Tuesday, November 1, 2016

Amenzi pentru raportarea ilegala a clientilor la Biroul de Credit

Patru banci si cateva institutii financiare nebancare au fost amendate pentru ca au transmis la Biroul de creditinformatii negative despre clienti fara sa ii anunte in prealabil. O alta neregula descoperita a fost aceea ca, in anumite cazuri, datele erau transmise inainte de expirarea termenului legal de 30 de zile de la scadenta datoriei.  
Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a aplicat amenzi contraventionale institutiilor de credit, care ajung pana la 25.000 de lei, in urma unor controale efectuate in perioada septembrie - octombrie 2016,  ”din oficiu sau pe baza plangerilor si sesizarilor primite” de la clienti, se mentioneaza intr-un comunicat dat publicitatii de Autoritate .

Raportari multiple pentru aceeasi restanta

Printre institutiile de credit amendate de ANSPDCP se numara bancile credit Europe Bank, Bancpost, Garanti Bank si UniCredit Bank. 

In cazul credit Europe Bank, Autoritatea a constatat ca banca a transmis date negative la Biroul de Credit, in cazul mai multor persoane fizice, fara a efectua informarea prealabila a acestora. Totodata, aceeasi banca, ”in cazul mai multor persoane fizice, a transmis de mai multe ori in aceeasi luna date negative la Biroul de Credit, pentru aceeasi restanta, fara a se respecta termenul de 30 de zile de la data scadentei (...) prin incalcarea prevederilor art. 4 alin. (1) lit. a) si c) din Legea nr. 677/2001”, se mentioneaza in comunicatul citat. 

Pentru aceste fapte, Autoritatea anunta ca a aplicat bancii o amenda contraventionala in cuantum total de 23.000 lei.

Pentru nereguli similare, Bancpost si Garanti Bank au fost amendate, fiecare, cu cate 20.000 de lei, iar UniCredit Bank a fost sanctionata cu amenda de 9.000 de lei. 

Creditorii nu au reactionat la reclamatiile clientilor

Printre entitatile sanctionate de ANSPDCP se numara si cateva IFN-uri. Astfel, compania ERB Retail Services IFN a primit o amenda de 7.000 de lei pentru ca, in afara faptului ca a transmis date negative la Biroul de credit fara sa informeze debitorii in prealabil, nici ”nu a dat curs cererii mai multor persoane fizice, prin care acestea si-au exercitat dreptul de interventie in sensul de stergere a datelor negative transmise la Biroul de credit fara informarea lor prealabila”, se mai arata in comunicatul Autoritatii. 

La randul lor,  societatile de credit de consum Essy Asset Management IFN si Unicredit Consumer Financing IFN au incasat fiecare cate o amenda de 25.000 de lei pentru aceleasi nereguli constatate in cazul bancilor mentionate, respectiv transmiterea de informatii negative la Biroul de credit fara informarea debitorului si, in anumite cazuri, chiar mai devreme de 30 de zile de la inregistrarea restantei.

De asemenea, societatea Simplu credit IFN a fost sanctionata cu amenda de 5.000 de lei pentru nereguli similare, insa amenda este mai mica pentru ca Autoritarea a costatat abaterile de la regleemntarile in vigoare intr-un singur caz.

Insolventa persoanelor fizice, amanata din nou

Legea privind insolventa persoanelor fizice nu intra in vigoare marti, 1 noiembrie, asa cum hotarasera deputatii in urma cu aproape o luna. Presedintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare, in Parlament, Legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta prin care Guvernul a amanat cu un an intrarea in vigoare a actului normativ. 
„Termenul de intrare in vigoare a unei legi trebuie astfel stabilit incat sa permita tuturor autoritatilor publice si/sau institutiilor publice sa-si exercite atributiile constitutionale si legale referitoare atat la respectarea procedurilor de adoptare, promulgare, publicare, cat si la stabilirea masurilor ce decurg din aplicarea legii respective. Or, devansarea termenului de intrare in vigoare a Legii nr. 151/2015, chiar si cu doua luni, poate afecta procesul de asigurare a masurilor concrete privind alocarea resurselor umane si bugetare necesare pentru organizarea si functionarea comisiilor avute in vedere de Legea nr. 151/2015, cat si a completelor de judecata”, se arata in cererea de reexaminare transmisa de presedinte sefului Senatului. 

Presedintele apreciaza ca, in lipsa cadrului functional si organizatoric adecvat, intrarea in vigoare a dispozitiilor Legii nr. 151/2015 la data de 31 octombrie 2016 „este de natura sa faca inaplicabila atat procedura administrativa de insolventa pe baza de plan de rambursare, cat si procedura simplificata de insolventa”.

Parlamentul ar fi trebuit sa consulte si CSM

Intrarea in vigoare a dispozitiilor ce reglementeaza procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active are, de asemenea, impact si asupra activitatii de infaptuire a justitiei, impunand suplimentarea prealabila si semnificativa a personalului instantelor de judecata, se mai arata in documentul citat. 

„Acesta este un proces complex, ce se desfasoara, de regula, potrivit unui calendar, a carui devansare poate impieta asupra aplicarii legii. In acest sens, consideram ca in analiza deciziei de intrare in vigoare a Legii nr. 151/2015 ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii”, se precizeaza in cererea presedintelui. 

Legea insolventei persoanelor fizice ar fi trebuit sa intre in vigoare la finalul anului trecut, insa, la momentul respectiv Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta 61/2015, amanarea cu un an a aplicarii Legii, pe motiv ca infrastructura necesara implementarii actului normativ nu era pusa la punct. 

Ordonanta a intrat in vigoare, iar apoi a intrat in circuitul parlamentar de aprobare. In cadrul dezbaterilor din Parlament, au fost avansate mai multe termene pentru intarea in vigoare a Legii, toate anterioare termenului dat de Guvern, respectiv 31 decembrie 2016. 

Pana la urma, Ordonanta Guvernului a iesit modificata din Parlament, in sensul ca termenul de intrare in vigoare a fost prorogat, la 31 octombrie 2016. 

Astfel, Legea ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 noiembrie, daca nu intervenea presedintele prin cererea de reexaminare a Legii care stabileste termenul de la care debitorii pot apela la insolventa.