Monday, March 11, 2013

Ce se intampla cu clientii ajunsi la executare inainte de 15 februarie 2013?

Intrebare: Am ajuns la executorul judecatoresc in urma cu cateva luni, din cauza unor restante la credit. Acum mi s-a pus poprire pe toate veniturile, inclusiv cele primite din casierie.

Raspuns: Din expunerea spetei, rezulta ca executarea silita asupra persoanei in cauza a inceput anterior intrarii in vigoare a Noului Cod de procedura civila (14.02.2013), prin urmare sunt incidente normele procedurale anterioare. Sub rezerva lipsei comunicarii titlului executoriu si a tuturor documentelor de executare, urmatoarele observatii cu caracter general pot fi formulate:

1)    In ceea ce priveste infiintarea popririi - poprirea contului de salariu

In conformitate cu dispozitiile art.409 din Codul de procedura civila anterior, salariile pot fi poprite pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru acest tip de datorie – credit bancar. 

Daca sunt mai multe urmariri asupra salariului acestui debitor, poprirea nu poate depasi ½ din venitul lunar net al debitorului.

Aceste prevederi au fost gandite de legiuitor tocmai pentru a-l proteja pe debitor de riscul de a nu-si mai putea acoperi nevoile zilnice. 

Deopotriva pentru protejarea salariatului debitor, exista si dispozitiile art.452 din codul anterior, potrivit carora nu sunt supuse popririi sumele necesare platii salariului dar nu mai mult de o perioada de 6 luni de la data infiintarii popririi.

Din Procesul-verbal pentru infiintarea popririi rezulta ca acesta a fost incheiat in data de 08.02.2013 precum si faptul ca sunt poprite veniturile incasate de debitor prin casieria unitatii la care este angajat.

In cazul popririi, care se infiinteaza fara somatie - contestatia la executare se poate formula in termen de 15 zile de la data la care contestatorul a primit comunicarea privind infiintarea popririi, insa cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din salariu de catre tertul poprit

Avand in vedere ca orice act de executare este supus contestarii in termen de 15 zile de la data comunicarii lui, ar rezulta ca cititorul Conso a pierdut din pacate dreptul de a contesta masura popririi. 

Totusi, acesta ar putea formula o adresa /cerere catre compania la care isi desfasoara activitatea solicitandu-i ca aplicarea masurii popririi sa se faca in limitele prevazute de lege 

- adica poprirea sa nu depaseasca cota de 1/3 din salariu.  

2)    Din actele puse la dispozitie, rezulta ca impotriva cititorului CONSO s-a initiat sau urmeaza a fi initiata si masura executarii silite imobiliare, avand ca obiect garsoniera in care acesta locuieste impreuna cu familia. 

Din somatia de plata emisa de executor in data de 06.02.2013, rezulta ca debitorului i s-a pus in vedere ca, in caz de neplata a datoriei, garsoniera pe care acesta o detine in proprietate va fi scoasa la vanzare prin licitatie publica. 
 
Amanarea executarii silite s-ar fi putut realiza prin formularea unei contestatii la executare, in cadrul careia sa se solicite suspendarea executarii.

Aceasta cerere de suspendare presupune plata anticipata de catre debitor a unei cautiuni de 10% din valoarea obiectului cererii- in cazul de fata aproximativ 7.270 lei. 

Pentru a grabi suspendarea executarii se putea utiliza si o procedura urgenta prin care se poate solicita suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare in cadrul contestatiei. 

Trebuie mentionat ca toate demersurile legale ce pot fi formulate de un debitor contra actelor de executare trebuie formulate in anumite termene legale expres prevazute de lege, care, cel putin in aparenta, au fost depasite in cazul supus analizei.

Pasivitatea debitorului – in cazul de fata cititorul Conso -  il pune in situatia de a nu mai putea contesta masurile de executare deja comunicate, ci doar pe cele viitoare (de ex.  stabilirea pretului de vanzare a bunului imobil). 

Ceea ce debitorul in cauza ar putea totusi incerca sa conteste este insusi contractul de credit, prin invocarea caracterul abuziv al anumitor clauze ce au determinat cresterea datoriei fata de banca.

Pentru a putea sustine aceste litigii, cititorul Conso ar putea formula cerere de asistenta judiciara – pentru a fi scutit de plata unor taxe de timbru si alte cheltuieli judiciare. 
  
Trebuie mentionat - chiar daca pentru cititorul Conso acest sfat nu mai are relevanta in actuala situatie in care acesta se gaseste (are deja stabilite cheltuieli de executare initiale de 5.722,23 lei ) – ca debitorii trebuie sa intieze orice demersuri pentru a evita ajungerea in faza de executare silita, macar si pentru faptul ca pot evita astfel cheltuieli de executare ale caror cuant va “incarca“ si mai mult datoriile acumulate

Cand este bine sa te refinantezi?


Creditul de refinantare este utilizat pentru a rambursa integral un credit aflat in derulare, dar mai costisitor. Refinantarea unui imprumut este recomandata atunci cand ratele dobanzilor au scazut destul de mult comparativ cu dobanda pe care o plateste un client la un credit aflat in derulare.

Pentru ca refinantarea sa fie eficienta, diferenta de dobanda trebuie sa fie mai mare decat comisionul de rambursare anticipata a vechiului credit si comisioanele percepute la acordarea noului imprumut (inclusiv politele de asigurare).

De exemplu, o persoana mai are de rambursat la un credit ipotecar suma de 5.000 euro. Contractul mai are 5 ani pana la scadenta, iar rata dobanzii pe care o plateste este de 12%.
Daca s-ar refinanta la 8%, ar plati in urmatorii 5 ani o dobanda totala de aproximativ 1.080 euro, cu aproape 600 euro mai putin decat la creditul existent.
Tranzactia are insa propriile costuri: clientul trebuie sa achite la vechiul imprumut un comision de rambursare in avans, care nu poate depasi insa 1% (50 euro) si un comision de analiza dosar pentru noul imprumut, pe care-l consideram a fi 100 euro pentru noul credit.
Costul refinantarii va fi de 150 de euro, insa prin dobanda mai mica, va face in final oeconomie de 450 euro (600-150).

Nu este neaparat necesar ca refinantarea sa se faca pe o perioada egala cu durata ramasa la vechiul credit. Se poate opta si pentru o perioada mai scurta, situatie in care clientul realizeaza o economie suplimentara de costuri. De asemenea, cu aceasta ocazie este posibila chiar extinderea termenului de rambursare si /sau majorarea sumei imprumutate.
Pentru a calcula daca refinantarea va aduce sau nu beneficii, Conso va pune la dispozitie un calculator special de refinantare.

Atentie la comisioanele de incasare

Unele banci percep comisioane foarte mari la incasarea de bani in contul curent, inclusiv in conturile aferente conventiilor salariale. Acest lucru face ca persoanele care incaseaza des bani in cont, fie din salarii, alocatii, decontari, sa se trezeasca cu mai putin bani in cont. 

Alegerea bancii la care sa-ti incasezi salariul nu este intotdeauna o decizie individuala. Dar, exista multe alte situatii in care alegerea contului se face voluntar iar cei care isi aleg banca si contul curent trebuie sa fie foarte atenti la specificul propriilor tranzactii derulate. 

Atentie la comisioanele de incasare

Incasarea unei sume de bani in cont este una dintre operatiunile cele mai ‘dorite’ de clienti. Ce te faci insa cand aceasta operatiune este insotita de comisioane atat de mari incat pot ajunge sa diminueze simtitor sumele incasate?
Comisioanele de incasare ar fi trebui sa dispara de mult, o data cu introducerea sistemului de decontare electronica. Nu toate bancile au renuntat la ele, ba chiar in ultima vreme chiar s-au inmultit institutiile care il percep.

Cum functioneaza acest comision: de fiecare data cand iti intra bani, banca retine o parte din ei.
In general, comisioanele de incasare difera ca nivel in functie de suma primita in cont si pot ajunge chiar si la 10 lei pe operatine. 

Sa luam ca exemplu o persoana care primeste salariul in doua transe, de cate 1.000 lei fiecare. Lunar, mai primeste in cont un ajutor/alocatie/pensie alimentara de 500 lei. 

De la serviciu i se solicita sa faca anumite delegatii sau cheltuieli care ii sunt ultetrior decontate iar suma cheltuita virata inapoi pe cont pe baza bonurilor sau facturii primite: 150 lei un pranz cu un partener de afaceri si 1 abonament RATB de 60 lei. 

La un comision mediu de 5 lei pentru fiecare incasare, clientul plateste din buzunar bancii cate 25 lei in fiecare luna. 

Cei mai dezavantajati sunt cei care primesc in cont des sume de bani reprezentand decontari de mica valoare: abonamente de transport, bilete de tren, burse scolare, bonuri de taxi. 

Ce acopera comisioanele de incasare? 


Procesarea unui incasari nu presupune un comision direct pentru banca, pe care aceasta sa-l recupereze de la client. 

Singurul cost ar fi amoritizarea investitiilor in sistemul informatic al bancii. In mod normal, acestea se recupereaza din comisioanele de administrare ale conturilor curente, comsioanele pentru platile efectuate de client si din depozitele interbancare pe care bancile le fac din banii din conturile clientilor. 

Taxarea suplimentara a incasarilor aduce un profit suplimentar bancii, insa este deranjanta pentru client. Este ca si cum ai pune bani intr-un buzunar gaurit. 

Vestea buna este ca nu toate bancile pecep astfel de comisioane, astfel ca daca nu vreti sa evitati acest comision, exista alternative. 

Conso.ro va pune la dispozitie in sectiunea de Comparatii conturi curente toate ofertele bancilor. In pasul 2 de comparatii, utilizatorii pot gasi comisioanele percepute la incasare.

Comisioanele de incasare percepute de banci la contul curent
Bancacomision
 interbancarintrabancar
BCRintre 1 si 10 lei0,5 lei
Banca Transilvaniaintre 2,7 si 18 leiintre 1,5 si 8 lei
BRDintre 3 si 10 lei2 lei
Raiffeisen Bankintre 3 si 7 lei-
Volksbankintre 1,7 si 22 lei-
CEC Bank1 leu-