Wednesday, April 3, 2013

Rate si dupa moarte. Persoanele decedate care au un credit risca sa lase datoria mostenire urmasilor


In situatia in care nu stiati, o asigurare este buna nu doar pentru masina sau casa. Si cine are un credit este bine sa-si faca o asigurare. Altfel, in caz de deces, datoria va fi preluata de mostenitori, care se vor trezi datori la banca.
Polita de asigurare acopera plata ratelor si in caz de somaj.
O femeie si-a inmormantat tatal acum o luna. Nu a trecut mult timp si a inceput sa fie sunata insistent de institutia financiara de la care tatal luase un imprumut, desi anuntase decesul.
Din fericire pentru ea, contractul avea o polita de asigurare, care o va salva.
In cele din urma, institutia financiara a recunoscut ca angajatii sai au facut exces de zel si ca asigurarea va acoperi tot creditul, asa cum e normal.
In momentul semnarii creditului, e bine sa incheiati si o asigurare, spun specialistii. Daca nu, sunt polite care acopera multe riscuri.
Cine are, de exemplu, un credit de 35.000 de lei poate plati o asigurare de 10 lei pe luna. In caz de deces sau invalididate, firma de asigurari va plati creditului, fara sa aiba pretentii la bunul cumparat cu banii imprumutati.

Daca am un cont in lei, pot sa primesc bani in alta valuta?

Intrebare: Am doar cont in lei dar o ruda din Germania vrea sa imi transfere o suma de bani, in euro. A zis ca prefera sa imi faca transfer prin banca, nu alta modalitate, dar nu vrea sa imi mai deschid si cont in euro. Ce pot face?

Raspuns: In functie de conditiile generale de afaceri ale fiecarei banci in parte exista posibilitatea de a primi suma si in contul de lei, realizandu-se schimbul valutar automat, la cursul bancii. 

Mai exact, banca primeste instructiunea de creditare a contului si suma in euro, opereaza schimbul valutar la cursul de schimb propriu si depune suma rezultata in contul de lei al clientului. 

In unele cazuri, clientul trebuie sa anunte banca dinainte asupra posibilitatii primirii unor sume in alta valuta decat cea a contului, si sa isi dea acordul pentru ca banca sa realizeze  schimbul valutar. In caz contrar, ordinul de plata ar putea sa nu fie executat iar suma sa se intoarca la platitor.

In alte situatii, conditiile generale de afaceri indica faptul ca banca poate sa deschide clientului un nou cont in valuta aferenta sumei primite. 

In consecinta, pentru a va asigura ca veti primi suma trimisa din strainatate trebuie sa luati legatura cu banca dvs pentru a vedea care este procedura bancii dvs si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati.  

Programul Casa Verde nu are sanse sa reporneasca nici in acest an

Ministrul mediului a confirmat ca programul Casa Verde ramane blocat si in 2013, din lipsa de fonduri, conform Agerpres. 

Programul a fost lansat in vara lui 2010 dar doi ani mai tarziu a fost intrerupt. In prezent, exista aproximativ 11.000 de cereri inscrise inca din 2011 care asteapta finantarea. 

Initial, minstrul Mediului, Rovana Plumb, declarase ca se doreste lansarea unei noi sesiuni pentru acest program in anul curent. Situatia s-a schimbat insa radical. 
“Nu sunt sanse ca programul Casa Verde sa reporneasca in acest an. Nu sunt bani, nu avem bani pentru finantarea acestuia. Daca, in perioada urmatoare, vor aparea posibilitati de finantare, atunci sigur putem sa vorbim despre o noua etapa a programului” a precizat Rovana Plumb. 

Programul a beneficiat de un buget de 100- 110 milioane lei anual iar in 2011, numarul beneficiarilor a fost de aproximativ 43.000, fiecare obtinand o subvnetie cuprinsa intre 6.000 si 8.000 lei pentru instalarea de centrale termice pe baza de energie regenerabila.

Cum sunt protejati deponentii bancilor straine?

Depozitele populatiei si firmelor sunt garantate pana la nivelul de 100.000 euro pe persoana, echivalent in lei, la fiecare banca in parte. Regula a fost armonizata la nivelul european, dar cei care depun banii in sucursale ale bancilor straine sunt asigurati in strainatate. 

Indiferent de banca la care se depun banii sumele sunt garantate pana la limita de 100.000 euro pe persoana, pentru fiecare banca in parte. Nivelul dar si procedura de despagubire, ce nu trebuie sa depaseasca 20 zile lucratoare, sunt armonizate la nivel european. 

Totusi, in functie de statutul fiecarei banci in parte, difera instututia ce urmeaza sa faca despagubirile. 

Despagubirea nu se face mereu pe plan local


Astfel, in cazul bancilor locale si a bancilor state non-UE, despagubirea intra in sarcina Fondului de garantare local. Sumele necesare provin din contributii facute periodic de toate bancile participante. 

Spre exemplu, chiar daca Marfin Bank este o banca cu capital cipriot, fiind societate romaneasca, este supravegheata de BNR, iar depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar din Romania (FGDB).
Din contra, in cazul bancilor care functioneaza in Romania ca sucursale ale unor banci din alte state UE, fara a fi persoane juridice romane, depozitele sunt garantate  de institutia aferenta din tara de provenienta. 

De exemplu, depozitele de la Bank of Cyprus sunt garantate de institutia din Cipru, depozitele de la ING Bank sunt garantate de institutia din Olanda, iar cele de la Banca Italo-Romena intra sub sfera garantarii institutiei aferente din Italia. 

Prin corespondenta, depozitele detinute de clientii sucursalelor Bancii Transilvania din Cipru sunt garantate de FGDB, in Romania. 

Unele state au dorit mai mult control 

Chiar daca reglementarile sunt armonizate la nivel european si despagubirea deponentilor in caz de faliment urmeaza aceleasi linii si acelasi termen limita in toate statele, in unele cazuri autoritatile au dorit mai mult control pe plan local. 

Spre exemplu, inca de anul trecut, autoritatea de supraveghere financiara din Marea Britanie a solicitat Bank of Cyprus sa isi modifice statulul din sucursala cirpiota in banca britanica, pentru a fi supravegheata direct. 

Unul dintre avantajele directe identificate pentru clienti a fost si faptul ca depozitele vor fi garantate de institutia britanica si nu de cea din Cipru. 

Decizia a atras si numeroase critici, deoarece incercarea de a atrage controlul pe plan local este contrara politicii de piata unica europeana.