Wednesday, April 11, 2018

Ar trebui repatriata rezerva de aur a Romaniei?

Disputa cu privire la rezerva de aur a Romaniei depozitata la Banca Angliei revine in actualitate dupa anuntul Ungariei de repatriere a celor 3 tone de aur detinute la Londra. Rezerva Romaniei are 103 tone si, potrivit BNR, 60% este pastrata la Londra pentru a conferi incredere in economia nationala. Decizia este contestata insa de unii analisti. 

Numeroase voci au sustinut, de-a lungul ultimilor ani, ca rezerva de aur a Romaniei ar trebui repatriata sau, cel putin, remunerata. 

Fostul bancher, Lucian Isar, face apel la Curtea de Conturi sa verifice de ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu incaseaza dobanda pentru aurul pastrat la Banca Angliei. 

De ce nu primeste BNR dobanda pentru aurul depus la Londra?

"Printr-o nota interna din 2006, Isarescu (guvernatorul BNR, Mugur Isarescu -n.r.) a decis ca Romania sa nu mai primeasca dobanda la aurul pastrat in strainatate. Inainte de 2006, Romania a primit dobanda la aurul pastrat in strainatate, iar dupa aceasta data celelalte banci centrale din regiune raporteaza in documentele anuale dobanda primita la detinerile de aur din strainatate”, spun Isar. 

Intr-o alta postare, din ianuarie 2017, analistul financiar a mentionat ca, in alte tari, institutia de control similara Curtii de Conturi a Romaniei a efectuat astfel de controale si a luat si masuri. Acesta a dat ca exemplu Polonia, unde institutia responsabila a evaluat managementul rezervelor valutare ale Poloniei, administrate de Banca Nationala a Poloniei in numele statului polonez. In urma evaluarii s-a descoperit ca in perioada 2009-2013, la un moment dat, Banca Centrala a Poloniei a incetat sa mai primeasca dobanda la aurul detinut la Londra si, in consecinta, au calculat prejudiciul pentru perioada in care nu s-a incasat dobanda la aur.
In cazul Poloniei, detinerea de la Londra reprezinta 95% din totatul aurului detinut.

Mai mult, Isar a amintit faptul ca, in ultimii ani, tot mai multe state au anuntat ca isi repatriaza aurul pastrat in alte state. Dupa ce Germania a spus ca si-a adus acasa aurul din strainatate, iar bancile centrale ale Austriei si Olandei au decis sa repatrieze mari cantitati din rezervele de aur aflate in afara tarii, pe fondul viitorului instabil al Europei si al posibilitatii unui nou razboi rece, Banca Nationala a Ungariei a anuntat repatrierea celor trei tone de aur pe care le avea la Londra.

Cum explica BNR decizia de a pastra aurul in strainatate?

In acest context, Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca respinge ferm orice insinuare care pune in discutie certificarea si legalitatea administrarii rezervei internationale.
 
Purtatorul de cuvant al bancii centrale, Dan Suciu, a precizat recent ca BNR a raspuns in mod repetat unor astfel de acuzatii si a pus la dispozitie o serie de date in legatura cu rezerva de aur a Romanei si explicatii de fond in legatura cu administrare acesteia. 

Potrivit acestuia, administrarea rezervei de aur se face conform prevederilor legale in vigoare care confera atributii si responsabilitati clare BNR (pastrare, depozitare, administrare, auditare).
 
La randul sau, Dragos Popescu, arbitrajist principal, Directia Operatiuni de piata, la BNR a explicat ca mentinerea aurului in custodie la Banca Angliei, are ca scop, in primul rand, garantarea faptului ca Romania dispune de o rezerva de aur standardizata si disponibila a fi utilizata ca garantie in cazul unor operatiuni de finantare a tarii in situatii de criza ori pentru o eventuala valorificare intr-o perioada scurta de timp.

„Pastrarea aurului la Banca Angliei confera implicit pietei internationale confortul ca acea rezerva de aur respecta conditiile standard minime pentru tranzactionare imediata. In cazul folosirii aurului din tara drept garantie (colateral) ar fi necesare cateva etape de verificare a caracteristicilor lingourilor avute in vedere, etape ce ar face practic imposibila folosirea in caz de urgenta”, explica Dragos Popescu.

Referitor la faptul ca BNR nu primeste dobanda pentru aurul pastrat la Londra, reprezentantul institutiei a precizat ca pentru pastrarea in custodie, custodele – in acest caz Banca Angliei – nu remunereaza pe cel caruia ii presteaza servicii. 

„Nici banca centrala a Romaniei, nici cea a Poloniei, nici cea a Bulgariei, nici cea a Italiei etc. nu primesc dobanda pentru aurul aflat in custodie la Banca Angliei si este firesc sa fie asa. Aurul aflat in custodie la Banca Angliei apartine in continuare Romaniei – si nu poate fi folosit decat la instructiunile exprese ale Bancii Nationale a Romaniei”, mai spune specialistul citat. 
Si oricum, in perioada recenta cel putin, ratele de dobanda la depozitele de aur pe termen scurt se situeaza in teritoriu negativ, ca si ratele de dobanda pe termen scurt pentru unele valute.

In plus, el a mentionat ca decizia de trimitere in custodie a aurului la Banca Angliei a fost facuta cu informarea Parlamentului, Presedintiei si Guvernului de la acea data. 
Totodata, ultimul transfer de aur la Banca Angliei a avut loc cu mult timp inaintea crizei financiare internationale (2002) si nu dupa aceasta asa cum se vehiculeaza in interventiile recente ale unor analisti, a explicat arbitrajistul principal BNR.

Motivul pentru care alte tari au decis repatrierea

In contextul discutiilor referitoare la programele de repatriere anuntate de unele banci centrale, argumentele oferite de acestea au avut la baza diversificarea riscului prin tintirea unei distributii echilibrate a rezervelor de aur intre locatiile din strainatate si cele din tara, in conditiile in care concentrarea in anumite locatii din afara tarii era de peste 80 la suta din totalul rezervelor de aur (Germania), a mai spus.

Rezerva de aur a BNR cantareste 103,7 tone, din care 61,24 tone in contul de la Londra si restul in tara.

Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a explicat, in repetate randuri, ca rezerva internationala - aurul si rezerva valutara (in prezent in valoare de 34,7 miliarde de euro) - este tinuta in afara tarii pentru ca, de exemplu, astfel se poate verifica existenta acesteia in orice clipa pe plan international in sistemul de conturi.

"Multa lume considera ca e ceva necurat aici, de ce BNR tine aurul la Londra. Pai, aurul este parte din rezerva noastra internationala. E rezerva internationala. Nu e rezerva interna. Toata rezerva internationala a unei tari se tine in exterior, ca de-aia se numeste rezerva internationala. Daca am tine-o in tara nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea”, a explicat Isarescu. 

El a adaugat ca rezerva de aur ar putea sa fie adusa in tara, dar atunci ar deveni rezerva interna.