) a anuntat ca a interupt finalizarea procesului de achizitie a actiunilor Carpatica, din cauza ca i-a fost negat accesul la informatii relevante cu privire la companie. 

Potrivit unui comunicat de presa transmis de potentialul investitor, acest fapt implica retragerea dosarului de achizitie depus la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in vederea aprobarii achizitiei a 100% din actiunile companiei.

"IIC Group a avut o imagine clara asupra planului de revitalizare si redresare necesar al Carpatica Asig, ceea ce ar fi creat un viitor promitator pentru companie. Datorita statutului special al Carpatica Asig, care este sub administrarea speciala a Fondului de Garantare al Asiguratilor, lui IIC i-a fost negat accesul la informatii importante si relevante referitoare la statusul companiei. In acest blocaj de comunicare neobisnuit, a fost imposibil sa stabilim un canal de comunicare eficient cu persoanele responsabile de administrarea si operatiunile companiei", se mentioneaza in comunicat. 

In plus, reprezentantii IIC sustin ca situatia companiei Carpatica Asig s-a deteriorat in ultima vreme, iar cifrele primite in faza initiala nu au mai putut fi folosite ca si baza pentru redresarea ulterioara a companiei. "Ca si consecinta, implementarea unui plan de redresare impunea un orizont de timp mult mai mare", se mai arata in comunicat. 

ASF neaga acuzatiile IIC    

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, sustine ca grupului in cauza nu i s-a refuzat accesul la datele mentionate, avand in vedere faptul ca nici nu a avut ocazia sa le ceara. 

Conform acestuia, International Insurance Consortium putea solicita date despre Carpatica Asig doar daca ASF i-ar fi aprobat dosarul. Insa discutarea dosarului IIC se afla pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a Consiliului ASF.


Misu Negritoiu declara recent ca urmeaza sa se ia o decizie  cu privire la intentia grupului IIC de a prelua Carpatica Asig in aceasta saptamana, insa a mentionat ca acesta este un grup format "mai degraba din persoane fizice", sugerand ca ar fi preferabil un grup format din persoane juridice.

In acest context, presedintele ASF a mai spus ca are semnale si din partea altor investitori ca ar fi interesati de societatea din Sibiu si cu care au avut loc, deja, discutii pe aceasta tema, insa nu a mentionat numele lor pe motiv ca asteapta continuarea discutiilor. 

Urmatoarele masuri de redresare vor fi anuntate in iulie

Pe de alta parte, Misu Negritoiu a precizat ca societatea Carpatica Asig merge foarte bine sub regimul de supraveghere si de conducere temporara de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor si asteapta evaluarea de la consultantul Deloitte la finalul acestei luni pentru a se stabili urmatoarele masuri de redresare. Acestea vor fi anuntate, cel mai probabil, in luna iulie, a mai spus presedintele ASF. 

Autoritatea a anuntat la finalul lunii ianuarie 2016 ca a decis aplicarea masurilor de rezolutie in cazul societatii de asigurari Carpatica Asig, ceea ce presupune preluarea companiei de catre autoritate in vederea redresarii, respectiv vanzarii. Prin mecanismul de rezolutie se doreste o interventie a autoritatii in cazul in care o companie de asigurare nu poate indeplini cerintele legale, inainte de a intra in faliment.

MFP este de acord cu scutirea de impozit la darea in plata

Ministerul Finantelor Publice este pe punctul de a definitiva procedurile legate de exceptarea de la impozit a persoanelor care apeleaza la darea in plata. Reprezentantii institutiei au convenit, impreuna cu initiatorul legii, cu notarii publici, dar si la solicitarea reprezentantilor debitorilor, sa emita o Ordonanta de Urgenta in acest scop. 
Ordonanta va aduce modificari Codului Fiscal si nu Legii privind darea in plata cum s-a propus initial. "Am convenit cu totii ca, pentru lamurirea nedatorarii impozitului la darea in plata, se va emite o ordonanta de urgenta. Nu vor exista criterii gen casa in care locuiesti sau criterii legate de venituri. Au ramas de clarificat niste chestiuni tehnice solicitate de catre notari", a explicat initiatorul Legii, Daniel Zamfir, dupa o intalnire la Ministerul Finantelor. 

Scutirea s-ar putea aplica doar la prima dare in plata

Potrivit unor surse din piata, pentru a se evita scutirea de impozit pentru persoanele care au achizitionat mai multe locuinte prin credit si acum vor sa le dea in plata, facilitatea se va acorda doar la prima dare in plata. 

Totodata, cei care au fost deja executati silit si figureaza cu datorii la stat in contul impozitului datorat pentru transferul de proprietate in urma executarii urmeaza sa fie amnistiati, au precizat sursele citate. 

Scutirea de impozit pentru darea in plata a fost solicitata de Asociatia Uilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) imediat dupa intrarea in vigoare a Legii, cand s-a pus pentru prima data problema impozitarii transferului de proprietate in acest caz, avand in vedere ca debitorul nu obtine un castig din aceasta tranzactie. Din contra, acesta iese in pierdere din renuntarea la casa, avansul platit initial si din ratele achitate de la contractare pana in prezent. 
    
AURSF a cerut eliminarea impozitului imediat ce Legea a intrat in vigoare

Presedintele AURSF, Alin  Iacob, a explicat, la vremea respectiva, ca perceperea acestui impozit, care poate ajunge chiar la 10.000 de lei, reprezinta o bariera artificiala si incorecta in calea deciziei debitorului de a apela la prevederile Legii privind darea in plata.

Mai mult, reprezentantii AURSF au criticat si prima interpretare a Ministerului Finantelor, potrivit careia impozitul ar trebui platit ca la orice tranzactie imobiliara, iar suma la care se aplica procentul de impozitare sa fie soldul creditului.

Acestia au explicat ca art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, mentionat si de MFP in precizarea sa, face referire la valoarea imobilului, nu la soldul creditului. 

AURSF a prezentat si un exemplu de calcul, din care reiese ca debitorul plateste mult mai mult daca impozitul se aplica la soldul creditului, avand in vedere ca valoarea bunului ipotecat a scazut foarte mult in ultimii ani. Astfel, pentru un apartament in valoare de 24.710 de euro, echivalent lei, conform expertizelor notariale, impozitul de 2% ar fi de 2.217 lei. Impreuna cu taxele notariale si celelalte taxe percepute, debitorul ar ajunge la un cost de  4.100 de lei. 

Pentru acelasi apartament, cu un sold al creditului de 80.000 de franci elvetieni, impozitul ar fi de 6.477 lei, iar suma care trebuie platita de debitorul care vrea sa dea apartamentul in plata ajunge la 10.900 de lei.

MFP plateste populatiei dobanda pentru titlurile de stat cumparate in 2015

Persoanele fizice care au cumparat, anul trecut, titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice in cadrul programului Fidelis primesc, la finalul acestei luni, prima dobanda, in valoare de 21,5 lei/titlu. Incaseaza dobanda cei care detin aceste titluri la data de referinta, respectiv 22 iunie 2016.

Platile vor fi realizate prin intermediul Raiffeisen Bank, in calitate de Agent de Plata, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice.

Titlurile de stat au fost emise in iunie anul trecut, pe doi ani, cu o valoare nominala de 1.000 de lei pe titlu, la o dobanda de 2,15%, platibila anual. 

Autoritatile explica modalitatile de plata a dobanzilor

Sumele vor fi virate in conturile detinatorilor prin mai multe modalitati. Astfel, platile catre detinatorii de titluri de stat persoane fizice si juridice care la data de referinta 22.06.2016 detin titluri de stat evidentiate in conturi de instrumente financiare deschise la participantii la sistemul Depozitarului Central (societati de servicii de investitii financiare/institutii de credit), se realizeaza prin transfer bancar in conturile participantilor, prin intermediul Depozitarului Central si al Agentului de Plata, respectiv Raiffeisen Bank, la data platii, respectiv 27 iunie. 

Platile catre cei care, la data de referinta, detin titluri de stat evidentiate in conturile individuale administrate de Depozitarul Central, se realizeaza prin transfer bancar, in conturile detinatorilor, sau in numerar la ghiseele agentiilor Raiffeisen Bank, numai catre detinatorii de titluri de stat persoane fizice.

Pentru transfer bancar, detinatorii de titluri trebuie sa depuna documentatia necesara, in original, la sediul Depozitarului Central, sau se pot transmite prin posta. 

Anul trecut, emisiunea de titluri, in valoare de 100 de milioane de lei, a fost subscrisa in proportie de 65%, asadar au fost vandute 65.000 de titluri, catre 1.236 de investitori.

MFP vrea sa atraga mai multi cumparatori pentru titlurile de stat
Anul acesta, Ministerul Finantelor Publice isi propune sa vanda mai multe titluri si, mai ales, catre mai multi investitori. Noua emisiune, pe care Finantele o lanseaza in iulie pentru persoane fizice, are valoarea totala tot de 100 de milioane de lei, insa valoarea unui titlu scade la 100 de lei. Scadenta ramane, insa, la doi ani, cu plata anuala a dobanzii.

Dobanda va fi anuntata la momentul lansarii, dar va fi fixa, pentru ca fomula de anul trecut a fost considerata prea complicata.

La scadenta, Ministerul Finantelor Publice va organiza si o loterie aniversara prin care 100 de persoane fizice, detinatori de titluri de stat, vor castiga premii de cate 1000 de lei fiecare, indiferent de numarul de titluri detinute.

Si titlurile de anul acesta, ca si cele de anul trecut, vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti, astfel ca detinatorii vor putea sa le vanda in cazul in care vor avea nevoie de bani inainte de scadenta. Pretul, insa, va fi stabilit in functie de conditiile pietei.  

De asemenea, Ministerul a anuntat ca, anul acesta, perioada de subscriptie va fi mai lunga, pentru ca cea de doua saptamani din 2015 a fost considerata insuficienta.

OUG pentru scutirea de impozit la darea in plata va fi gata in iunie

Ordonanta de Urgenta de care va scuti de impozit debitorii care apeleaza la darea in plata trebuie adoptata pana la finalul acestei luni, inainte de vacanta parlamentara, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu. Ea mentionat ca saptamana viitoare proiectul va fi pus in dezbatere publica. 

Ministrul Finantelor a confirmat, astfel, ca se lucreaza la un proiect de OUG, care va modifica prevederile Codului Fiscal cu privire la impozitarea transferului de proprietate, astfel incat sa fie exceptati la la plata acestei taxe cei care dau casa in plata bancii in contul creditului ramas de plata. 

Scutirea va fi valabila pentru prima dare in plata

Anca Dragu a precizat ca, in actuala varianta de lucru, se ia in calcul acordarea acestei facilitati doar pentru prima actiune de dare in plata. In plus, nu se intentioneaza introducerea altor criterii cum ar fi transe de venit sau altele de acest gen, pentru ca se urmareste ca legea sa fie cat mai clara si usor de aplicat. 

Totodata, ministrul Finantelor a explicat ca se analizeaza si cazul celor care au fost deja executati silit si figureaza cu datorii la stat in contul impozitului datorat pentru transferul de proprietate in urma executarii, si se intentioneaza ca acestia sa fie amnistiati.

In acelasi timp, se va gasi o solutie si pentru cei care au garantat un credit cu mai multe proprietati imobiliare, a mai promis ministrul Finantelor.

Scutirea de impozit pentru darea in plata a fost solicitata de Asociatia Uilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) imediat dupa intrarea in vigoare a Legii, cand s-a pus pentru prima data problema impozitarii transferului de prorietate in acest caz, avand in vedere ca debitorul nu obtine un castig din aceasta tranzactie. Din contra, acesta iese in pierdere din renuntarea la casa, avansul platit initial si din ratele achitate de la contractare pana in prezent.