Thursday, October 3, 2013

Pensionarii din Romania ocupa locul 48 in lume, dupa nivelul de trai

Romania ocupa locul 48 in lume, in functie de nivelul de trai al pensionarilor, intrecand tari precum Grecia, Cipru sau Slovacia. Persoanele in varsta din Bulgaria, Croatia si Albania au insa conditii mai bune de viata. 

Studiul este finantat de ONU si examineaza calitatea vietii pentru persoanele in varsta din 4 puncte de vedere: venituri, starea sanatatii, oportunitatile de angajare si gradul de educatie si mediul social (relatii sociale, siguranta fizica, drepturi civice, acces la mijloace de transport).

Indicele global arata ca cel mai bine o duc persoanele care traiesc in Nordul si Vestul Europei, in America de Nord si anumite tari din America Latina (Chile, Uruguay) si Asia de Est (Japonia).
Suedia ocupa locul 1 in clasamentul mondial, avand cel mai mare punctaj in toate cele 4 domenii analizate. Pe locurile urmatoare, se situeaza Norvegia si Germania.

Indicele arata insa ca nu doar nivelul veniturilor conteaza. Dimpotriva sunt state care apar pe pozitii superioare in clasament, desi populatia are venituri scazute. 

Bolivia ocupa locul 46 – cu 2 pozitii deasupra Romaniei – desi este una din tarile cele mai sarace tari din lume. Punctajul sau este imbunatatit deoarece a investit progresiv in politici care fac viata varstnicilor mai usoara (servicii medicale gratuite; pensii universale, fara necesitatea unor contributii).

Romania este depunctata in special la capitolele "sanatate" (locul 64 in lume) si "mediul social" (locul 68 in lume). Cel mai bine stam la siguranta veniturilor  - locul 29 in lume, depasind tari precum Elvetia si chiar Statele Unite.

BCE protejeaza dobanzile mici la euro

Banca Centrala Europeana (BCE) isi mentine neschimbata politica monetara, urmand sa asigure mai departe conditiile necesare pentru ca dobanzile in euro sa ramana la minime istorice.

“Consiliul de administratie confirma ca se asteapta ca dobanda cheie a BCE sa ramana la nivelul actual sau chiar mai scazuta pentru o perioada extinsa de timp”, a declarat presedintele bancii, Mario Draghi. 
Aceasta decizie este incurajata si de faptul ca nu exista deocamdata presiuni inflationiste in zona euro care sa puna in pericol atingerea obiectivului de inflatie. BCE isi foloseste astfel instrumentele monetare pentru a stimula cresterea economica in uniune.

PIB a inregistrat o crestere in al doilea trimestru din acest an, dupa o perioada de 6 trimestre de scadere economica, iar ultimele date confirma o revenire usoara a activitatii economice in zona euro.

Adeplast cauta investitori printr-o oferta publica de actiuni

Adeplast deruleaza in perioada 2-15 octombrie 2013 o oferta publica initiala de actiuni, prin care este pus in vanzare 33% din capitalul social al companiei.

Compania incearca sa atraga noi fonduri pentru investitii, in vederea construirii unei fabrici noi pentru productia de vata bazaltica, in Corlatesti (Prahova). Adeplast doreste sa fructifice faptul ca exista un deficit de oferta pentru acest produs pe pietele din Romania, Bulgaria, Ungaria, Ucraina si Moldova.

Societatea ar putea atrage de la actionari fonduri cuprinse intre 58 si 67 milioane lei, in functie de pretul final de subscriere. Conform prospectului, fabrica va costa aproximativ 20 milioane de euro, din care 7 milioane de euro ar urma sa fie procurate prin subventii de la stat, iar 7 milioane de euro printr-un credit BCR. In cazul in care subventia de stat nu va putea fi obtinuta, vor fi utilizate intr-o proportie mai mare sumele obtinute de la actionari.
Pretul de subscriere

In transa investitorilor mari sunt alocate 85% din actiunile din oferta. Aici se includ cererile pentru achizitia de minim 500.000 de actiuni. Pretul de subscriere este cuprins intre 3,52 si 4,06 lei pe actiuni. 

Pretul final se determina astfel:
-    daca oferta este subscrisa intr-o proportie mai mica de 120%, pretul final va fi 3,52 lei pe actiune;
-    daca oferta este subscrisa intr-o proportie mai mare sau egala cu 120%, atunci pretul final va fi cel la care oferta este subscrisa la 120%.

Pe transa investitorilor mici, pretul de subscriere este fix: 4,06 lei pe actiune. Pretul final platit va fi determinat insa de cel de pe transa investitorilor mari, cu urmatoarele discounturi:
-    3% pentru cei care subscriu in primele 4 zile ale ofertei;
-    2% pentru cei care subscriu ulterior.

Cifre cheie despre situatia financiara

Adeplast este detinuta in prezent de Marcel Barbut (99,9%). Daca oferta se va finaliza cu succes, actiunile vor fi ulterior listate la BVB, cu simbolul ADE. Oferta va fi anulata in cazul in care se subscriu mai putin de 70% din actiunile scoase la vanzare.

La sfarsitul lui 2012, Adeplast avea capitaluri proprii de aproape 79 milioane lei si datorii pe termen lung de aproximativ 67 milioane lei. Profitul din exploatare a fost de 23,3 milioane lei in 2012, reprezentand peste 12% din veniturile operationale. 

Compania a obtinut profit in ultimii 3 ani, anul trecut, rezultatul net fiind de 16 milioane lei. Raportat la numarul de actiuni pe care societatea urmeaza sa-l atinga in urma ofertei primare, rezulta un profit de 0,326 lei pe actiune. In aceste conditii, daca tinem cont de pretul minim si maxim al ofertei, indicatorul PER al companiei ar fi cuprins intre 10,8 si 12,4.

NN va prelua operatiunile ING de asigurari si pensii

ING isi va separa activitatea de investitii, asigurari si pensii din 2014. Aceste activitati vor fi preluate de o companie nou-infiintata, denumita NN.

In Romania, NN va integra activitatile ING Asigurari de Piata, ING Pensii si ING Investment Management.

“Pregatirile pentru a deveni o companie independenta avanseaza conform planului”, a precizat Ralph Hamers, CEO al ING Grup.
Separarea acestor activitati este un prim pas pe care ING il face in demersul de vanzare a operatiunilor de asigurari. 

Vanzarea a fost impusa de Comisia Europeana, ca o conditie pentru ajutoare de stat primite de ING, dupa declansarea crizei financiare. ING este obligata sa vanda 50% din activitatea de asigurari si pensii din Europa pana la sfarsitul lui 2015.