Thursday, April 23, 2015

Reguli noi pentru casele de schimb valutar

Cei care vor sa infiinteze o casa de schimb valutar vor fi obligati sa dea o declaratie pe propria raspundere ca nu au fost, in ultimii cinci ani, actionari semnificativi ai unei case de schimb care a functionat ilegal. De asemenea, proprietarii unei case de schimb care functioneaza fara autorizatie nu vor avea voie sa infiinteze alta cinci ani. 

Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de Ordin al ministrului Finantelor Publice publicat pe site-ul institutiei, care modifica Ordinul de functionare a caselor de schimb valutar aflat in vigoare. 

O alta modificare da dreptul Comisiei de autorizare a activitatilor de schimb valutar sa dispuna revocarea autorizatiei unei entitati si a tuturor codurilor statistice atribuite acesteia, in situatia in care aceasta este sanctionata prin revocarea/suspendarea codului statistic al unui  punct de schimb valutar, iar aceasta continua sa desfasoare activitate.

”Modificarile si completarile aduse Ordinului ministrului Finantelor publice nr. 664/2012 au in vedere imbunatatirea cadrului legal, urmare a constatarilor facute de Comisia de autorizare a activitatii de schimb valutar, astfel: a devenit o practica unitara pentru asociatii sau actionarii semnificativi, administratorii entitatilor sanctionate pentru nerespectarea legislatiei in domeniul schimbului valutar, sa infiinteze alte societati comerciale pentru care solicita autorizatie de schimb valutar/cod statistic, in vederea evitarii inchiderii punctului de schimb valutar urmare a sanctiunii primite”, se arata in Raportul de aprobare a Ordinului. 

Alte modificari ale ordinului vizeaza eliminarea obligatiei contribuabilului de a solicita certificatul de atestare fiscala de la ANAF, necesar pentru  obtinerea autorizatiei de schimb valutar. Acesta va fi solicitat direct de catre Directia Generala Management al Domeniilor Reglementate Specific, din cadrul Ministerului Finantelor Publice. De asemenea, se elimina obligatia contribuabilului de a solicita cazierul fiscal, pentru ca informatiile cuprinse in cazier vor putea fi verificate de autoritatea de control direct in cazierul fiscal national gestionat de Ministerul Finantelor Publice.

Seful Bursei explica avantajele listarii IMM-urilor

Pietele pentru IMM-uri nu pot aduce lichiditate mare, dar ofera capital si, totodata, transparenta, responsabilitate si guvernanta corporativa, sustine directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski. El a vorbit, in cadrul unei conferinte internationale, despre educatia financiara si despre guvernanta corporativa.
“Astazi, bursele de valori pot promova si mai mult guvernanta corporativa prin pietele pentru IMM-uri. Pentru bursele de valori poate fi dificil sa sprijine pietele pentru IMM-uri, deoarece astfel de piete sunt mici in termeni de lichiditate; ele reprezinta o provocare dificila pentru cei care doresc o depasire. Cu toate acestea, bursele care au decis sa creeze aceste piete au un rol foarte important”, a precizat Sobolewski prin inetrmediul unui comunicat

Directorul general al BVB a subliniat faptul ca principiile de guvernanta corporativa reprezinta unul dintre aspectele centrale ale pietelor de capital moderne. In acest context, Ludwik Sobolewski a explicat ca "implementarea modelului AeRO in Romania a demonstrat pe deplin adaptabilitatea pietei IMM-urilor la diverse realitati".

“Desi Romania si Polonia sunt similare avand in vedere ca ambele sunt tari din Europa Centrala si de Est care chiar impartasesc o parte a istoriei secolului XX, Romania are propriile sale probleme si provocari. Mai mult decat atat, in momentul in care am lansat AeRO, piata de capital din Romania a fost mult mai putin dezvoltata decat cea poloneza in momentul implementarii New Connect. Faptul ca si in aceste conditii dificile AeRO a fost adaptata cu succes demonstreaza ca acest model poate fi exportat pe alte piete externe”, a mai spus Ludwik Sobolewski.

Directorului general al BVB a participat la lucrarile Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare de la Geneva.

Obiectivul acestei sesiuni la nivel inalt a fost identificarea problemelor cheie, a optiunilor de politica si alte considerente pentru mobilizarea investitiilor pentru dezvoltare durabila intr-o serie de domenii importante, inclusiv surse interne si externe de finantare, consolidarea parteneriatelor dintre surse externe si interne de finantare si de investitii si mecanisme inovatoare de finanatare pentru dezvoltare durabila.

Idea Bank tinteste locul 10 pe piata

Idea Bank, fosta Romanian International Bank, tinteste intrarea in top 10 in urmatorii 2-3 ani, potrivit directorului general al Getin Holding, Piotr Kaczmarek.  Banca anunta ca intentioneaza sa atat creasca organic, dar si prin intermediul unor achizitii.

"Am cautat, nu numai in Romania, dar si in unele tari vecine, insa nu poti construi o strategie bazata numai pe achizitii. Trebuie sa crestem organic, sa fim mai buni decat competitia, sa luam cota de piata de la alte banci. Sa ajungem in top 10 in 2-3 ani este un lucru fezabil. A fost un moment potrivit sa intram pe piata romaneasca. Cand alte banci au probleme cu portofoliile, noi venim cu produse proaspete”, a declarat, Piotr Kaczmarek, la conferinta de lansare a noii banci pe piata.

La randul sau, directorul general al Idea Bank Romania, Stephen Orleasky, a declarat ca din luna mai 2014 si pana in februarie 2015 valoarea depozitelor atrase de banca a crescut cu 100 de milioane de euro. 

Retragere de numerar fara comision de la orice ATM

Banca ofera clientilor sai posibilitatea retragerii banilor de la orice ATM din tara si din strainatate, cu comision zero, credite de nevoi personale cu un singur document, respectiv actul de identitate, dobanda dubla in ultima luna pentru depozitele constituite pana la final de an pe o perioada mai mare de 6 luni, indiferent de valuta aleasa, si internet banking.  

Vicepresedintele executiv al bancii, Ana Cernat, a subliniat ca nu se intentioneaza reinvierea creditului cu buletinul, dar banca poate verifica direct la ANAF bonitatea solicitantilor de credite, in baza unei conventii intre cele doua institutii. 

Idea Bank este parte a grupului polonez Getin Holding si ofera produse si servicii persoanelor fizice si IMM-urilor, mizand pe dezvoltarea noilor tehnologii – internet si digital banking – si diversificarea canalelor alternative de vanzare si post vanzare care sa completeze  prezenta teritoriala selectiva.

Banca are, in prezent, 35 de sucursale, 296 de angajati, 42.000 de clienti si active de un miliard de lei.

Romanii se indreapta cu economiile catre sistemul bauspar

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a obtinut in 2014 un profit de peste 1,7 milioane de lei, cu 4% peste cel din 2013. Depunerile clientilor au urcat cu 34%, pana la un sold al contractelor de economisire-creditare de 451 de milioane de lei. Tot in 2014, banca a acordat credite de 35 de milioane de lei, in crestere cu 31% fata de 2013.

Cresterea depunerilor la banca pentru locuinte are loc in contextul in care, pe piata din Romania, dobanzile la depozitele bancare in lei au scazut foarte mult. 
Potrivit unui comunicat al bancii, valoarea contractelor de economisire-creditare a avansat cu 14% in 2014, la 3,2 miliarde de lei, iar numarul clientilor a crescut cu 10%, la 217.000.

Suma de 3,2 miliarde lei reprezinta valoarea potentialului de investitii in domeniul locativ accesibil clientilor bancii pe termen mediu si lung (depuneri si credite).

La finele lunii decembrie, RBL a raportat un nivel total al activelor de 527 milioane de lei, in crestere cu peste 30% fata de anul 2013.

In 2014, valoarea medie a finantarilor prin creditele garantate cu ipoteca a fost de 140.000 lei, in crestere cu 6% fata de 2013, in timp ce valoarea medie a creditelor negarantate a fost de 27.000 lei, cu 5% mai mare fata de anul anterior.

Creditele garantate cu ipoteca au fost solicitate in principal de clienti care au achizitionat imobile (60% din volumul total de credite cu ipoteca), iar creditele fara ipoteca au fost acordate in mare parte pentru modernizarea imobilelor (82% din volumul total de credite fara ipoteca).

Dezvoltarea activitatilor de economisire si creditare a condus la cresterea veniturilor nete atat a celor din dobanzi, cu 9 % fata de 2013, cat si a celor din comisioane, cu 3% fata de 2013. In 2014, RBL a obtinut un profit net de peste 1,7 milioane lei, in crestere cu 4% fata de anul anterior.
Raiffeisen Banca pentru Locuinte ofera produse de economisire-creditare, destinate îmbunatatirii situatiei locative (sistemul bauspar).

Clientii care incheie un contract de economisire-creditare si economisesc o perioada de timp, au ulterior posibilitatea accesarii unui credit cu dobanda fixa de 4,5% pe an, in functie de produsul ales. In fiecare an, clientii primesc la depunerile efectuate in anul respectiv, o prima de stat de 25%, insa nu mai mult de 250 de euro (echivalentul in lei), la care se adauga dobanda bancii de 1,5% pe an.

Finantarile acordate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte sunt folosite atat pentru renovare, modernizare, extindere, constructie sau cumparare de locuinte, cat si pentru refinantarea altor credite ipotecare/imobiliare, contractate de la alte banci.