Sunday, April 10, 2016

Ghiseul.ro atrage tot mai multi platitori de taxe

Posibilitatea de a obtine pe e-mail datele de acces pentru plata online a taxelor si impozitelor locale a atras, in doar sapte zile, peste 10.000 de contribuabili pe platforma www.ghiseul.ro. Facilitatea este disponibila persoanelor fizice din data de 25 martie 2016. Este necesar, insa, ca si municipalitatea de domiciliu sa fie inrolata in sistem. 
Potrivit Visa Europe, initiativa Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR) si a Asociatiei de Plati Electronice din Romania (APERO) de a transmite prin e-mail datele de acces pentru plata online a taxelor si impozitelor locale este un pas major spre un sistem cu adevarat modern de plata a taxelor. „Acesta fereste contribuabilii de drumurile la administratiile financiare si de cozile interminabile la ghisee, oferindu-le o experienta completa de plata online”, se arata intr-un comunicat al Visa. 

Astfel, de la finalul lunii trecute, contribuabilii din Romania, persoane fizice, pot primi direct pe email, in doar cateva minute, datele de acces (utilizator si parol) pentru www.ghiseul.ro daca le solicita online pe platforma prin introducerea unor informatii personale. 

„Practic, sistemul face o dubla verificare a identitatii persoanei care solicita datele de acces, pe baza CNP-ului si a numarului de card, solicitand contribuabilului acordul de a procesa datele furnizate in scopul transmiterii datelor de acces”, se mai arata in comuncat. 

Masura era necesara si indelung asteptata

Conform documentului, faptul ca peste 10.000 de persoane fizice si-au activat conturile pe ghiseul.ro in doar sapte zile (o treime din contribuabili inregistrati in primele trei luni ale acestui an), este o confirmare a interesului crescut fata de platile online si a faptului ca masura era necesara si indelung asteptata. 

In prezent 14 banci sunt inrolate in sistem, dar se discuta si cu celelalte  pentru a da posibilitatea clientilor lor de a obtine datele de acces pentru ghiseul.ro direct pe e-mail, sustine Catalin Cretu, director general pentru Romania, Croatia, Slovenia si Malta, Visa Europe.

Romanii preseaza primariile sa accepte plata online

In comunicatul citat se mai mentioneaza faptul ca peste 2.500 de contribuabili au solicitat la 114 administratii locale sa le dea posibilitatea de a-si plati taxele si impozitele online cu cardul prin ghiseul.ro. 

Principalul avantaj al platii impozitelor si taxelor locale online cu cardul pe ghiseul.ro este ca au posibilitatea de a plati taxele si impozitele locale pentru alte proprietati detinute pe teritoriul Romaniei, cu conditia ca municipalitatea pe raza careia se afla proprietatea sa fie inrolata in sistem.

Numarul municipalitatilor din Romania inregistrate pe platforma a crescut in primul trimestru din acest an cu 25%, la 236, insa ramane redus avand in vedere ca, la nivel national, exista aproximativ 3.500 de primarii. 

In prezent, peste 110.000 de contribuabili au contul activat pe ghiseul.ro. In primele trei luni, romanii au platit prin aceasta platforma taxe si impozite locale in valoare de aproximativ 20 milioane de lei.

Reactii pro si contra pe proiectul de lege RCA

Patronatele din transporturi au solicitat Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) sa transmita proiectul de lege privind RCA la Guvern pentru a fi aprobat prin Ordonanta de Urgenta. Insa, in timp ce acestia se declarau partial multumiti de forma proiectului, ASSAI spune ca acesta este „un cadou otravit” pentru asigurati. 

Proiectul a fost finalizat de ASF si urmeaza sa intre in dezbatere parlamentara. Insa firmele de transport spun ca procesul ar fi prea lung. 

„Aprobarea prin Ordonanta este singura solutie pentru diminuarea tarifelor RCA. Parlamentaii vor intra in pregatiri pentru alegeri, in luna mai, apoi va incepe vacanta de vara si astfel ar trece anul fara a se lua masuri impotriva cresterii nejustificate a RCA pentru toti romanii”, se arata intr-un comunicat al Confederatiei Operatorilor si Trasnportatorilor Autorizati din Romania (COTAR). 

In cazul in care Guvernul refuza sa isi asume raspunderea in acest caz, firmele din domeniu sustin ca muta protestele in Piata Victoria. 

Firmele vor pret de referinta pe piata RCA

Pe de alta parte, transportatorii spun ca proiectul de lege finalizat de ASF a tinut cont in mare masura de propunerile lor, insa mai sunt apecte de clarificat. Printre acestea se afla si solicitarea operatorilor ca in lege sa se introduca obligativitatea ASF de a calcula un pret de referinta pentru RCA. 

De asemenea, se mai discuta pe propunerile transportatorilor de a se aplica o serie de sanctiuni companiilor de asigurari daca nu informeaza ASF cu privire la modul de calcul al RCA, si pe propunerea ca legea sa prevada modalitati de responsabilizare a conducatorului auto. 

ASSAI: Legea contine prevederi pro-asiguratori si anti-asigurati

Noua varianta a legii RCA este „un cadou otravit, cu accente anticonstitutionale in defavoarea consumatorilor de asigurari”, sustine Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI).

Potrivit unui comunicat al Asociatiei, proiectul contine o serie de prevederi pro-asigurator si anti-asigurat. Printre acestea se numara faptul ca procedura de constatare a daunelor a fost eliminata din lege, ASF dorind ca aceasta sa fie stabilita prin norme. „ASSAI insista ca procedura de constatare a daunelor sa fie mentionata in cadrul legii RCA, penru ca ASF a incetat sa mai fie o institutie credibila care sa garanteze echilibrul dintre asiguratori si asigurati”, se arata in comunicat. 

Service-urile nu sunt de acord nici cu faptul ca s-a eliminat obligativitatea asiguratorilor de a notifica in termen de 5 zile lucratoare de la data avizarii daunei  pagubitii RCA, atunci cand vor sa le introduca in cercetari de 90 de zile dosarul de dauna. Potrivit ASSAI, acest aspect afecteaza pagubitul care isi repara masina cu banii lui, crezand in buna credinta a asiguratorului RCA, si abia dupa ce depune actele de reparatie la asigurator  afla ca acesta a decis sa ii introduca in cercetari de 90 de zile dosarul de dauna. 

Service-urile contesta diminuarea penalitatilor de neplata

Totodata, ASSAI nu este de acord nici cu prevedere care reduce la jumatate penalitatile aplicabile asiguratorilor in cazul neplatii daunelor si nici cu  faptul ca ASF refuza introducerea in lege unor criterii de aplicare a sanctiunilor pentru societatile de asigurari in functie de numarul de abateri, gravitatea si repetivitatea acestora. 

De asemenea, Asociatia mentioneaza, la capitolul prevederi anti-asigurati, si reducerea semnificativa a despagubirilor pentru vatamari corporale. 

UNSAR vrea stabilirea unitara a despagubirilor pentru vatamari corporale

La randul sau, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) considera ca este necesara implementarea unui mecanism obiectiv si transparent de despagubire pentru vatamari corporale si deces care sa raspunda "prompt si echitabil" nevoilor de compensare a suferintei victimelor accidentelor rutiere.

„Dispozitiile legale in vigoare nu contin criterii suficiente si explicite pentru evaluarea corecta si obiectiva a despagubirilor morale nici pe cale amiabila, nici pe cale judecatoreasca, ceea ce a condus adeseori la discrepante substanttiale intre valorile despagubirilor acordate de instante victimelor aflate in situatii similare (in unele cazuri chiar si de zeci de ori mai mari) precum si la crearea unor veritabile retele specializate de captare si reprezentare a victimelor", se arata intr-un comunicat UNSAR.

Pe de alta parte, asiguratorii spun ca un sistem predictibil pentru reglementarea despagubirilor va scurta durata necesara obtinerii despagubirilor, dar va reduce si costurile legate de instrumentarea daunelor si pe cel dde reasigurare platite de catre asiguratori.