Wednesday, June 14, 2017

Cat a castigat un roman care a cumparat titluri de stat in 2015?

Persoanele fizice care detin titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice (MFP) in 2015 prin programul FIDELIS vor incasa, in data de 26 iunie, a doua dobanda anuala, in valoare de 21,5 lei/titlu. Tot atunci, vor primi si contravaloarea titlurilor detinute, avand in vedere ca acestea ajung la scadenta, potrivit Ministerului. 

“Platile se vor realiza in numerar la ghiseele agentiilor Raiffeisen Bank, catre persoane fizice, sau prin transfer bancar in conturile detinatorilor. Depozitarul Central S.A. va asigura distribuirea sumelor reprezentand dobanzi si rambursari ale valorii nominale catre detinatorii titlurilor de stat, iar platile vor fi realizate prin intermediul Raiffeisen Bank SA, in calitatea sa de Agent de Plata”, se mentioneaza in comunicat.

Titlurile vor fi rascumparate de stat de la detinatori la valoarea nominala de 1.000 de lei/obligatiune. 

Astfel, cei care au cumparat titluri de stat in urma cu doi ani si le-au pastrat pana la scadenta au castigat cate 43 de lei pentru fiecare titlu. Obligatiunile au putut fi tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti.

Ce au invatat autoritatile din emisiunea din 2015?

Obligatiunile care ajung la scadenta luna aceasta sunt din prima emisiune de titluri de stat lansata de Ministerul Finatelor Publice pentru populatie dupa zece ani de absenta din aceasta piata. Emisiunea a avut un succes limitat, din cauza valorii nominale ridicate, respectiv 1.000 de lei/titlu si a formulei complicate de calcul a dobanzii. Din aceasta cauza, populatia a subscris oferta in proportie de 65%, cumparand obligatiuni in valoare de 65 de milioane de lei, din valoarea anuntata, de 100 de milioane de lei. Dobanda anuala a fost stabilita in baza unei formule de calcul, ulterior perioadei de subscriere, la 2,15% pe an. Numarul investitorilor in cadrul emisiunii s-a ridicat la doar 1.236.

Un an mai tarziu, Ministerul a lansat o noua emisiune de titluri de stat pentru persoane fizice, tot pe doi ani, insa cu alte caracteristici, care a determinat succesul emisiunii. Titlurile au fost emise la o valoare nominala de 100 de lei/titlu, de zece ori mai mica decat cu un an in urma, iar dobanda a fost din start stabilita la acelasi nivel, respectiv 2,15% pe an. In aceste conditii, oferta a fost suprasubscrisa de peste 7 ori si a fost suplimentata de Ministerul Finantelor, de la 100 de milioane de lei initial, la 735,26 milioane de lei. De asemenea, numarul de investitori a fost mult mai ridicat decat cu un an in urma, respectiv 20.185.

Titlurile emise in 2016 ajung la scadenta anul viitor insa, intre timp, autoritatile au anuntat ca intentioneaza sa iasa, in iulie anul acesta, cu o noua emisiune din seria FIDELIS.

Mai mult, Ministrul Finantelor a declarat, recent, ca institutia intentioneaza sa reia vanzarea de titluri de stat direct catre populatie, prin intermediul sediilor teritoriale ale Trezoreriei statului, in toamna acestui an. Dobanda la aceste titluri urmeaza sa stabileasca in functie de o emisiunea din programul FIDELIS din acest an.