Tuesday, June 6, 2017

Bancile ingreuneaza accesul populatiei la credite

Bancile au inasprit standardele de creditare in primul trimestru din acest an, atat pentru creditele de consum acordate populatiei, cat si pentru cele ipotecare, reiese dintr-un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Conform documentului, accesul la creditele de consum se va ingreuna si in trimestrul doi. 

Pe de alta parte, preturile locuintelor s-au majorat in perioada mentionata. 

"Potrivit raportarilor institutiilor de credit, preturile imobilelor rezidentiale s-au majorat in T1/2017. Bancile estimeaza ca aceasta tendinta va continua in trimestrul II”, se mentioneaza in raportul citat. 

In aceeasi perioada, rata solicitarilor respinse de catre banci a ramas relativ neschimbata in cazul creditelor ipotecare.

In cazul imprumuturilor acordate companiilor nefinanciare, conditiile de creditare s-au mentinut la un nivel constant raportat la perioada anterioara, exceptie facand creditele acordate pe termen scurt companiilor mici si mijlocii, pentru care conditiile s-au inasprit moderat, precizeaza BNR.

Creditele de consum, contractate tot mai greu

"Pentru urmatoarele trei luni, institutiile de credit anticipeaza o inasprire semnificativa a standardelor de creditare pentru creditele de consum si, respectiv, marginala pentru imprumuturile ipotecare. In ceea ce priveste companiile nefinanciare, standardele de creditare sunt asteptate sa se mentina si in T2/2017 la un nivel similar celui curent", mai arata raportul.

Potrivit raportarilor bancilor din zona euro, in primul trimestru din 2017 standardele de creditare aferente atat creditelor ipotecare, cat si creditelor de consum s-au relaxat. Previziunile pentru urmatorul trimestru arata ca standardele de creditare pentru toate tipurile de credite destinate populatiei se vor mentine constante.

Pentru companii, bancile din zona euro au relaxat usor standardele de creditare in perioada mentionata, in linie cu asteptarile, principalul factor fiind cresterea presiunii concurentiale resimtite de institutiile de credit. Totodata, bancile din zona se asteapta la o inasprire marginala a standardelor de creditare in urmatoarele 3 luni.

Cererea din partea populatiei creste, la firme stagneaza

In ceea ce priveste cererea de credite, aceasta s-a majorat semnificativ atat in cazul imprumuturilor de consum pentru populatie, cat si pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri. In schimb, cererea pentru credite din partea companiilor nefinanciare a inregistrat un avans marginal.

In trimestrul doi din an, bancile preconizeaza cresterea cererii atat in cazul imprumuturilor de consum destinate populatiei, cat si pentru creditele ipotecare.

In cazul companiilor, insa, cererea va ramane aproape neschimbata fata de primele trei luni din an. 

Sondajul este efectuat trimestrial de Banca Nationala si are la baza un chestionar (publicat in cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.