Monday, June 2, 2014

Bani la CEC pentru Dacie: Ce trebuie stiut despre despagubirea acordata prin BRD?

BRD a sintetizat detaliile tehnice referitoare la despagubirea pe care statul roman o acorda persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme si care au fost transferate la BRD in acelasi scop.
In vederea constituirii dosarelor de despagubire deponentii CEC, mostenitorii acestora sau imputernicitii desemnati se vor putea prezenta, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a HG nr. 392/2014, in orice agentie BRD pentru depunerea unei cereri impreuna cu documentele doveditoare ale sumei depuse sau transferate.

In cazul celor care au obtinut o hotarare judecatoreasca executorie care prevede o suma pe care statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, a fost obligat sa o achite, acestia trebuie sa se adreseze direct ministerului pentru a depune o cerere si copia legalizata de instanta judecatoreasca emitenta dupa hotararea judecatoreasca executorie.   

Emisiunea de titluri de stat va avea loc la data de 4 august 2014 cu scadenta in data de 3 septembrie 2014. Persoanele fizice care au dreptul la despagubire se vor putea prezenta la ghiseele bancii, in vederea obtineriia sumelor cuvenite, incepand cu prima zi bancara imediat urmatoare datei scadentei emisiunii de titluri de stat, respectiv 4 septembrie 2014. 

Termenul de 30 zile nu este un termen de decadere din drepturi si nu afecteaza dreptul la despagubirea acordata de stat. Deponentii vor putea depune dosare si ulterior, urmand a primi despagubiri prin viitoare emisiuni de titluri de stat.

Comertul online din Romania este mult sub media europeana

Doar 8% dintre romani au cumparat bunuri si servicii online in 2013, fata de o medie europeana de 47%, arata un raport al Comisiei Europene privind economia digitala.

Cumparaturile efectuate online de la magazine din strainatate sunt si mai rare la noi. Doar 1% din populatie a efectuat cumparaturi de acest fel, in timp ce la nivelul UE, media este de 12%.

Rezultatele slabe ale comertului online sunt influentate si de oferta existenta. In 2013, doar 13% dintre marile companii practicau vanzarile online, mult mai mult decat cele din restul statelor europene. La nivelul intregii uniuni, o treime din marile companii au platforme de vanzare online.

In ceea ce priveste IMM-urile, diferenta fata de media europeana este mult mai mica. 9% dintre IMM-urile de la noi fac vanzari online, in timp ce la nivelul UE, media este de 14%.

Cota unica va fi pastrata si in 2015

Ministrul Finantelor a oferit asigurari potrivit carora cota unica de impozitare va fi mentinuta, fata a se trece la impozitarea progresiva, argumentand ca intr-un an nu se poate implementa acest lucru din motive tehnice.

„Ceea ce pot sa va spun in momentul de fata este ca sigur mentinem cota unica de impozitare, dar evident stiu ca exista in planul de guvernare aceasta dorinta de a aduce la cote progresive, dar nu cred ca se poate realiza din 2015 pentru ca exista mai multe aspecte tehnice care nu se pot face in mai putin de un an, pana in 2015”, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finantelor Publice, in cadrul unei conferinte de presa, in care a prezentat un bilant al activitatii la 3 luni de la preluarea mandatului de ministru.

Petrescu a aratat masurile pe care le are in vedere pentru sustinerea mediului de afaceri, sustinand ca obiectivul zero il reprezinta reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajator incepând cu 1 iulie, acesta fiind primul punct pe agenda discutiilor cu misiunea FMI,  incepând cu 2 iunie.

“Este o masura benefica mediului de afaceri prin caracterul ei stimulativ, precum si prin efectele pe care le va avea pentru combaterea muncii nedeclarate”, considera ministrul Finantelor Publice.

Proiectul de lege aflat in dezbaterea Parlamentului privind plafonarea tranzactiilor in numerar este de asemenea in atentia ministerului, proiect care are rolul de a combate evaziunea fiscala si spalarea banilor.  

Ministrul Petrescu a prezentat si rezultatele activitatii Directiei Generale Antifrauda Fiscala. Astfel, potrivit ultimelor date, aproape 15.000 de firme au fost verificate, au fost constatate aproximativ 14.000 de incalcari ale legii si au fost dispuse sanctiuni in valoare de 53 de milioane de euro.

In plus, a facut precizari despre setul de masuri privind imbunatatirea relatiei dintre contribuabil si fisc, absolut necesare pentru cresterea conformarii voluntare.

In acest sens, MFP a avut consultari cu reprezentantii asociatilor profesiilor liberale in urma carora s-a decis realizarea unor brosuri in varianta electronica sau print, care sa simplifice interactiunea contribuabilului cu ANAF.

In perioada imediat urmatoare, ministerul va face public un nou model de  formular de  decizie de impunere, care contine elemente noi. Pe fiecare obligatie de plata va fi tiparit contul IBAN, impreuna cu  codul de bare,  in care trebuie efectuata plata. Pe verso se vor regasi informatii privind modalitatile de plata.

Un proiect pe termen scurt, care ar putea fi implementat in 3-6 luni, este transmiterea electronica a adeverintelor de venit si a certificatelor fiscale intre institutii. 

MFP cauta modalitati, pentru ca accesul contribuabililor persoane fizice la propriile date fiscale virtuale sa fie simplificat si gratuit, prin intermediul unei aplicatii folosind user name si parola. 

In plus, se analizeaza posibilitatea platii cu cardul a obligatiilor fiscale la Trezorerie, precum si extinderea platformei ghiseul.ro si pentru taxele platite catre bugetul de stat, nu doar pentru taxele locale.

Euro se mentine sunt 4,4 lei pentru a treia zi consecutiva

Euro se mentine sub 4,4 lei la BNR pentru a treia zi consecutiva. BNR a publicat un curs oficial de 4,3934 lei pentru un euro, marcand un nou minim al ultimelor 10 luni.

Cotatiile interbancare se situau spre finele sedintei de tranzactionare de joi in jurul nivelului de referinta, inregistrand o noua zi cu o evolutie calma pe piata valutara.

“Credem ca o parte din avansul recent al leului se datoreaza investitiilor de portofoliu si ca moneda locala s-ar mai putea intari odata cu reluarea anticipata a tendintei de scadere a randamentelor pentru titlurile de stat in lei. Cu toate acestea, ne mentinem prognoza legata de un potential limitat de apreciere pentru leu, pe fondul unor posibile interventii valutare oficialenie", potrivit analistilor ING Bank.

Pe termen scurt insa ei sunt de parere ca leul se va mentine in jurul valorilor curente in conditiile in care spatiul datoriei publice este marcat de activitate redusa inaintea anuntului Ministerului Finantelor Publice legat de planul de emisiuni din iunie.