Friday, May 16, 2014

ASF: Clientii Omniasig nu trebuie sa isi faca probleme

Presedintele ASF, Misu Negritoriu a precizat ca perchezitiile efectuate de politie la sediile Omniasig nu trebuie sa ingrijoreze clientii deoarece situatia este sub control.

“Ne-am intalnit astazi cu conducerea societatii si cu actionarul si din nou ne-am asigurat ca stiu ce au de facut, coopereaza in rezolvarea acestui caz si vor lua toate masurile necesare ca posesorii de polite si clientii sa nu aiba de suferit”, a precizat Negritoiu.

Seful ASF spune ca autoritatea colaboreaza cu Parchetul in rezolvarea acestei situatii individuale. Totodata, el a dat asigurari ca societatea este bine capitalizata, deoarece actionarii au adus peste 100 milioane euro in ultimii ani.

“Societatea intruneste criteriile de prudentialitate legale, are o buna cota de solvabilitate si lichiditate si, din informatiile pe care noi le avem, are constituite si rezervele tehnice suficiente”, a afirmat Negritoiu.

Conform informatiile publicate de Omniasig, verificarile au vizat politele incheiate in a doua jumatate a anului 2013. Compania informeaza clientii ca toate politele emise sunt valide si isi va respecta toate obligatiile contractuale care decurg din acestea.

Suma medie acumulata in Pilonul II – 2.500 lei

Suma medie acumulata de participanti la fondurile de pensii private obligatorii este de aproximativ 2.500 lei, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Din cei 6 milioane de participanti, doar jumatate au avut contributii repetitive in perioada mai 2008-martie 2014. In aceste cazuri, suma acumulata este ceva mai ridicata, situandu-se in medie la aproape 3.350 lei.

Doar 450.000 de persoane dispun de sume cu valori cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei.  Sume mai mari de 10.000 lei in cont au aproximativ 159.000 persoane.

De la 1 ianuarie 2014, cota de contributie pentru Pilonul II este de 4,5 puncte procentuale (din contributia la asigurari sociale), cu 0,5 puncte procentuale mai mult decat in anul 2013. Primele contributii majorate au fost cele virate pentru luna martie 2014 (calculate la salariile brute aferente lunii ianuarie 2014).

Investitiile straine directe au crescut cu 30% in trimestrul I

BNR informeaza ca investitiile straine directe au fost de 570 de milioane euro in primul trimestru din 2014, fiind cu 30% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut.

Participatiile de capital (inclusiv profitul reinvestit) au reprezentat 514 milioane euro, in timp ce creditele intragrup – 56 milioane euro.

Contul curent al balantei de plati a revenit insa pe deficit (-261 milioane euro), fata de un excedent de 6 milioane de euro, cat s-a inregistrat in primele 3 luni ale anului trecut.

Schimbarea a fost cauzata de balanta veniturilor, unde deficitul aproape ca s-a dublat, ajungand la 1,5 miliarde euro. Acest deficit este cauzat de datoria externa si reflecta sumele care ies din tara sub forma de dobanzi pentru imprumuturile contractate din strainatate.

In schimb, balanta comerciala si-a mentinut relativ constanta pozitia, deficitul pe primele 3 luni situandu-se la 546 milioane euro. Prin comparatie, in 2008 cand economia duduia, acest deficit era de 3,8 miliarde euro.

BRD acorda credite pentru IMM prin programul JEREMIE

BRD pune la dispozitia IMM-urilor credite de investitii si pentru capital de lucru, in cadrul programului JEREMIE. Aceste imprumuturi se acorda cu garantii mai reduse si la costuri mai mici.

Costul creditelor (dobanda si comisioanele) este cu 50% mai mic decat in cazul finantarilor acordate de banca in conditii standard, iar garantiile pot fi de maximum 60% din valoarea creditului.

Suma maxima accesibila este de 1 milion euro (echivalent in lei), cu respectarea pragului maxim permis privind ajutorul de minimis.

Imprumuturile pot fi folosite pentru finantarea activitatii curente si pentru finantarea investitiilor pe termen lung. Durata maxima de rambursare este de 2 ani pentru creditul de capital de lucru si de 10 ani pentru creditele de investitii, cu o perioada de gratie de 24 de luni, dar care nu poate depasi o treime din perioada totala de creditare.