Monday, October 27, 2014

De ce n-ar trebui sa ne linisteasca prea tare datoriile mici ale Romaniei?

Potrivit datelor prezentate pe 23 octobrie de Eurostat, datoria publica a Romaniei a coborat in trimestrul al doilea cu 218 milioane lei, la 38,5% din PIB, fiind a treia cea mai mica datorie publica din UE. 

Prezenta Romaniei in topul celor mai putin datoare state din Europa suna linistitor din perspectiva raportului PIB/datorie publica, daca n-ar exista si alte elemente care sa ingrijoreze. 
In primul rand, e vorba de serviciul datoriei, un detaliu care face ca costurile cu dobanzile sa atarne mai greu decat in cazul altor state cu datorii mai mari (Germania are 75% din PIB datorie publica dar statul german nu are nicio emotie ca nu va gasi investitori sa-i cumpere bondurile la dobanzi mici, in timp ce Romania a avut destule emotii in perioada de apogeu a crizei, cand se gaseau greu finantari si la 6%). 

In al doilea rand, dinamica din ultimii ani, imprumutul catre FMI fiind rostogolit de pilda sub forma datoriei guvernamentale din parohia BNR in cea a ministerului de Finante.

Ca pondere, emisiunile de obligatiuni si certificate reprezentau o felie de 26,1% din PIB din datoria publica in iunie, imprumuturile de stat 11,7% din PIB, iar numerarul si depozitele 0,7% din PIB. 

Cele mai indatorate state sunt Italia (133% din PIB datorie publica), Portugalia (129%) si Irlanda (116%).

Romania incaseaza doar 44% din TVA-ul aferent tranzactiilor comerciale

Intr-un studiu al Comisiei Europene privind gradul necolectarii TVA in statele UE, Romania apare pe primul loc in ceea ce priveste restantele Fiscului, doar 44% din TVA-ul preconizat la nivelul anului 2012 fiind incasat, fata de o medie de 16% ale celor 26 de state membre.

Pe urmatoarele locuri ale necompetitivitatii apar Slovacia (cu 39% neincasarea din TVA) si Lituania (36%). 

Cele mai vigilente autoritati fiscale sau cei mai onesti contribuabili se regasesc in Olanda si Finlanda (doar 5% neincasari sau 95% incasari, cum va place). 
Aproximativ 8,8 miliarde euro nu pot fi incasati in Romania din taxa pe valoarea adaugata iar faptul ca vecinii nostri bulgari nu sunt colegi de top cu noi poate fi privit din doua unghiuri: valoare procentuala mai mica a taxei (20% in Bulgaria fata de 24% in Romania) deci apetit mai redus pentru evaziune si organe fiscale mai competente, mai focusate pe marii evazionisti.

O veste proasta pentru Transgaz

Dupa investitiile mai mari decat capitalizarea bursiera a companiei preconizate sa demareze in 2016, seful Guvernului a subliniat recent ca statul nu se va mai lacomi la dividende. 

Cu perspectiva unor profituri diminuate pana la disparitie in urma unor investitii masive (500 milioane euro)  in conducta Giurgiu-Arad, parte a proiectului de interconectare al Austriei cu Bulgaria, plus o derivatie de 250 milioane euro pentru petrolul de la Marea Neagra, actionarii obisnuiti cu dividendele grase la Transgaz vor trebui sa se resemneze cu speranta unor castiguri viitoare din tarifele de transport. 
Pana atunci insa este posibil ca pretul actiunilor sa se ajusteze in ton cu perspectiva asupra dividendelor. 

Investitiile de 750 milioane euro reprezinta mai mult decat valoarea de piata a Transgaz (622 milioane euro)

De altfel, actualul premier a facut miercuri o aluzie transparenta in legatura cu politica de dividende chiar la sediul companiei. “ Asteptam performanta, asteptam profituri daca se poate, dar nu ne lacomim, nu vrem imediat profiturile sa le incasam, atata timp cat dumneavoastra reinvestiti si in felul asta consolidati compania”.

Randamentele la conturile de economii se mentin atractive

Randamentul mediu al conturilor de economii in lei s-a redus cu 0,7% in cursul acestui an, coborand pana la 2,6% in octombrie 2014.

Castigurile oferite de banci depasesc rata inflatiei (situata in prezent la 1,54%), astfel ca aceste produse nu numai ca protejeaza puterea de cumparare a banilor, dar asigura si un castig modest.
Conform tabelelor comparative Conso.ro, randamentul sumelor depuse in conturi de economii poate urca pana la 4% pe an, daca se aleg cele mai bune oferte. 

Randamentul a fost estimat intr-un scenariu in care clientul face o depunere initiala de 1.000 lei, dupa care depune 100 lei pe luna in urmatoarele 12 luni.

Reducerile de dobanda operate de banci s-au concentrat in prima jumatate a acestui an. In schimb, tendinta s-a atenuat in trimestrul III din 2014, desi au avut loc noi reduceri de dobanda de catre banca centrala.

Pe ansamblu, scaderile suferite de dobanzile la conturile de economii au fost inferioare reducerilor operate de BNR la nivelul dobanzii cheie (care s-a diminuat cu 1% in acest an).