Thursday, March 12, 2015

Bancile si IFN-urile vor raporta la BNR informatii suplimentare pentru creditele peste 20.000 lei

Bancile si IFN-urile din Registrul Special vor raporta, de la 1 mai, informatii suplimentare la Centrala Riscului de Credit pentru creditele peste 20.000 de lei, care se refera in principal la expuneri neperformante, improbabilitatea de plata sau restructurari de credite, potrivit unui proiect al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) care modifica regulamentul de organizarea si functionarea a Centralei Riscului de Credit.
BNR cere astfel bancilor si IFN-urilor sa declare suplimentar date referitoare la expuneri neperformante, improbabilitate de plata, restructurari/refinantari ale creditelor, sume lunare de plata, raportul valoarea creditului pe garantii, gradul de indatorare, dobanzi, si alte informatii relevante cu privire la riscul de credit.

In plus, vor fi raportate informatii cu privire la detalierea serviciului datoriei in functie de numarul zilelor de intarziere la plata, detalierea tipului de ipoteci imobiliare si respectiv a valorii acestora. O parte din noile informatii solicitate vor fi raportate lunar, iar altele trimestrial.

Centrala este specializata in colectarea, stocarea si centralizarea informa?iilor privind expunerea fiecarei banci, institutii financiare nebancare din Registrul special, a institutiilor de plata care inregistreaza un nivel semnificativ al activitatii de creditare sau a celor emitente de moneda electronica care inregistreaza un nivel semnificativ al activitatii de creditare fata de acei debitori care au imprumutat peste 20.000 lei, precum si a informatiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de catre posesori.

Proiectul mai prevede ca netransmiterea informatiei de risc de credit sau transmiterea unor informatii eronate se sanctioneaza cu amenda de 500 de lei, pentru 20 de debitori neraportati sau grupuri neraportate, respectiv raportati eronat. La aceasta suma se adauga cate 25 de lei pentru fiecare debitor sau grup neraportat, sau raportat eronat peste cei 20.

Parlamentul European a aprobat plafonarea comisioanelor interbancare la tranzactiile cu carduri

Parlamentul European a aprobat marti, cu larga majoritate, un proiect de regulament propus de Comisia Europeana privind plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzactiile cu carduri, masura estimata sa genereze economii anuale de aproape 6 miliarde de euro pentru comercianti si de 730 de milioane de euro pentru consumatori.

Regulamentul, care are nevoie si de aprobarea formal? a Consiliului UE, a fost adoptat cu 621 voturi pentru, 26 de voturi impotriva si 29 de abtineri, potrivit AFP.
Documentul stipuleaza plafonarea comisioanelor pe care bancile le incaseaz? la procesarea tranzactiilor la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, atat pentru tranzactiile transfrontaliere, cat si pentru operatiunile nationale.

De asemenea, regulamentul va duce la cresterea nivelului de transparenta in privinta comisioanelor interbancare si la extinderea mediului concurential in sectorul platilor cu carduri, prin reglementarea unor probleme privind autorizatiile de functionare si alti factori care au ingradit pana in prezent libertatea comerciantilor de a-si alege procesatorii de plati, potrivit Comisiei.

"Costurile suportate de comercianti si consumatori au fost afectate de prea mult timp de comisioane bancare necompetitive si netransparente. (...) Intrucat cardurile reprezinta cel mai utilizat instrument pentru platile online, regulamentul va fi si un pas important pentru finalizarea Pietei Unice Digitale Europene, a spus comisarul UE pentru Concurenta, Margrethe Vestager.

Noile reguli vizeaza cardurile de tip MasterCard ?i Visa. In schimb, plafonarea comisioanelor nu va afecta cardurile utilizate in sisteme cu trei parti (cum este cazul American Express sau Diners).

Si Guvernul Romaniei a promovat un proiect de lege pentru limitarea comisioanelor interbancare, care a fost trimis Parlamentului spre adoptare in aprilie anul trecut. Documentul prevede si limitarea incasarilor si platilor zilnice in numerar efectuate de operatorii economici catre sau de la persoane fizice, la 5.000 lei/persoana, respectiv 10.000 lei/persoana.
    
Dupa votul din Parlament, legea va fi aprobata oficial de Consiliul de ministri inainte de a avea efect, sase luni dup? intrarea în vigoare.

Femeile obtin randamente mai bune decat barbatii

Femeile fac mai putine tranzactii decat barbatii, dar obtin, in medie randamente mai bune, sunt orientate catre investitii pe termen lung, cu un grad de risc mai redus si cer sfatul unor specialisti atunci cand investsc mai mult decat barbatii. Cu toate acestea, lumea financiara este dominata de barbati, reiese dintr-o analiza Certinvest. 

In randul clientilor Certinvest, femeile detin o pondere de 41%, manifestand preferinta pentru fondurile orientate spre instrumente cu venit fix. In fondurile diversificate si de actiuni, femeile reprezinta 42%, reiese din datele companiei. 

Potrivit analizei citate, pe piata romaneasca de capital, in ultimii ani se observa o crestere a numarului de femei care investesc in fonduri de investitii prin intermediul societatilor de administrare a investitiilor si o toleranta mai mare la risc. Astfel, pe langa conservarea capitalului, obiectivul vizat este obtinerea unui randament superior, dar cu intelegerea riscurilor asumate.

In termeni de preferinte, fmeile detin mai multe actiuni din domeniul alimentar si farmaceutic, in timp ce barbatii sunt dispusi sa aiba detineri in sectoarele de tehnologie si industrie. 
                
Conform unor studii de specialitate, femeile asociaza banii cu siguranta, independenta si un anumit stil de viata, fiind orientate mai mult spre orizonturi lungi de timp si obiective privind familia. In schimb,  barbatii sunt concentrati pe atingerea unor obiective financiare pe termen scurt, care sa ii propulseze in plan social.

Femeile au tendinta de a analiza mai mult inainte de a lua decizii de investitii si prefera sa consulte un specialist in domeniu, avand o toleranta moderata la risc. Astfel, ponderea actiunilor cu grad ridicat de risc este mult mai mare in portofoliul unui barbat, pe cand femeile tind sa investeasca mai mult in obligatiuni si alte instrumente mai putin volatile. 

„Daca analizam doua portofolii, administrate de manageri de sex opus, randamentul este oarecum similar, sa spunem 5%. Diferenta consta in faptul ca in varianta unui manager barbat randamentul se poate situa oriunde intre -5% si 15%, dar cel mai probabil va fi 5%, in timp ce in varianta feminina randamentul poate fi intre 3% si 8%, dar cel mai probabil va fi 5%”, se arata in analiza Certinvest. 

In privinta cunostintelor financiare necesare in luarea deciziilor, barbatii sunt, in general, increzatori ca stiu mai multe decat stiu in realitate, in timp ce femeile isi subevalueaza nivelul de cunostinte, se mai arata in analiza Certinvest. 

Realizatorii analizei citeaza si un studiu SigFig care a urmarit, in 2014, active de peste 300 de miliarde de dolari, din care reiese faptul ca femeile au obtinut un randament mediu de 4,7% iar barbatii 4,1%.  

In ceea ce priveste ponderea managerilor de sex feminin pe piata de capital romaneasca, in ultima perioada se poate observa o tendinta de crestere, dar care ramane deficitara fata de nivelurile propuse de UE, conform carora ponderea femeilor in pozitii manageriale ar urma sa ajunga la 40% pana in 2017.

Dolarul a sarit de 4,2 lei la cursul BNR

Moneda nationala s-a depreciat, miercuri, fata de dolar la un nou minim, de 4,2059 lei/dolar, in crestere cu aproape opt bani (1,9%) comparativ cu sedinta precedenta

Evolutia leului fata de dolar este direct legata de raportul euro/dolar pe pietele internationale, unde moneda europeana a scazut, in jurul orei 12.30 la un minim de 1,0560 dolari/euro. In jurul orei 14.00, un euro se tranzactioneaza in jurul valorii de 1,06 dolari.

Leul s-a depreciat si fata de moneda unica europeana, insa mult mai usor, pana la un curs de 4,444 lei/euro calculat de Banca Nationala a Romaniei, in crestere de la 4,4435 lei/euro in sedinta de marti. 

Francul elvetian a crescut pe piata de la Bucuresti, pana la un curs de 4,1794 lei/franc, cu 1,73 bani (0,41%) peste cotatia din sedinta precedenta, de 4,1621 lei/franc.

BCE sustine ca situatia depozitelor din bancile grecesti este stabila

Banca Centrala Eurpeana monitorizeaza cu atentie situatia depozitelor din bancile grecesti, iar nivelul acestora pare sa se fi stabilizat dupa incheierea acordului pentru extinderea asistentei financiare, au declarat surse din BCE, citate de Reuters.

„Exista volatilitate in depozite, intra si ies sume de bani, dar BCE monitorizeaza cu atentie situatia. In ultimele doua saptamani a existat o anume stabilizare”, sustin sursele citate.

Pe de alta parte, BCE continua sa sprijine bancile elene in privinta nivelului lichiditatilor. In prezent, finantarea se ridica la peste 100 de miliarde de euro, fata de 45 de miliarde de euro in noiembrie.  

BCE isi mentine pozitia de a nu majora limita emisiunilor de obligatiuni pe termen scurt ale autoritatilor elene, apreciind ca bancile grecesti ar putea utiliza finantarea acordata de Banca Centrala a Greciei pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale pe termen scurt.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat Grecia saptamana trecuta ca nu se poate baza pe Banca Centrala Europeana pentru a majora limita emisiunilor de obligatiuni pe termen scurt emise de autoritatile elene.

De asemenea, seful BCE a anuntat ca reglementarile nu permit BCE sa achizitioneze fonduri elene, in cadrul noului sau program de relaxare cantitativa (QE), in valoare de 1.100 miliarde de euro, menit sa redreseze economia zonei euro si sa evite riscul unei spirale deflationiste.

Salariul mediu net a scazut in ianuarie

Castigul salarial mediu nominal net a scazut in ianuarie cu 6,8% fata de decembrie, pana la  1.740 lei, pentru ca a disparut efectul dat de primele si beneficiile acordate angajatilor cu ocazia sarbatorilor de iarna, dar si din cauza incasarilor mai mici in cazul unor firme.
 
Cu toate acestea, salariile sunt in crestere cu 7,1% fata de aceeasi luna din 2014. 

Cele mai mari valori ale salariilor s-au inregistrat in extractia petrolului si a gazelor naturale, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante. Valoarea castigului salarial mediu nominal net in extractia petrolului brut si a gazelor naturale a fost de 4.594 lei, iar cea din hoteluri si restaurante de 1.005 lei, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari scaderi ale castigului salarial mediu net, intre 20% ?i 23,5%, s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea altor mijloace de transport.

Cresteri salariale s-au inregistrat in activitati de editare (8,4%), productie cinematografica, video si de programe de televiziune (3%), posta si de curier (1,9%), tabacirea si finisarea pieilor (1,5%).

Potrivit INS, majorarile s-au datorat in principal acord?rii de prime ocazionale, realizarii de productii ori incasari mai mari (functie de contracte) si aplicarii prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri salariale fata de luna precedenta, in administratia publica (2,1%), sanatate si asistenta sociala (1,8%), invatamant (0,7%).

Reduceri semnificative, intre 15% si 19%, au fost operate in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, servicii anexe extractiei, cercetare-dezvoltare, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.

Peste un sfert dintre firmele din Romania vor face angajari in trimestrul al doilea

Peste un sfert dintre angajatorii din România anunta planuri de crestere a numarului de angajati in trimestrul al doilea din acest an, in special în industria prelucratoare, si doar 6% au in vedere o scadere de personal, mai ales in sectorul energetic, arata un studiu realizat de Manpower. 
Potrivit realizatorilor studiului, aceasta prognoza  este cea mai favorabila din ultimele 9 trimestre. 

Peste doua treimi (67%) dintre companii nu prevad schimbari.Astfel, rezulta o previziune neta de angajare de +11%, cea mai puternica din trimestrul patru din 2012 pana in prezent. 

Previziunea neta de angajare reprezinta diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor, in trimestrul urmator.
"In cea mai mare parte a regiunilor si sectoarelor de activitate angajatorii se arata nu doar mai optimisti, ci si mai dinamici, scazand numarul de companii care adopta o atitudine prudenta, de expectativa", a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

Angajatorii din organizatii de dimensiuni micro, cu mai putin de 10 angajati, sunt mai optimisti decat in orice alt moment din ultimii 6 ani (din trim. I/2009), raportand o previziune neta de angajare de +11%, imbunatatita atat fata de primul trimestru, cat si fata de trimestrul doi din 2014, cu 15, respectiv 11 puncte procentuale.
Firmele mici si mijlocii se arata increzatoare, exprimand previziuni de +8%, respectiv +13%. Activitatea de angajare va continua si in organizatiile mari, cu peste 250 de angajati, dar previziunea ramane stabila comparativ cu trimestrul anterior si scade cu patru puncte procentuale fata de trimestrul al doilea din 2014.

Angajatorii din industria prelucratoare se dovedesc din nou cei mai optimisti, previziunea neta de angajare din sector, de +28%, este cea mai robusta din ultimele 10 trimestre, si a crescut cu 12 puncte procentuale fata de cea exprimata in primul trimestru al acestui an.
Cea mai ampla imbunatatire fata de trimestrul anterior, de 15 puncte procentuale, este raportata insa in sectorul transport, depozitare si comunicatii, unde previziunea de +17% este cea mai optimista din trimestrul unu din 2009 pana in prezent.Perspectivele de angajare sunt mai optimiste si în sectorul constructii, angajatorii raportand o previziune neta de +16%, cu 12, respectiv 16 puncte procentuale mai puternica decat cea din primele trei luni ale anului, respectiv din trimestrul al doilea din 2014.

Potrivit studiului, oportunitatile pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca se vor multiplica,in toate sectoarele de activitate, cu exceptia celui de energie electrica, gaze, apa, unde angajatorii raporteaza singura previziune negativa din acest trimestru, de -8%, valoare cu 8 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul unu si cu 12 puncte procentuale sub trimestrul unu al anului trecut, mentioneaza raportul.

Din punct de vedere regional, cea mai mare imbunatatire, de 18 puncte procentuale, este raportata de angajatorii din regiunea Sud-Vest. Previziunea neta de angajare din aceasta regiune, de +14%, este cea mai puternica enuntata de angajatori in ultimii trei ani.
Pentru Romania, studiul s-a derulat in intervalul 14 - 27 ianuarie 2015 pe un esantion reprezentativ de 626 de angajatori. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.

Solutii poloneze la criza creditelor in franci elvetieni

Bancile poloneze vor colabora cu Guvernul pentru a finaliza, pana la mijlocul lunii mai, un pachet de masuri pentru sprijinirea clientilor cu credite in franci elvetieni, afectati de aprecierea puternica a francului de la inceputul acestui an, sustine seful consiliului economic al premierului polonez, Janusz Lewandowski, citat de Reuters. 

Oficialul a mai spus ca scopul acestor masuri este ca ratele lunare la creditele in franci sa ramana la nivelul dinaintea deciziei Bancii Nationale a Elvetiei de a elimina pragul de apreciere pentru franc. 

Lewandowski a declarat, intr-o conferinta comuna cu presedintele Asociatiei bancilor poloneze, ca bancile isi vor prezenta propunerile la un forum care va fi organizat miercuri. ”Pot sa confirm angajamentul bancilor poloneze cu privire la punctul cheie potrivit caruia ratele nu ar trebui sa fie mai mari decat erau inainte de eliminarea pragului minim al cursului de schimb al francului”, a spus Lewandowski.



Oficialul polonez a precizat ca Guvernul ar putea interveni  direct doar in ultima instanta, daca bancile nu vor oferi clientilor masuri de sprijin adecvate.

Guvernul polonez a propus o serie de masuri de sprijinire a celor care au luat credite in franci care presupune ca bancile sa reduca dobanzile. Pe de alta parte, autoritatile de la Varsovia au respins varianta adoptata in Ungaria care prevede conversia fortata in moneda locala a creditelor in franci, la un curs fix, valabil in toamna anului trecut. 

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare in franci contractate inainte de criza financiara. In prezent, o parte dintre acestia au probleme cu plata ratelor in urma deciziei Bancii Nationale a Elvetiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, care a condus la deprecierea zlotului polonez cu 22% in raport cu francul.