Monday, April 4, 2016

Raportarea zilnica a conturilor la Fisc se amana cu trei luni

Bancile mai au la dispozitie trei luni pentru a se conforma noilor reguli privind raportarea zilnica la Fisc a datelor cu privire la deschiderea, respectiv inchiderea de conturi, dar si la inchirierea casetelor de valori. Desi trebuia sa intre in vigoare la 1 aprilie, noul format a fost amanat pana la data de 1 iulie. 
Potrivit ANAF, amanarea a fost necesara din cauza faptului ca bancile nu au inceput testarea procedurilor si adaptarea sistemelor informatice. 

"Intrucat actualmente nicio institutie de credit nu a raportat inceperea testarilor complete si pentru a se putea permite adaptarea sistemelor informatice ale acestora la noile prevederi, a fost identificata necesitatea modificarii OPANAF nr. 3770/2015, in sensul prorogarii unor termene la data de 01.07.2016", anunta ANAF.

Codul de Procedura Fiscala obliga bancile sa transmita datele zilnic la ANAF

Noul Cod de Procedura Fiscala, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016, prevede ca bancile sunt obligate sa raporteze zilnic, catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), lista persoanelor fizice sau juridice care deschid sau inchid un cont bancar, de orice fel, precum si lista celor care inchiriaza cutii de valori.

Conform ordinului 3770/2015 care contine procedura de raportare, institutiile de creditputeau transmite rulajele si/sau soldurile conturilor deschise, precum si informatiile si documentele privind operatiunile derulate prin respectivele conturi in formatul si modalitaile existente pana in acest an doar pana la data de 31 martie 2016. 

Dupa aceasta data, institutiile respective ar fi trebuit sa transmita datele in spatiul privat de pe portalul ANAF, un sistem informatic prin care utilizatorii fac upload si download de documente.

Asadar, noile proceduri sunt amanate pana la data de 1 iulie, data dupa care orice cont nou deschis la o banca din Romania, sau inchis, va fi raportat in aceeasi zi la ANAF. De asemenea, la cerere, se vor raporta si operatiunile derulate prin conturi.

In prezent, aceste date, cu privire la deschiderea de conturi bancare se raporteaza de doua ori pe luna, iar cele referitoare la inchirierea de casete de valori, doar la cerere.

Scade dobanda pentru creditele in lei

Clientii bancilor care au credite in derulare in moneda nationala, cu actualizarea dobanzii la trei luni, vor plati rate mai mici incepand cu aceasta luna. Bancile recalculeaza dobanzile trimestrial in functie de media dobanzilor interbancare calculata de Banca Nationala a Romaniei la granita dintre trimestre.

Indicatorul in functie de care se recalculeaza dobanzile, respectiv ROBOR la trei luni, a scazut, de la inceputul anului pana in prezent, cu 0,24 puncte procentuale, de la 1,02% la 31 decembrie 2015 la 0,78% la 31 martie 2016. 

Cu acelasi procent ar trebui sa scada si dobanzile la creditele in derulare avand in vedere ca bancile sunt obligate sa stabileasca dobanda in contractul de credit dupa formula ROBOR plus o marja fixa. 

In ultimul an, ROBOR la trei luni s-a injumatatit

Fata de anul trecut, indicatorul de referinta a scazut aproape la jumatate, de la 1,48% la 0,78%, astfel incat si dobanzile la creditele in lei vor fi mai mici cu 0,7 puncte procentuale in urmatorul trimestru fata de cele din trimestrul doi din 2015. 

ROBOR la trei luni este indicatorul cel mai relevant pentru dobanzile la creditele in moneda nationala, pentru ca majoritatea contractelor in derulare au dobanda variabila in functie de aceasta referinta. 

Insa scaderi ale indicatorului ROBOR s-au consemnat si pentru celelalte scadente. Astfel, ROBOR la o luna a scazut la 0,57% la finalul lunii martie, de la 0,69% la 31 decembrie 2015 ?i de la 1,52% la 31 martie 2015. 

In acelasi timp, ROBOR la sase luni a ajuns, la finalul lunii martie, la 1,03%, cu 0,31 puncte procentuale sub nivelul de la sfarsitul anului trecut si cu 0,66 puncte mai redus decat valoarea din urma cu un an.