Friday, April 3, 2015

ASF: Capitalul minim al brokerilor de asigurari se majoreaza de 6 ori

Brokerii de asigurari sunt obligati sa isi majoreze capitalul social la 150.000 de lei pana la finalul acestui an, potrivit unei norme aprobata recent de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).  Nivelul este de sase ori mai mare decat cel solicitat pana acum.
 
Initial, ASF propusese majorarea capitalului la 250.000 de lei, de 10 ori mai mult decat capitalul minim necesar in prezent. 
Potrivit unui comunicat al ASF, adoptarea normei privind majorarea capitalului brokerilor de asigurare/reasigurare a fost necesara pentru imbunatatirea cadrului legislativ aplicabil si o mai buna adecvare a activitatii de intermediere la cerintele existente la nivel european. 

La sfarsitul anului trecut, in Romania erau autorizati 595 de brokeri de asigurare.
 
Reprezentantii intermediarilor in asigurari sustin ca majoritarea brokerilor sunt antreprenori romani si doar foarte putini isi permit majorarea capitalului la nivelul solicitat de ASF.

Astra Asigurari, majorare de capital sau insolventa

Astra Asigurari se afla in a doua faza a majorarii de capital, in care trebuie sa adune de la investitori 425 de milioane de lei, necesari in programul de redresare financiara. In cazul in care nu reuseste, va intra in functiune Fondul de garantare a asiguratilor, potrivit presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu.
Fondul are ca scop plata din disponibilitatile acumulate a despagubirilor/indemnizatiilor rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate de clienti, in cazul insolventei unui asigurator.
"Nu este o majorare de capital usoara. Poate sa cuprinda cumpararea in majoritate sau in totalitate a societatii Astra. Pe noi ne intereseaza sa salvam business-ul, compania intr-o forma sau alta. La mijloc sunt cateva milioane de polite. La sfarsitul lunii mai-iunie o sa avem rezultatele", sustine presedintele ASF, Misu Negritoiu. 

El a precizat ca Astra Asigurari participa si la exercitiul de evaluare a activelor si pasivelor din piata de asigurari si vor fi niste concluzii in aceasta privinta in luna iunie.

KPMG Advisory, administratorul special al Astra Asigurari, a emis in 18 martie o noua decizie de majorare a capitalului social al asiguratorului pentru suma de aproximativ 490 milioane lei. Operatiunea urma sa se desfasoare in trei etape, prima pentru actionarii existenti, a doua pentru investitori calificati si a treia, cu actiunile nesubscrise in cadrul primelor doua etape, pentru public.

In prima etapa, actionarii existenti au subscris actiuni in valoare de 65 de milioane de lei, iar acum a fost demarata a doua etapa, pentru obtinerea diferentei de 425 de milioane de lei, care trebuie finalizata luna aceasta.

Cresc preturile pe piata imobiliara

Preturile pe piata imobiliara au crescut, in martie, pentru prima data in acest an, in toate marile orase din tara si pe toate categoriile de apartamente. Suma medie solicitata de vanzatori la nivel national a fost de 936 euro pe metru patrat util, in crestere cu 1,3% fata de luna anterioara, conform unui studiu realizat de Imobiliare.ro 
In Capitala, apartamentele s-au scumpit in martie cu 2,1%, de la 1.034 la 1.056 euro/mp. In concordanta cu evolutia din ultimele luni, proprietarii de apartamente vechi si-au majorat usor pretentiile in martie, respectiv cu 1% (de la 1.004 euro/mp, pana la 1.014 euro/mp), conform studiului citat. Dupa ce, in februarie, au atins cea mai scazuta valoare din 2008 pana in prezent, locuintele din ansamblurile rezidentiale bucurestene au consemnat un avans semnificativ, de 3,4%, de la 1.065 la 1.101 euro/mp.

In Brasov, preturile au atins in martie nivelul de 864 euro/mp, marcand un avans de 2,1% fata de februarie (cand se situa la 846 euro/mp) si de 5,1% fata de aceeasi perioada din 2014 (822 euro/mp). Pretul mediu solicitat pentru locuintele din blocurile vechi a crescut cu 2%, de la 835 la 852 euro/mp, in vreme ce apartamentele noi s-au scumpit cu 1,8%, de la 909 la 925 euro/mp. 

In Cluj-Napoca, pretul mediu solicitat de vanzatori a crescut cu 3,3% in ultimele 31 de zile, de la 958 la 990 euro/mp, valoarea actuala fiind cu 10,6% mai mare decat cea atinsa in martie 2014 (895 euro/mp). Locuintele din blocurile vechi au cunoscut in ultima luna un avans de 2,1%, de la 1.030 la 1.052 euro/mp. Ceva mai mult s-au scumpit apartamentele noi, de la 884 la 922 euro/mp, ceea ce echivaleaza cu o diferenta de 4,3%.   

Constanta a consemnat in martie cea mai mica rata de crestere a preturilor dintre centrele regionale analizate, respectiv 0,8% (de la 885 la 892 euro/mp), situandu-se acum la o diferenta de 5,1% fata de perioada similara din 2014 (849 euro/mp). In ultima luna, pretentiile proprietarilor de apartamente vechi s-au mentinut relativ constante, in conditiile unei scaderi de 0,1% (de la 878 la 877 euro/mp). Unitatile locative nou-construite, pe de alta parte, s-au scumpit cu 2%, de la 907 la 925 euro/mp.

In Timisoara, preturile au inregistrat un avans de 3,1% in ultima luna (de la 851 la 877 euro/mp) si de 7,7% la 12 luni (de la  814 euro/mp). Locuintele vechi s-au scumpit cu 1,5%, de la 846 la 859 euro/mp, iar cele noi au inregistrat un avans mai semnificativ, de 7,4%, de la 869 la 933 euro/mp.

Conflict intre autoritatile poloneze pe tema creditelor in franci

Autoritatile din Polonia nu au gasit inca o solutie pentru persoanele care au credite in franci elvetieni. In timp ce autoritatea financiara propune conversia la cursul istoric, cu o serie de penalitati pentru clienti, guvernatorul bancii centrale sustine ca o astfel de decizie ar fi „fatala” pentru banci. 

”Cred ca aceasta propunere ar fi fatala pentru banci. In orice caz, dificil de acceptat. Pentru noi ar insemna sa renuntam la jumatate din rezervele valutare”, a precizat guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka.

Presedintele Autoritatii de supraveghere financiara din Polonia, Andrzej Jakubiak, a propus recent ca debitorii sa isi poata converti datoriile chiar daca ar urma sa plateasca o serie de despagubiri bancilor. 

El estima ca planul sau ar costa 1,2 miliarde de zloti (319 milioane de dolari) pe an, ceea ce ar insemna 25 de miliarde de zloti in decurs de 20 de ani, maturitatea celor mai multe din creditele vizate.

Pe de alta parte, premierul polonez Ewa Kopacz a declarat ca persoanele cu credite ipotecare in franci elvetieni nu vor fi lasate sa suporte singure riscurile pentru aceste credite.

De asemenea, guvernatorul bancii centrale a sfatuit bancile comerciale sa nu se bazeze pe fonduri publice pentru a-i ajuta pe cei care au probleme la rambursarea creditelor in franci elvetieni.

Polonezii au credite ipotecare in franci elvetieni echivalente cu 8% din Produsul Intern Brut al tarii. Bancile poloneze au anuntat ca, in colaborare  cu Guvernul, isi vor finaliza propunerile cu privire la masurile destinat rezolvarii problemelor provocate de creditele in franci pana la jumatatea lunii mai.