Monday, April 6, 2015

Contributiile pentru protectia victimelor strazii se dubleaza

Companiile de asigurari care emit polite RCA vor plati Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) o contributie de 2% din volumul primelor incasate, dublu fata de 2014. Majorarea este necesara pentru asigurarea resurselor necesare protectiei persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule neasigurate sau cu autor necunoscut.

Majorarea contributiei, aprobata de actionarii Fondului in decembrie 2014, a fost avizata saptamana aceasta de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), si se aplica incepand cu acest an.

In 2014, FPVS a platit despagubiri de 30,34 milioane de lei, valoare apropiata de cea din 2013, din care 26,84 milioane de lei pentru vatamari corporale.
Numarul persoanelor despagubite pentru vatamari corporale sau deces a fost de 693, comparativ cu 577 in 2013, iar pentru daune materiale - 377, de la 331 in urma cu un an.

FPVS a fost infiintat in februarie 2006 si este constituit in baza contributiilor companiilor autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA), pentru a acorda despagubiri persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente produse de autovehicule neidentificate sau care nu aveau o asigurarea RCA.

Asiguratorii autorizati de catre ASF sa practice RCA sunt Allianz-Tiriac Asigurari, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins Romania, Generali Romania, Groupama, Omniasig si Uniqa.

Nordul Capitalei, cautat de chiriasii de lux

Locuintele premium din nordul Capitalei sunt tot mai solicitate de clienti pentru inchiriere. In primul trimestru din acest an, cererea a crescut cu 15%, iar cele mai tranzactionate au fost apartamentele cu trei camere din zona Aviatorilor, Dorobanti, Primaverii si Floreasca.

In aceste zone, cererea a crescut cu 40%, conform unei analize imobiliare realizate de compania Nordis. In acelasi timp, numarul tranzactiilor a fost cu 21% mai mare in T1 2015 fata de T4 2014. Cele mai multe cereri au vizat apartamente cu bugete sub 1.200 de euro/luna si, de asemenea, aici s-a inregistrat si cea mai crescuta rata de tranzactionare.

„In primul trimestru din 2015 am remarcat o crestere atat a numarului de cereri de apartamente si vile pentru inchiriere, cat si a numarului de tranzactii de inchiriere, in conditiile unei oferte relativ constante, cu doar circa 5% mai mari, fata de trimestrul anterior”, sustin reprezentantii companiei citate.

Tot in aria Aviatorilor, Dorobanti, Primaverii si Floreasca a avut loc si cea mai vizibila schimbare a ponderii noilor bugete alocate de catre potentialii chiriasi in cautare de apartamente premium. Daca in ultimul trimestru din 2014, 43% dintre cereri veneau cu un buget de pana in 1.200 euro/luna, acum procentul acestora s-a ridicat la 55%.

In zona Herastrau, s-a inregistrat o majorare a numarului de cereri cu circa 35%, pe toate categoriile de bugete, atat pentru apartamente cu buget sub 1.200 euro, cat si pentru apartamente cu buget peste 1.500 euro. Numarul tranzactiilor este cu 11% mai mare decat in trimestrul anterior.

Numarul total de cereri de inchiriere in zona Pipera, atat pentru vile cat si pentru apartamente, a crescut in trimestrul I 2015 cu circa 30%, fata de trimestrul anterior. Cererea de vile pentru inchiriere in Baneasa si Pipera a inregistrat o majorare de 15% in timp ce solicitarile de apartamente pentru închiriere au crescut cu aproximativ 36%.

Cladirile cu bulina rosie, consolidate de Guvern in 2015

Guvernul a alocat, pentru acest an, 5 milioane de lei pentru renovarea a 67 de cladiri cu risc seismic din tara. In cadrul acestui program guvernamental, in acest an, au fost incluse cladiri construite inainte de 1977, 48 dintre acestea fiind situate in Bucuresti. 

Celelalte cladiri sunt situate in Campina, Tulcea, Covasna, Constanta, Bacau, Ploiesti, Suceava, Targu Mures. La 25 dintre aceste cladiri (1.069 de apartamente) vor fi executate lucrari de interventie, iar pentru 42 de cladiri (2.108 de apartamente) va fi elaborata documentatia tehnico-economica.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) elaboreaza programul anual in baza propunerilor fundamentate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti si de consiliile judetene si avizate de Comitetul Municipal Bucuresti, respectiv comitetele judetene pentru situatii de urgenta si, ulterior, de Comisia Nationala de Inginerie Seismica.

Pana in prezent, Primaria Municipiului Bucuresti si primariile municipiilor si oraselor beneficiare ale acestui program au finalizat lucrarile de consolidare la 25 de cladiri (962 de apartamente) cu destinatia de locuinte, dintre care 19 cladiri (693 de apartamente) construite inainte de 1940 in Bucuresti si cate o cladire in municipiile Bacau, Braila, Galati, Ploiesti, Roman si Targu Mures.

Prima Loterie a bonurilor fiscale, pe 13 aprilie

Bonurile fiscale emise in perioada 2 februarie - 28 martie 2015 vor participa la extragerea exceptionala organizata de Loteria Romana in data de 13 aprilie. Loteria, prima de acest fel, are alocat un fond de premiere de un milion de lei, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice. 

Potrivit unui proiect de ordin al ministrului Finantelor Publice, pentru aprobarea instructiunilor si regulamentului de organizare, loteria bonurilor fiscale consta in trei extrageri aleatorii de cifre, astfel incat sa iasa un numar cuprins in intervalul 1 - 999 inclusiv care sa reprezinte valoarea totala a bonului. De asemenea, se extrage cate un numar pentru luna si ziua in care a fost emis bonul. 

Rezultatul extragerilor se posteaza pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru o perioada de minimum 30 de zile, se mai arata in comunicatul citat.

Ulterior extragerii, se imparte fondul de premiere la numarul total al bonurilor fiscale castigatoare revendicate in termen.

In cazul in care nu exista castigatori, fondul de premiere se reporteaza pentru extragerea urmatoare, se mai precizeaza in comunicat.

Revendicarea premiilor se face in 30 de zile de la extragere, prin depunerea bonului fiscal castigator (ulterior extragerii), in original, la orice unitate teritoriala a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, alaturi de copia actului de identitate sau a pasaportului titularului bonului si de o cerere conform modelului care va fi aprobat prin ordinul mai sus mentionat, se mai arata in comunicat. 

In cazul in care premiul nu se revendica in termenul mentionat, se pierde acest drept.

”Plata castigurilor se face de catre Ministerul Finantelor Publice, in termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor, dupa verificarea autenticitatii si realitatii bonurilor fiscale depuse pentru revendicarea premiilor”, se mai arata in comunicat.