Monday, November 11, 2013

Companiile de utilitati incep sa ceara bani pentru factura pe hartie

Simpla primire a facturii prin posta incepe sa devina un serviciu pentru care consumatorul trebuie sa plateasca. Romtelecom este prima companie de utilitati care tarifeaza acest serviciu. Practica este posibil sa se raspandeasca si la alte companii de utilitati, asa cum s-a intamplat in strainatate.

In mod traditional, primirea facturii prin posta nu este serviciu pentru care te astepti sa platesti. Este obligatia companiei sa emita facturi si sa-si notifice clientii cu privire la sumele de plata.

Lucrurile incep incet insa sa se schimbe, iar primul pas a fost deja facut. Romtelecom incaseaza 0,57 euro (inclusiv TVA) pentru trimiterea facturii prin posta. Reprezentantii companiei ne-au precizat ca acest tarif se aplica doar pentru persoanele care au abonament de internet. Acestia pot evita acest cost daca aleg sa primeasca factura in format electronic.
In acest scop, clientul trebuie sa-si deschida un cont online pe site-ul Romtelecom si sa activeze optiunea prin care renunta la factura pe hartie, in schimbul facturii electronice.

Majoritatea companiilor de utilitati au implementat in ultimii ani, formatul electronic al facturilor, pentru a-si reduce costurile operationale. Pana acum, insa, clientii au fost incurajati sa aleaga aceasta metoda de facturare prin diverse concursuri sau servicii gratuite.

Romtelecom este prima companie care introduce si un tarif special pentru factura pe hartie, pentru a descuraja acest comportament.

Consilul Concurentei considera ca tarifele trebuie lasate libere


Conso.ro a solicitat un punct de vedere din partea Consiliului Concurentei cu privire la modul in care tarifele pentru factura prin posta se stabilesc. De exemplu, Romtelecom utilizeaza serviciile Postei Romane pentru trimiterea plicurilor, iar tariful standard al Postei este de 1 leu/plic.

Romtelecom factureaza insa acest serviciu la un cost net (fara TVA) de aproximativ 2 lei. 

Consiliul Concurentei considera ca piata serviciilor de telefonie fixa este una concurentiala, asa cum a evidentiat ultima analiza efectuata in 2010, cu ocazia autorizarii unei operatiuni de concentrare economica (achizitionarea New Com Telecomunicatii de catre NextGen Communication), de catre grupul din care face parte si Romtelecom. 

“Transmiterea facturilor catre consumatorii incorporeaza atat servicii non-postale, cat si servicii postale, furnizate in scop comercial. Costurile respective sunt transmise de catre intreprindere (in acest caz, Romtelecom) catre utilizatorii sai finali, ca parte a tarifului solicitat pentru prestarea serviciilor”, ne-a precizat Simona Barbu, purtator de cuvant la Consiliul Concurentei.

Prin urmare, tarifele pentru trimiterea facturilor pot fi stabilite in mod liber de catre companiile de telefonie.

Aceasta practica s-ar putea extinde si la alte companii


Principalul risc pentru consumatori este ca aceasta practica sa se extinda si la alte companii de utilitati. Exemplul Romtelecom ar putea fi urmat si de alte companii de telefonie, cablu TV si internet, precum si de furnizorii de energie electrica si gaze. 

Totodata exista riscul ca pe viitor, aceasta practica sa se aplice si in cazul celor care nu au acces la internet.

Companiile de utilitati au facut investitii pentru a implementa factura electronica si doresc sa realizeze economiile de costuri scontate. Astfel, la un moment dat este posibil sa apara tarife noi, pentru a forta clientii sa renunte la factura pe hartie.

Aceasta tendinta s-a observat si in strainatate, unde companiile de utilitati au cautat sa isi diminueze cat mai mult costurile operationale, dupa declansarea crizei financiare. In multe state occidentale, factura pe hartie nu mai este de ceva vreme gratuita.

Platesti ca sa stii cat ai de plata!


Aceasta schimbare a generat reactii critice din partea asociatiilor de consumatori. De exemplu, in Canada, asociatiile cer interzicerea acestor practici, deoarece nu toti consumatorii pot utiliza cu usurinta computerul pentru a-si verifica factura. 

De cele mai multe ori, consumatorii care ajung sa achite aceste tarife sunt cei care isi permit cel mai putin. Persoanele cu venituri scazute au un grad de educatie mai redus, astfel ca ajung sa fie taxate pentru faptul ca nu stiu sa utilizeze calculatorul.

In prezent, Comisia pentru Radioteleviune si Telecomunicatii din Canada a deschis o ancheta pentru a verifica practicile de tarifare a facturilor pe hartie. Unele companii au ajuns sa ceara 4 dolari canadieni (aproximativ 12 lei) pentru acest serviciu.

O situatie similara se intampla si in Marea Britanie, unde asociatiile de consumatori cer guvernului sa intervina pentru a stopa aceste practici. In iulie 2013, mai multe asociatii si-au unit eforturile pentru a lansa o campanie nationala, prin care cer protejarea populatiei in varsta. Acestia solicita eliminarea tarifelor atat de catre companiile de utilitati, cat si de catre banci, atunci cand trimit extrase de cont.

Campania din Marea Britaniei atrage atentia ca informatiile pe hartie permit consumatorilor sa isi gestioneze mai bine finantele decat extrasele online si 4 din 5 persoane au sanse mai mari sa citeasca factura, daca aceasta este disponibila atat online cat si pe hartie.

Conso.ro a solicitat un punct de vedere de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, cu privire la modul in care aceste tarife afecteaza consumatorii, insa pana acum nu am primit niciun raspuns.

BNR te lasa sa joci rolul lui Isarescu!

BNR a introdus un joc online care ajuta publicul sa inteleaga efectele deciziilor de politica monetara. Cu ajutorul aplicatiei poti simula efectele pe care reducerea ratei dobanzii le poate avea asupra economiei.

Aplicatia online iti permite sa vezi ce efecte poate avea cresterea sau scaderea ratei dobanzii de politica monetara asupra inflatiei, cursului de schimb sau cresterii economice. Totodata, primesti avertismente si sfaturi pentru a readuce inflatia in limitele acceptabile.
Jocul este dedicat in special studentilor economisti. Aceasta aplicatie este preluata de la Banca Centrala Europeana.

Proiectul de buget prevede cresterea contributiilor la pensia privata in 2014

Majorarea contributiilor la fondurile de pensii private obligatorii este prevazuta in proiectul de buget pe 2014, publicat de Ministerul Finantelor Publice.

Bugetul asigurarilor sociale de stat este fundamentat pe contributii de 4,5% din salariul brut, catre fondurile de pensii private obligatorii. Fata de anul curent, are loc o crestere cu 0,5% puncte procentuale din salariu.

Contributiile la Pilonul II sunt programate sa creasca gradual pana la 6% din salariul brut. Acest prag ar urma sa fie atins in 2017.
Persoanele care participa la fondurile de pensii private trebuie sa stie ca vor suporta consecintele riscurilor investitionale. In cazul in care randamentul fondului de pensie este nesatisfacator, pensia de care vor beneficia va fi mai redusa.

De aceea, este important ca fiecare persoana sa monitorizeze periodic performantele fondului de pensie si sa le compare cu cele obtinute de restul fondurilor existente pe piata, pentru a se asigura ca banii sunt investiti in cele mai bune conditii de profitabilitate.

Economia va fi sufocata de taxe

Consiliul Investitorilor Straini (CIS) atrage atentia ca in loc de masuri de stimulare a economiei, guvernul are de gand sa sufoce mediul de afaceri cu taxe noi.

“In prima parte a anului viitor, fiscalitatea va creste impresionant, ceea ce va conduce la majorarea preturilor la energie, gaze naturale, alimente, transport etc, cu toate consecintele ce decurg de aici [...] In opinia noastra, nu cresterea fiscalitatii este solutia pentru majorarea veniturilor bugetare, ci metode eficiente pentru colectarea taxelor”, se arata intr-un comunicat emis de CIS.
Reducerea cotei de CAS cu 5 puncte procentuale care s-ar putea aplica de la mijlocul anului viitor, ar urma sa fie compensata cu alte cresteri de taxe si impozite, astfel ca povara fiscalitatii ar ramane aceeasi.

BCE scade dobanzile in euro

Banca Centrala Europeana a redus cu 0,25 puncte procentuale dobanda cheie din zona euro, pana la 0,25%. Intentia este sa tina dobanzile la niveluri scazute pentru o lunga perioada.

Aceasta decizie favorizeaza persoanele care au credite in euro cu dobanda variabila, deoareca masura luata de BCE asigura ca Euribor va ramane la actualele valori foarte scazute. In prezent, rata Euribor la 3 luni este de 0,23%.
Prognozele BCE arata ca inflatia din zona euro se va situa sub pragul de 2% in urmatoarea perioada, astfel ca banca centrala isi va folosi instrumentele de care dispune pentru a incuraja activitatea economica.

Somajul atinge cele mai mari valori de la declansarea crizei

Oferta excedentara de forta de munca a consemnat o majorare, rata somajului BIM atingand in perioada iunie-august 7,5 la suta, unul dintre cele mai ridicate niveluri de la declansarea crizei economice. 

Somerii in sens BIM sunt persoanele care nu au un loc de munca si isi cauta unul, fara a conta daca incaseaza sau nu idemnizatie de somaj.

Problemele mari de pe piata muncii au fost semnalate de catre Banca Nationala, in ultimul raport asupra inflatiei.

“Nivelul relativ constant al ratei somajului inregistrat (circa 5,2 la suta) s-a datorat exclusiv unei scaderi puternice a numarului somerilor neindemnizati, asociate nereinnoirii de catre absolventii de liceu din promotia 2012 a cererii de mentinere in evidentele ANOFM”, precizeaza raportul BNR.
Numarul de salariati raportat de angajatori a stagnat in ultima perioada. In plus, sectorul industrial si-a redus efectivul de salariati, desi inregistreaza performante pe pietele externe. Aceste concedieri au fost compensate de angajari in sectorul serviciilor.

BRD a trecut pe pierdere in trimestrul III

BRD a incheiat trimestrul III cu o pierdere de 11,7 milioane lei, din cauza unei cresteri neasteptate a costului riscului. 

Rezultatul net pe primele 9 luni este insa pozitiv, de 51 milioane lei. Profitul este sub asteptarile analistilor, care mizau pe o imbunatatire a rezultatelor financiare. In urma publicarii acestor informatii, cotatia BRD a scazut cu peste 4% la bursa.
Stocul de credite s-a diminuat in ultimele 12 luni cu 5%. Declinul a fost cauzat de restrangerea creditelor acordate persoanelor juridice (-10%). 

Pe segmentul persoanelor fizice, activitatea a fost insa pozitiva, avand o majorare cu 1,4% a soldului imprumuturilor. La aceasta dinamica, a contribuit in special programul Prima Casa.

Valoarea depozitelor a avansat cu peste 6%, in principal, pe seama atragerii de noi resurse de la companii.

Volksbank investeste in reteaua teritoriala

Volksbank intentioneaza sa deschisa noi unitati in perioada urmatoare. In prezent, banca detine 131 de sucursale.
La inceputul lunii noiembrie, este planificata deschiderea unei noi unitati in Bucuresti. In paralel, banca a alocat 10 milioane euro pentru lucrari de modernizare a unitatilor existente. 
“Criteriile principale care stau la baza deschiderii unei noi locatii sunt potentialul economic al zonei si numarul de locuitori. Analizam in permanenta oportunitatile si cautam sa ne extindem in locurile cele mai accesibile oamenilor”, afirma Alina Neagu, director pentru administrarea retelei Volksbank.